Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 12 Αυγούστου…

Καλεντάρι της 12ης Αυγούστου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1905: Προσθήκη μιας τάξης στο Γυμνάσιο Αγρινίου
1911: Δοκιμαστική άντληση νερού
στη θέση Λογγά στην όχθη της Ερμήτσας
1927: Τηλεγράφημα προέδρων επαγγελματιών του Δήμου Αγρινίου
για την ελεύθερη διάθεση αλεύρων.

12 Αυγούστου 1905

Με Βασιλικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της Κυβέρνησης στις υπάρχουσες ήδη τρεις τάξεις του δημοσυντήρητου Γυμνασίου Αγρινίου προστέθηκε άλλη μία. Οι δαπάνες και γι’ αυτή την επιπλέον τάξη θα βαραίνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου Αγρινίου. (ΕΜΠΡΟΣ 12/8/1905)

 

 

12 Αυγούστου του 1911

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης το οποίο αποτελούσαν οι Δ. Μπουκογιάννης (πρόεδρος), Π. Νιούτσικος, Κώστας Δημάδης, Γ. Μουστακόπουλος, Μ. Κασάρας, Ι. Σακογιάννης,  Χρ. Σουμέλης και Ι. Κουτσονίκας  αποφάσισε να διαθέσει πίστωση μέχρι 2.000 δρχ. για να γίνει δοκιμαστική άντληση νερού στη θέση Σπηλιά ή Λογγά κοντά στην όχθη του χειμάρρου Ερμίτσα με όποιον τρόπο υποδείξει ο μετακληθείς υδραυλικός-μηχανικός Μεταξάς.

 

12 Αυγούστου του 1927

Με τηλεγράφημα τους έξι πρόεδροι συλλόγων επαγγελματιών της πόλης καλούν την Κυβέρνηση, τη Βουλή και τους βουλευτές του νομού, να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο με το οποίο δίνονταν μονοπώλιο στους μύλους, βάζοντας φορολογία στα αλεύρια του εξωτερικού, γιατί όπως αναφέρουν αδυνατούν να αγοράσουν εγχώριο αλεύρι. Ζητούν ταυτόχρονα τη ελεύθερη εισαγωγή αλεύρων εξωτερικού για φάμε καλό και φθηνό ψωμί μέσα από το συναγωνισμό των αλευροβιομηχάνων και των αλευρεμπόρων.

Την ανακοίνωση την υπογράφουν οι πρόεδροι: Β. Μοσχόπουλος (Καφφεπωλών), Β. Γκέκας (Εστιατορίων), Κ. Κουτσοθανάσης (Υποδηματοποιών), Σ. Σταθόπουλος (Ξενοδοχείων Ύπνου), Ιωάν. Καρακώστας (Κουρείων) και Ι. Χρυσικόπουλος (Ραφείων και Εμπορορραφείων). (ΣΚΡΙΠ 12/8/1927)

 

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Εσωτερικό νερόμυλου στη Μόκιστα

AgrinioStories | Πηγή: Αρχείον Αγρινίου