.
Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων
– Οι διεθνείς ημέρες είναι αφορμές για την εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού σε θέματα που απασχολούν,
για την κινητοποίηση πολιτικής βούλησης και πόρων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων
και για τον εορτασμό και την ενίσχυση των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας. –
Η 6η Φεβρουαρίου ορίστηκε ως:
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής
«Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε ιστορικό
τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων
και να εξασφαλίσουμε ένα πιο φωτεινό, πιο υγιές και πιο δίκαιο μέλλον
για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια παντού»
(Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες).
| Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που περιλαμβάνουν αλλαγή ή τραυματισμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους και αναγνωρίζεται διεθνώς ως παραβίαση του τα ανθρώπινα δικαιώματα, η υγεία και η ακεραιότητα των κοριτσιών και των γυναικών.
Τα κορίτσια που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμες επιπλοκές όπως έντονο πόνο, σοκ, υπερβολική αιμορραγία, λοιμώξεις και δυσκολία στην ούρηση, καθώς και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία και την ψυχική τους υγεία.
Αν και συγκεντρώνεται κυρίως σε 30 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και εφαρμόζεται επίσης σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνεχίζει να επιμένει μεταξύ των πληθυσμών μεταναστών που ζουν στη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο επιπολασμός του ΑΓΓΟ έχει μειωθεί παγκοσμίως. Σήμερα, ένα κορίτσι έχει το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων από ό, τι πριν από 30 χρόνια. Ωστόσο, η διατήρηση αυτών των επιτευγμάτων ενόψει ανθρωπιστικών κρίσεων όπως κρούσματα ασθενειών, κλιματική αλλαγή, οι ένοπλες συγκρούσεις και άλλα θα μπορούσαν να προκαλέσουν επαναφορά της προόδου προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη του ΑΓΓΟ έως το 2030.
Περισσότερα από 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που ζουν σήμερα έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων. Φέτος, σχεδόν 4, 4 εκατομμύρια κορίτσια θα κινδυνεύσουν από αυτή την επιβλαβή πρακτική. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερες από 12.000 περιπτώσεις κάθε μέρα.
Με πέντε χρόνια να απομένουν σε αυτή τη δεκαετία δράσης, οι συλλογικές μας δράσεις πρέπει να επικεντρώνονται στη δημιουργία περιβαλλόντων όπου τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ασκήσουν τη δύναμη και τις επιλογές τους, απολαμβάνοντας πλήρη δικαιώματα στην υγεία, εκπαίδευση και ασφάλεια. Και αυτό είναι δυνατό μέσω επενδύσεων σε πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία επιζώντων ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων που αμφισβητούν το επιβλαβές φύλο και τους κοινωνικούς κανόνες. Οι φωνές και οι ενέργειές τους μπορούν να μεταμορφώσουν βαθιά ριζωμένους κοινωνικούς κανόνες και κανόνες φύλου, επιτρέποντας στα κορίτσια και τις γυναίκες να συνειδητοποιήσουν τα δικαιώματα και τις δυνατότητές τους όσον αφορά την υγεία, την εκπαίδευση, το εισόδημα και την ισότητα.
Για να προωθηθεί η εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, απαιτούνται συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες και πρέπει να εμπλακούν ολόκληρες κοινότητες και να επικεντρωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα των φύλων, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και προσοχή στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών που υποφέρουν από τις συνέπειές της.
Ενίσχυση Συμμαχιών και Οικοδόμηση Κινημάτων για τον Τερματισμό του ΑΓΓΟ
Το 2012, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όρισε την 6 η Φεβρουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μηδενικής Ανοχής για τον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων, την, με στόχο την ενίσχυση και την κατεύθυνση των προσπαθειών για την εξάλειψη αυτής της πρακτικής.
Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Κοινό Πρόγραμμα υποστηρίζει τους επιζώντες του ΑΓΓΟ, δίνοντας προτεραιότητα στις επενδύσεις σε πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία των επιζώντων, με επίκεντρο την ενδυνάμωση, την αντιπροσωπεία και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ακόμη πιο στοχευμένες, συντονισμένες και συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες, εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο να τερματίσουμε τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων έως το 2030. Η φωνή κάθε επιζώντος είναι ένα κάλεσμα για δράση και κάθε επιλογή που κάνουν στην ανάκτηση της ζωής τους συμβάλλει στο παγκόσμιο κίνημα για τον τερματισμό αυτής της επιβλαβούς πρακτικής.
Ελάτε μαζί μας στις 6 Φεβρουαρίου 2025 στο κάλεσμά μας για δράση. Μοιραστείτε με τον κόσμο πώς υποστηρίζετε το #Unite2EndFGM στην ηγεσία του κινήματος #EndFGM. Πρόσβαση στον πίνακα Trello εδώ.
Δράση του ΟΗΕ
Αν και η πρακτική υπάρχει για περισσότερα από χίλια χρόνια, ο τερματισμός του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε αυτή τη γενιά είναι ακόμα δυνατός εάν επιταχύνουμε την πρόοδό μας. Γι’ αυτό τα Ηνωμένα Έθνη αγωνίζονται για την πλήρη εξάλειψή τους έως το 2030, ακολουθώντας το πνεύμα του Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 5.
Από το 2008, UNFPA, από κοινού με UNICEF, ηγείται του μεγαλύτερου παγκόσμιου προγράμματος για την επιτάχυνση της εξάλειψης του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Το Κοινό Πρόγραμμα επικεντρώνεται επί του παρόντος σε 17 χώρες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και υποστηρίζει επίσης περιφερειακές και παγκόσμιες πρωτοβουλίες.
Με τα χρόνια, αυτή η συνεργασία γνώρισε σημαντικά επιτεύγματα. Μέσω της υποστήριξης του κοινού προγράμματος, πάνω από 7 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έλαβαν υπηρεσίες πρόληψης, προστασίας και φροντίδας που σχετίζονται με τον ΑΓΓΟ. Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις για την εγκατάλειψη του ΑΓΓΟ και παρομοίως πάνω από 250 εκατομμύρια άτομα προσεγγίστηκαν με μηνύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τον ΑΓΓΟ. Τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν 12.000 οργανώσεις βάσης και 112.000 εργαζόμενοι στην κοινότητα και στην πρώτη γραμμή έχουν εργαστεί για να οδηγήσουν την αλλαγή.
————————————————————————————
https://www.un.org/
