Ελληνίς 25/9 – Ανατολικά Της Εδέμ, του Ελία Καζάν

Κινηματογραφικά αριστουργήματα στο Ελληνίς
Tο Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 Ανατολικά Της Εδέμ

Το μεγαλείο του αμερικανικού σινεμά του ’50, το μαγικό σινεμασκόπ, η χρήση της φωτογραφίας και των χρωμάτων «σεναριακά», για την έκφραση συναισθημάτων, πλοκής και διάθεσης, ο πρώτος από τους μόλις τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους του Τζέιμς Ντιν, ο μόνος σε ταινία που βγήκε στις αίθουσες πριν το θάνατό του, μια εμβληματική ταινία. Αυτά για τους τύπους. Αλλα τόσα και πολλά περισσότερα για την ουσία.

Στην Καλιφόρνια του 1917, στην αυγή του Πρώτου Παγκόσμιου, σ’ ένα αγρόκτημα, ο Ανταμ, πατέρας με αυστηρές χριστιανικές αρχές, μεγαλώνει τους δυο νεαρούς γιους του, τον επιμελή, συνεπή Αρον και τον ορμητικό, ατίθασο Καλ. Η μητέρα τους έχει πεθάνει, τουλάχιστον αυτό γνωρίζουν τα παιδιά. Ο ανταγωνισμός τους για την αγάπη της παρορμητικής, όμορφης Αμπρα περνά σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο πάθος τους για την αποδοχή, αν όχι την αγάπη, του πατέρα τους. Οταν ο Καλ ανακαλύψει τυχαία ότι η μητέρα τους όχι μόνο ζει, αλλά και είναι η μαντάμ ενός ακμαίου οίκου ανοχής, θα της ζητήσει χρήματα για να ενισχύσει την καλλιέργεια της σοδιάς τους και να κερδίσει το θαυμασμό του πατέρα του. Φυσικά, το σχέδιό του αλλά και κάθε πλευρά της ζωής του θα πάρουν ένα μονοπάτι τραγικό, σε αναζήτηση μιας καλά καμουφλαρισμένης τιμωρίας.

Ο Ελία Καζάν, διασκευάζοντας το τελευταίο μέρος του μυθιστορήματος του Τζον Στάινμπεκ, σκηνοθετεί ένα ψυχαναλυτικό αριστούργημα. Με φανερή αναφορά στη βιβλική ιστορία του Κάιν και του Αβελ, συνδέει το χριστιανικό λόγο με την ψυχοσύνθεση της νέας γενιάς της Αμερικής, λαβωμένης από τον πόλεμο, ανήσυχης μπροστά στον επεκτατισμό της χώρας, μιας νεολαίας σε διαρκές angst. Ο αδιέξοδος πόθος, το οιδιπόδειο, η ανάγκη για πατρική αποδοχή γίνονται εργαλεία για μια ταινία απρόσμενα ποπ και συγκινητικά λατρευτική προς τη μεγάλη οθόνη. Ο Τζέιμς Ντιν μετουσιώνεται σε «Τζέιμς Ντιν» και, σκόπιμα και μη, κάθε ίχνος της ταινίας, από τον αντισυμβατικό λόγο του Στάινμπεκ και του Πολ Οσμπορν που υπογράφει το σενάριο, ως το κόκκινο χρώμα της ντροπής, της σεξουαλικότητας, του αίματος, αποκτά χαρακτήρα συμβολικό που διατηρή αμείωτη τη δύναμή του ως σήμερα.

 

 

ΗΠΑ, 1955 | Παραγωγή: Ελία Καζάν
Σκηνοθεσία: Ελία Καζάν | Σενάριο: Πολ Οσμπορν
Φωτογραφία: Τεντ Ντ. ΜακΚορντ | Μοντάζ: Οουεν Μαρκς
Μουσική: Λέοναρντ Ρόσενμαν
Πρωταγωνιστούν: Τζούλι Χάρις, Τζέιμς Ντιν, Ρέιμοντ Μάσεϊ, Μπερλ Άιβς, Ρίτσαρντ Ντάβαλος
Διάρκεια: 117 λεπτά | Διανομή: Bibliotheque

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 3 euro

 


AgrinioStories