Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 17 Νοεμβρίου…

Καλεντάρι της 17ης Νοεμβρίου:
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

1955: Δύο αδελφοκτονίες στα χωριά του Βάλτου
1965: «Αντάρτικη» εκλογή Θεόκλητου
στη Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας

17 Νοεμβρίου 1955

Δύο αδελφοκτονίες στα χωριά του Βάλτου απασχόλησαν τον εθνικό τύπο της εποχής. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στη Μαλαισιάδα και είχε για δράστη το Νικ. Τσεκούρα, ο οποίος παραδόθηκε στις αρχές, αφού σκότωσε την αδερφή του, 20 ετών, γιατί, σύμφωνα με την κα-τάθεσή του, διατηρούσε «ανόμους σχέσεις» με έναν συγχωριανό του, ο οποίος την κατέστησε έγκυο.

Η δεύτερη είδηση αφορούσε στην αδελφοκτονία του Τρικλίνου, αφού, σύμφωνα με αυτή, στο Χρ. Κασβίκη που σκότωσε την αδερφή του Σαββούλα, ετών 27, για λόγους τιμής, απαγγέλθηκε κατηγορία για διπλό φόνο. Όπως αποδείχθηκε από την ιατροδικαστική έκθεση, η δολοφονημένη βρισκόταν στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της. (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλ. 18.11.1955, Σελ. 5)

 

17 Νοεμβρίου 1965

Μέσα σε μεγάλη όξυνση των σχέσεων της Εκκλησίας και του κράτους με «ανταρτική», όπως αναφέρει ο τύπος της εποχής, και παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου αποφάσισε την πλήρωση τριών κενών εδρών μητροπολιτών, μία εκ των οποίων ήταν και η μητροπολιτική έδρα της Αιτωλοακαρνανίας.

Στην μητρόπολη Αιτωλαοακαρανανίας  εκλέχθηκε με την παρουσία 37 επισκόπων, ο κατά κόσμον Λουκάς Αβραντινής (Θεόκλητος το εκκλησιαστικό του όνομα), ο οποίος είχε γεννηθεί στο χωριό Κάτω Βλασία Καλαβρύτων το 1922.

Ο Θεόκλητος εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1954. Xειροτονήθηκε διάκος το 1943 από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Θεόκλητο και ιερέας το 1946 από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αγαθόνικο.

Διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βλασίας, πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πατρών (1955-1957) και πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1957-1965).

Τέσσσερις μέρες μετά την εκλογή του (21 Νοεμβρίου 1965) χειροτονήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Μεσολογγίου Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Στις 6 Απριλίου 2005 απεχώρησε από την ενεργή υπηρεσία για λόγους υγείας και «εκοιμήθη», στις 12 Φεβρουαρίου 2007.

Δείτε περισσότερα για τα γεγονότα εκείνης της εβδομάδας
στο link που ακολουθεί: Κάθαρσιν της Εκκλησίας

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Ο Θεόκλητος με τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο

AgrinioStories