Περιφέρεια Δ.Ε. | Kορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις



Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 

Η Δυτική Ελλάδα τιμά την επέτειο με εκδηλώσεις μνήμης,
δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων και μαθητικές παρελάσεις


Με τις καθιερωμένες μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις, τις δοξολογίες και τις καταθέσεις στεφάνων κορυφώνονται αύριο, Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, οι εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Οι εορτασμοί ξεκινούν από σήμερα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου, με εκδηλώσεις στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα μνημεία των πεσόντων, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης που θα παραστούν στις επίσημες τελετές.

Στο Αγρίνιο την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κωνσταντίνος Καραγκούνης, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Ολυμπία Βικάτου, στην Πάτρα ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας, στον Πύργο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτης Σχοινάς και στα Καλάβρυτα ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεοχάρης Θεοχάρης.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις στο Αγρίνιο, όπου θα βρίσκονται επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής Νίκος Κατσακιώρης (φωτογραφία), η βοηθός περιφερειάρχη Αμαλία Βούλγαρη και ο περιφερειακός σύμβουλος Λάμπρος Δημητρογιάννης.

Στο Μεσολόγγι θα βρίσκεται ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης, στην Πάτρα ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος και ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης, ενώ στον Πύργο θα παραστεί ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης.

Στο Μεσολόγγι, οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα με ομιλίες στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ στις δέκα και σαράντα πέντε το πρωί μαθητές και μαθήτριες θα ρίξουν στεφάνια στη θάλασσα, τιμώντας τους αφανείς ήρωες. Στις έντεκα και σαράντα πέντε θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων των Τελευταίων Πολέμων, στο Τρίγωνο.

Στις 8:00 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, θα γίνει η έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία της πόλης, στις δέκα θα χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες και στις δέκα και μισή θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα, παρουσία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού. Στις έντεκα και τέταρτο θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Τρίγωνο, ενώ στις έντεκα και σαράντα πέντε θα ξεκινήσει η παρέλαση στην οδό Σπύρου Μουστακλή, με τη συμμετοχή μαθητών, προσκόπων, οδηγών, εκπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Στρατού. Στις δώδεκα και μισή, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί η απονομή τιμητικών διακρίσεων στους μαθητές που πρώτευσαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ η ημέρα θα ολοκληρωθεί στις πέντε το απόγευμα με την υποστολή της σημαίας.

Παράλληλα, η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί στο Θέρμο από τον αντιπεριφερειάρχη Στυλιανό Μπλέτσα, στη Βόνιτσα από τον Γιώργο Κοντογιάννη και στη Ναύπακτο από τον περιφερειακό σύμβουλο Χρήστο Παΐσιο.

Στην Πάτρα, οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου περιλαμβάνουν σήμερα, στις δέκα και μισή το πρωί, συγκέντρωση στο Μνημείο της Ελευθερίας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, προσκόπων και εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπου θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων.

Αύριο, στις επτά και μισή το πρωί, θα σημάνουν οι καμπάνες των εκκλησιών και οι μουσικές του Δήμου θα περάσουν από τους δρόμους της πόλης. Στις οκτώ θα γίνει η έπαρση της σημαίας στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα και στις έντεκα η επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας, παρουσία του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου. Στις έντεκα και μισή θα πραγματοποιηθεί η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Ελευθερίας, με ομιλητή τον πρόεδρο του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, φιλόλογο Αλέξανδρο Χάιδα.

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις δώδεκα το μεσημέρι, στην πλατεία Τριών Συμμάχων, με τη συμμετοχή μαθητών, εκπροσώπων οργανώσεων και συλλόγων, αντιστασιακών, του Ερυθρού Σταυρού και τμημάτων του Στρατού. Η επίσημη υποστολή της σημαίας θα γίνει στις πέντε και τριάντα δύο το απόγευμα, στην κεντρική προβλήτα του Αγίου Νικολάου, με την απόδοση στρατιωτικών τιμών. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της Αχαΐας, με εκπροσώπους της Περιφέρειας να δίνουν το παρών στη Δυτική Αχαΐα, τα Καλάβρυτα, το Αίγιο, τη Χαλανδρίτσα και την Άβυθο Αιγίου.

Στον Πύργο, οι σημερινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επετειακές ομιλίες στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ στις έντεκα το πρωί μαθητές, σπουδαστές, πρόσκοποι και οδηγοί θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στην κεντρική πλατεία. Αύριο, ο εορτασμός θα ξεκινήσει στις επτά το πρωί με τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και στις οκτώ θα πραγματοποιηθεί η έπαρση της σημαίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στις δέκα θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, παρουσία του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανασίου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Βαρβάσαινας Αντωνία Μπρη. Στις δέκα και μισή θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην κεντρική πλατεία και στις έντεκα και μισή θα ξεκινήσει η παρέλαση στην οδό Μανωλοπούλου, με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων, πολιτιστικών φορέων, στρατιωτικών τμημάτων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η υποστολή της σημαίας έχει προγραμματιστεί για τις πέντε και μισή το απόγευμα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα έχει επίσης εκπροσώπηση στην Αρχαία Ολυμπία, την Αμαλιάδα και τα Κρέστενα, ενώ ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Παναγούλιας θα παραστεί στις εκδηλώσεις στη Γαστούνη και το Βαρθολομιό. Έτσι, με τις αυριανές παρελάσεις και τις επίσημες τελετές σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία, ολοκληρώνεται ο φετινός εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου, μιας επετείου που υπενθυμίζει τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό και τη σημασία της ελευθερίας, της αντίστασης και της ιστορικής μνήμης.

 

Περισσότερα από AgrinioStories

Περιφέρεια Δ.Ε. | Η Δυτική Ελλάδα παρούσα στη SIAL

Το Μεσολόγγι σχεδιάζει το πολεοδομικό του μέλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *