Στις 19 Ιανουαρίου του 2013, ο Νίκος Μαγγίτσης
αφού διήνυσε μια απόσταση 250 χιλιομέτρων,
με θερμοκρασία που έφτανε τους -50 βαθμούς Κελσίου,
ύψωσε στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη
τις σημαίες της Ελλάδας και των Ολυμπιακών Αγώνων
Ο Μαγγίτσης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Έχει σπουδάσει στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της αναψυχής και διατριβή με θέμα «Χρόνος αντίδρασης στο μεγάλο υψόμετρο». Κατοικεί στην Αγριά Μαγνησίας ενώ προπονείται στο Πήλιο. Γεννήθηκε το 1968 και από το 1994 διοργανώνει και υλοποιεί ορειβατικές αποστολές, αλλά και αποστολές αθλητικής επιβίωσης σε όλο τον κόσμο όπως πεζοπορικές διασχίσεις ερήμων, διάπλους θαλασσών με θαλάσσιο καγιάκ κ.α.
Έχει οργανώσει και υλοποιήσει 44 αποστολές αθλητικής επιβίωσης σε όλο τον πλανήτη, ενώ είναι ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας που έχει ολοκληρώσει το project των «7 summits» καθώς και ο μόνος Έλληνας που έχει φτάσει (πεζοπορικά) στον Βόρειο (2000) και Νότιο Πόλο (2003). Στις δράσεις του αξίζει να αναφερθεί η πεζοπορική διάσχιση στην Τυνησιακή Σαχάρα (180 χλμ σε 90 ώρες το 2001) η διάσχιση της Salar De Uyuni στη Βολιβία (154 χλμ σε 54 ώρες το 2005) καθώς και το πρώτο χειμερινό διάπλου του Αιγαίου Πελάγους με solo kayak, από τη Λήμνο στο Βόλο (170 μίλια σε 102 ώρες) το 2002.
Το Μάρτιο του 2008 ο Μαγγίτσης έγινε ο πρώτος Έλληνας, που ολοκλήρωσε το project των «7 summits». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι πέτυχε την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή κάθε ηπείρου του πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένου και του Έβερεστ στα 8848 μέτρα. Ξεκίνησε να καταρρίπτει έναν – έναν τους στόχους του από το 1994. Αρχής γενομένης με το Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία για να ολοκληρώσει το όνειρο του, τον Μάτριο του 2008 με το Carstensz Ryramid στην ζούγκλα της Δυτικής Παπούα. Όπως ο ίδιος θα πει: Η ολοκλήρωση του project των «7 summits» αναγάγει το πολυπολιτισμικό ταξίδι σε μια ανθρώπινη δοκιμασία τόσο σωματική όσο και ψυχική. Η επίτευχση του στόχου προϋποθέτει αφοσίωση, αυταπάρνηση, εξειδίκευση, επιμονή και υπομονή. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο ορειβατική/ αναρριχητική ολοκλήρωση αλλά και μια πολιτισμική γνώση.
Ο Μαγγίτσης δείχνει ιδιαίτερη έμφαση και ευαισθησία στους νέους αθλητές. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους στα χέρια του και μάλιστα σε εξαιρετικά επικίνδυνες αποστολές. Το 2007 ανεβαίνει στο Κιλιμάντζαρο (5.895 μέτρα), στην Τανζανία, στην Αφρική με τον 16χρονο Γιώργο Ράιο και την 17χρονη Αποστολία Κοντογιάννη ενώ το 2008 στο Ακονκάγκουα (6.962 μέτρα), στην Αργεντινή πάλι με τους ίδιους. Μάλιστα τα παιδιά ήταν και οι νεότεροι Έλληνες που έφτασαν στα 6.962 μέτρα υψόμετρο!
Επίσης, ως Πρεσβευτής του Ολυμπιακού Εθελοντισμού για την «ΑΘΗΝΑ 2004» επί 4 χρόνια μετέφερε την ιδέα του Ολυμπιακού Πνεύματος σε ολόκληρο τον Κόσμο. Έτσι η Σημαία των Ολυμπιακών αγώνων 2004 έφτασε με την πρώτη Ελληνική πεζοπορία στη ιστορία, το Φεβρουάριο 2003, στο Νότιο Πόλο στην Ανταρκτική.
Πώς μια απάτη γλίτωσε αυτόν
και την ομάδα του από τα Ρίχτερ στο Νεπάλ;
Το 2015 είχε γίνει γνωστό ότι ένας οδηγός βουνού (σέρπα) είχε εξαπατήσει την ομάδα των Ελλήνων ορειβατών, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός ορειβάτης Ν. Μαγγίτσης, αποσπώντας 11.500 χιλιάδες ευρώ από τον καθέναν για να εξαφανιστεί στη συνέχεια. Ο σέρπα άφησε τους οκτώ Έλληνες ορειβάτες στο Κατμαντού (πρωτεύουσα του Νεπάλ) να τον περιμένουν χωρίς αυτός τελικά να εμφανιστεί ποτέ. Ο επιθεωρητής της τοπικής αστυνομίας, Ρεγουί Ναραχίρι, δήλωσε ότι έγινε έφοδος στο σπίτι του, αλλά ο σέρπα δεν βρέθηκε. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ζήτησαν από το πρακτορείο του σέρπα να τους παραχωρήσει νέα ομάδα οδηγών βουνού και να αναλάβει τα έξοδα της αποστολής, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε και έτσι επέστρεψαν στην Ελλάδα στις 20 Απριλίου.
Η απάτη πάντως αποδείχτηκε τελικά σωτήρια για τη ζωή των οκτώ Ελλήνων ορειβατών αφού η ομάδα απέφυγε τον ισχυρό σεισμό στο Νεπάλ και τις χιονοστιβάδες που προκάλεσε στο Έβερεστ!