Το Χαλικιώτικο ρέμα – Μια φλέβα νερού γεμάτη πλατάνια

Το Χαλικιώτικο ρέμα αποτελεί
τον δεύτερο κύριο κλάδο του ποταμού Φιδάκια
και η λεκάνη απορροής του καθορίζεται από τις κορυφές
του Παναιτωλικού όρους Μαλοβούνι δυτικά, Αραποκέφαλα βόρεια
και Τριανταφυλλιά, Χαλίκι και Μελιός ανατολικά.

Το άνω μέρος της εν λόγω λεκάνης, όπου είναι χτισμένοι οι οικισμοί Χαλίκι, Δάφνη, Νεροσύρτη και Λαδικού που συναποτελούν την Τοπική Κοινότητα Χαλικίου, είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000.

Κυρίαρχο φυτικό είδος εδώ είναι τα έλατα, ενώ η περιοχή στο σύνολό της παρέχει εικόνες άφατης φυσικής ομορφιάς τόσο στα ελατοσκεπή πρανή των βουνοπλαγιών όσο και στην αλπική ζώνη των βουνοκορφών που την περιτριγυρίζουν, ενώ δεν απουσιάζουν και τα ανθρωπογενή δημιουργήματα, με πιο χαρακτηριστικό ίσως το πέτρινο γεφύρι του Χαλικίου, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Χαλίκι και Δάφνη, από το οποίο διερχόταν ο παλιός βατός δρόμος που οδηγούσε από το Χαλίκι στο Θέρμο.

Όσο πλησιάζουμε προς τη συμβολή με το κύριο μέρος του ποταμού, η περιοχή, η οποία ανήκει στην εδαφική έκταση της Τοπικής Κοινότητας Δρυμώνα,  χαρακτηρίζεται από την παραμεσογειακή βλάστηση και το παρόχθιο πλατανόδασος.

 

1 Το Χαλικιώτικο ρέμα στα στενά της Λαδικούς

 

Μονοπάτι και υδραύλακας άρδευσης οροπεδίου Θέρμου παραπλεύρως του Χαλικιώτικου ρέματος

 

Πανοραμική άποψη του Χαλικιώτικου ρέματος ανάμεσα στο Χαλίκι και στη Δάφνη

 

Παραρεμάτιο αγρόκτημα κοντά στις πηγές του Χαλικιώτικου ρέματος

 

Το φυσικό εκείνο στοιχείο όμως που είναι αδιαμφισβήτητα το σημαντικότερο σημείο ενδιαφέροντος στο Χαλικιώτικο ρέμα είναι το ποτάμιο σπήλαιο«Θεοτικό», καθότι συνιστά σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, αν όχι μοναδικό για το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.

Λίγο πιο κάτω από το Θεοτικό υπάρχει η υδροληψία του αρδευτικού έργου μέσω του οποίου οδηγείται το νερό στο οροπέδιο του Θέρμου. Τόσο η ίδια η υδροληψία, η αποκαλούμενη «φράγμα» στη θέση Βρεττού, αλλά και ο ίδιος ο τσιμεντένιος υδραύλακας, ο οποίος έχει κατασκευαστεί με χειρωνακτική εργασία επί μονοπατιού που έχει διανοιχθεί επίσης με χειρωνακτική εργασία και το υδατογέφυρο στο Χαλικιώτικο ρέμα, επί του οποίου διέρχεται ο υδραύλακας, αποτελούν αξιοθέατα. Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα διέλευσης με πεζοπορία παραπλεύρως του υδραύλακα, προκειμένου να απολαύσει κάποιος το άγριο τοπίο ακόμη και κατά την περίοδο του χειμώνα που δεν είναι δυνατή η διέλευση μέσα από την κοίτη του ποταμιού.

 

Τα ρέματα της Λαδικού στο Χαλικιώτικο ρέμα

 

Το υδατογέφυρο στο Χαλικιώτικο ρέμα

 

Το υδατογέφυρο στο Χαλικιώτικο ρέμα

 

Το φαράγγι της Αετοφωλιάς στον Νεροσύρτη

 

Το φράγμα στου Βρεττού στο Χαλικιώτικο ρέμα

 

Το φράγμα στου Βρεττού στο Χαλικιώτικο ρέμα

 

Το φράγμα στου Βρεττού στο Χαλικιώτικο ρέμα

 

Το φράγμα στου Βρεττού στο Χαλικιώτικο ρέμα

 

Το Χαλικιώτικο ρέμα κοντά στη συμβολή με τον κύριο κλάδο του ποταμού Φιδάκια

 

Το Χαλικιώτικο ρέμα κοντά στις πηγές

 

 Το Χαλικιώτικο ρέμα κοντά στο Θεοτικό

 

 

Πηγή

AgrinioStories