1 Ιουλίου 2022

Νήσσα: Νερά που ποτίζουν υπεραιωνόβια δέντρα

Η Νήσσα είναι ποτάμι της Αιτωλοακαρνανίας που πηγάζει
από τα Ακαρνανικά όρη και ρέει προς βορρά.

 

Εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο και είναι από τα λίγα ποτάμια της Ελλάδας με όνομα θηλυκό. Τα νερά της ποτίζουν τις ρίζες υπεραιωνόβιων δέντρων.

Για να φτάσει κάποιος στο σημείο που βρίσκεται το παλιό πέτρινο γεφύρι της Νήσσας, οδηγεί μέσα από ορεινούς όγκους, με πρόβατα και γίδια να βόσκουν στη σκιά δέντρων σαν όλη την Γη μεγάλα. Ένα από αυτά αναφέρεται με το προσωνύμιο Δέντρο του Χρόνου στο google maps. Ταξιδεύοντας τριγύρω, παρατηρείς ότι όλα θα μπορούσαν να είναι το Δέντρο του Χρόνου. Το καθένα έχει τόσο χρόνο πάνω του, ίσως όσο όλοι οι άνθρωποι μαζί που μένουν στο πιο κοντινό χωριό του Τρύφου.

 

 

Είναι από τα μέρη εκείνα της Δυτικής Ελλάδας, που μόλις τα ανακαλύπτεις, αισθάνεσαι πως βρήκες τον επίγειο παράδεισο.

Αποτελεί ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, με την εκκλησία του Άγιου Βάρβαρου και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες με το παγωμένο νερό να περιμένουν τον επισκέπτη που θα βρεθεί στο Τρύφο, κοντά στην Αμφιλοχία στον δρόμο προς τη Βόνιτσα, για να τον ταξιδέψει με τις εικόνες που προσφέρει.

Η φύση στάθηκε γενναιόδωρη με το μέρος αυτό της Αιτωλοακαρνανίας, «προικίζοντας» την περιοχή με πυκνή βλάστηση και τους υπέροχους καταρράκτες και τις λιμνούλες, σαν ένα καλά κρυμμένο μυστικό μόνο για μυημένους.

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤOΡΙΑ

Τα ιαματικά λουτρά απέχουν 7 χλμ. από την Τρύφου και άλλα τόσα από το Λουτράκι. Στα Ιαματικά Λουτρά βρίσκεται ο ναός του Αγίου Βάρβαρου, από το ιερό βήμα του οποίου λέγεται πως παλαιότερα ανέβλυζε πηγή. Ο παλιός ναός ερειπώθηκε και κατά τα τέλη του 19ου αι.. Ο Άγιος Βάρβαρος είναι τοπικός άγιος της Ακαρνανίας και καταγόταν από την Πεντάπολη της Λιβύης. Έζησε το 9ο αι., επί Βυζαντινού αυτοκράτορα Μιχαήλ Τραυλού (820- 829) και ως πειρατής έλαβε μέρος σε ληστρικές επιδρομές Αράβων πειρατών σε Κρήτη, Σικελία και Νικόπολη. Μια μέρα ήταν κοντά στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Βούστρι όπου μέσα λειτουργούσε ο ιερέας Ιωάννης εκ Νικόπολης.

 

Λέγεται πώς τότε ο Βάρβαρος υπέστη μια κρίση που του επέφερε μεταστροφή και πήγε στον ιερέα και του ζήτησε να τον συγχωρέσει, δηλώνοντας μετάνοια για τα εγκλήματά του. Ο ιερέας τον βάπτισε και από τότε ο Βάρβαρος διέτριβε ως μοναχός και ασκητής στα βουνά ζώντας ως αγρίμι επί τρία χρόνια στις σπηλιές. Τελικά τον σκότωσαν κατά λάθος κυνηγοί από τη Νικόπολη, που ήρθαν στην περιοχή για να κυνηγήσουν, αφού τον είδαν μέσα στους θάμνους και τον νόμισαν για άγριο θηρίο. Ο ιερέας Ιωάννης τον ενταφίασε στο σημείο που είναι σήμερα ο ναός του στις 23 Ιουνίου. Κοντά στο ναό είναι η πηγή Τρύφου, όπου αναβλύζει το ιαματικό νερό. Ο Άγιος Βάρβαρος, όπως έμεινε γνωστός, αφού κανείς δεν γνώριζε το όνομά του, γιορτάζει στο Ξηρόμερο στις 23 Ιουνίου, όπου πλήθος κόσμου προσέρχεται να προσκυνήσει στο Ναό του.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ:

Για όσους θέλετε να επισκεφθείτε το άφθαρτο και παρθένο τοπίο που είναι κατάλληλο και για πεζοπορίες, μπορείτε να το συναντήσετε μετά το Δρυμό Ακτίου-Βόνιτσας κοντά στο Λουτράκι. Στρίβετε δεξιά τον ανηφορικό ασφαλτόδρομο και σε 15 λεπτά βρίσκεστε στο σημείο.

 

 

Εναλλακτικά, οδηγείτε ως την Κατούνα και περνώντας το χωριό Τρύφου στρίβετε αριστερά μετά από μερικά χιλιόμετρα εκεί όπου οι πινακίδες αναγράφουν ιαματικά Αγίου Βάρβαρου Τρύφου.

 


AgrinioStories