Εργαστήριο 1/12 – Γεφυρώνοντας την απόσταση

Εργαστήριο: Γεφυρώνοντας την απόσταση
μεταξύ Πολιτών και Επιστημόνων
Διοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη του Παν/μίου Πατρών
και το TEDxPatras

Η Επιστήμη των Πολιτών αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στο επιστημονικό παράδειγμα που προσκαλεί και βασίζεται στην βοήθεια και τον διάλογο με τους πολίτες, προκειμένου να διεξάγουν κριτικής σημασίας βήματα της ερευνητικής διαδικασίας. Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικούς πυλώνες της Ανοικτής Επιστήμης και συχνά εκφράζεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Το εργαστήριο “‘Γεφυρώνοντας την απόσταση μεταξύ Πολιτών και Επιστημόνων” θα εισαγάγει τις έννοιες και τις πρακτικές της Επιστήμης των Πολιτών στην κοινότητα των ακαδημαϊκών και πολιτών της Πάτρας. Αποτελεί τόσο μια εκδήλωση μεταφοράς όσο και ανταλλαγής γνώσης. Οι Thomas Kaarsted και Anne Kathrine Overgaard από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας με αφορμή τη συμμετοχή τους στο TEDxPatras 2023 θα παρουσιάσουν τις καλύτερες περιπτώσεις μελέτης από τη Δανία και θα επισημάνουν τους τομείς που οι βασικοί ενδιαφερόμενοι, όπως ερευνητές, πολίτες και βιβλιοθηκονόμοι, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους.

Ταυτόχρονα, η αλληλεπίδραση μεταξύ των ερευνητών και των πολιτών θα αποκαλύψει τα ενδιαφέροντα που έχει κάθε πλευρά για πιθανή συνεργασία για την κοινή αντιμετώπιση ερευνητικών προβλημάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Αυτό το εργαστήριο απευθύνεται στο ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που είναι ενεργά στον ερευνητικό τομέα, καθώς και σε πολίτες και σε συλλόγους ενεργών πολιτών. Είναι μια ευκαιρία να γεφυρωθούν κοινότητες που ειδάλλως είναι χωρισμένες και να συζητηθούν πιθανές συνεργασίες.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τα ερευνητικά ενδιαφέροντα: από τις φυσικές επιστήμες στις ανθρωπιστικές και από την ιατρική στις κοινωνικές επιστήμες, όλοι/ες είναι προσκεκλημένοι/ες. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023, 11:00-14:00, και διοργανώνεται από κοινού από τη Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο του έργου CeOS_SE, και το TEDxPatras.

 

 

 


AgrinioStories

Δείτε όλη την ΑΤΖΕΝΤΑ των σημερινών εκδηλώσεων
και όσων ακολουθούν
κάνοντας clik πάνω στη διαφήμιση που ακολουθεί