Δευτέρα 17/1: Οι πρώτες ειδήσεις της μέρας

Όλες οι ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε,
για να  είστε ενήμεροι τη Δευτέρα 17/1

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΣΤΗΡΙΞΗ. Στο 1 δισ. ευρώ του αποθεματικού που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι αποφασισμένο να περιοριστεί φέτος το οικονομικό επιτελείο, αποφεύγοντας παρεμβάσεις, εκτός από τις εξαιρετικά στοχευμένες, όπως τονίζουν στελέχη του, αλλά και όπως φανέρωσαν οι ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής, για περιορισμένης έκτασης αναστολές εργαζομένων, σε περιορισμένους κλάδους.

Η Αθήνα εναρμονίζεται με τη σταδιακή στροφή των ευρωπαϊκών οικονομιών στη μετά την πανδημία εποχή και επιστρέφει αργά στον στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της δημιουργίας πλεονάσματος το 2023. Όπως εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομιών, εκτός από ελάχιστους κλάδους οι οποίοι εξακολουθούν να πλήττονται από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον και γενικότερα από την πανδημία του κοροναϊού, η οικονομική δραστηριότητα λειτουργεί πλέον σε όλο της το φάσμα.

Αυτό σημαίνει ότι το 2022  θα χρειαστούν μόνον τα απολύτως αναγκαία και στοχευμένα μέτρα, καθώς μέσα στον χρόνο ο σχεδιασμός είναι ο περιορισμός του ελλείματος, ώστε το 2023 να επιστρέψει σε πλεονάσματα.

***

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. Σημαντικές αλλαγές στην πρόθεση ψήφου των πολιτών της Κρήτης καταγράφει δημοσκόπηση της GPO.Στη δημοσκόπηση που διεξήχθη για την εβδομαδιαία εφημερίδα Παραπολιτικά, διαφαίνεται με σαφήνεια η σημαντική άνοδος του ΠΑΣΟΚ μετά την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία, κυρίως στους νομούς Ρεθύμνης και Ηρακλείου. Στο Λασίθι η άνοδος είναι μικρή αλλά το ΠΑΣΟΚ είχε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό, από το πανελλαδικό του, στις εκλογές του 2019 και στα Χανιά πολύ μικρή και το ΠΑΣΟΚ παραμένει ακόμη αρκετά μακρυά από το 10%.

Μια άλλη επισήμανση είναι το ότι σε όλους τους νομούς πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει την πρωτιά που είχε το 2019. Και σε αυτό βοηθά μεν η άνοδος του ΠΑΣΟΚ αλλά προφανώς η αιτία δεν είναι μόνον αυτή, όπως διαφαίνεται από τα ποσοστά σε Χανιά και Ρέθυμνο. (ΔΕΊΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ)

***

NEO EΣΠΑ. Σε λιγότερο από τρεις μήνες οι δικαιούχοι του νέου ΕΣΠΑ θα μπορούν να δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, καθώς η διαδικασία των πληρωμών απλοποιείται, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, βαίνει προς κατάθεση στη βουλή.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι θα τίθενται όρια αναφορικά με τα ποσά χρηματοδότησης για τα οποία θα απαιτείται η προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, ενώ οι εκταμιεύσεις θα γίνονται σε συγκεκριμένο αυστηρά χρονικό διάστημα 80 ημερών. Και αυτό, για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων οι οποίες στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι συνολικού προϋπολογισμού 26,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 20,9 δισ. ευρώ αποτελούν κοινοτικούς πόρους και 5,3 δισ. ευρώ την εθνική συμμετοχή της Ελλάδας.

***

ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση ανέδειξε τα εγγενή δομικά προβλήματα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, η ρίζα των οποίων βρίσκεται στον τρόπο απελευθέρωσής της στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μέσω ενός μοντέλου παράλληλης διατήρησης του μονοπωλιακού ρυθμιστικού πλαισίου.

Ενα μοντέλο μεγάλων αβεβαιοτήτων για παραγωγούς και καταναλωτές, πολύπλοκο και στρεβλό, με αφανή μέχρι πρότινος κόστη για τους καταναλωτές, αφού μεταφέρονταν με σειρά υπουργικών αποφάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων στη ΔΕΗ, η οποία στήριζε ακόμη την παραγωγή της στον φθηνό λιγνίτη που δεν είχε επιβαρύνσεις CO2.

Αν και το πλεονέκτημα του φθηνού λιγνίτη χάθηκε οριστικά από το 2013, η Ελλάδα δεν το έλαβε σοβαρά υπόψη στον σχεδιασμό της, με αποτέλεσμα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας να οδηγείται με καθυστέρηση και βίαια στην απόσυρσή του, χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες εφεδρείες από εναλλακτικά καύσιμα για την κάλυψη αιχμών σε περιόδους υψηλής ζήτησης, αφού το πλαίσιο λειτουργίας δεν δημιούργησε κίνητρα για νέες μονάδες φυσικού αερίου.

Ετσι, σε καθημερινή βάση η κάλυψη των αποκλίσεων από την ευμετάβλητη παραγωγή των ΑΠΕ καλύπτεται από περιορισμένες ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου, ενός ολιγοπωλίου που απαρτίζεται από τρεις ιδιωτικούς ομίλους και τη ΔΕΗ.

***

STARTUPS. Σημαντικούς ρυθμούς αύξησης κατέγραψαν οι χρηματοδοτήσεις των ελληνικών startup τo 2021. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Found.ation, o συνολικός αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν το 2021 είναι μεγαλύτερος από 70, κατά 30% περισσότερες σε σχέση με μια χρονιά πριν, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που εξασφαλίστηκαν από αυτές ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Οι 10 κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις φέτος συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με αυτό που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο έτος.

Το 2021 σημειώθηκαν επίσης και κάποια exits, τρία από τα οποία μπήκαν απευθείας στη λίστα των 10 κορυφαίων όλων των εποχών, σε όρους αξίας. Είναι επίσης η χρονιά που αρχίζουν να φαίνονται και οι πρώτες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που φτάνουν το στάδιο “unicorns” (PeopleCert, Blueground και Viva Wallet).

***

12 ΜΙΛΙΑ. «Σημαία» έχουν κάνει τουρκικά ΜΜΕ τις δηλώσεις του Χρήστου Ροζάκη, πρώην προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του ΥΠΕΞ, περί επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 10 και όχι στα 12 μίλια.

Τα ΜΜΕ της γείτονος, παρότι ο κ. Ροζάκης εκφράζει προσωπικές θέσεις και απόψεις που δεν έχουν ουδεμία σχέση με την πολιτική που ασκεί το υπουργείο Εξωτερικών, μετέδωσαν τις δηλώσεις του -σε μια προσπάθεια να τις εκμεταλλευτούν- ως έκτακτη είδηση, κάνοντας λόγο μάλιστα για «βήμα πίσω» της Ελλάδας. Σημειώνεται πως η θητεία του του κ. Ροζάκη στο Επιστημονικό Συμβούλιου του υπουργείου Εξωτερικών είχε λήξει στις 7 Ιουνίου του 2020 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε.

Μάλιστα, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωνα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

***

ΠΑΝΔΗΜΙΑ. H φράση που κυριαρχεί πλέον στις ΗΠΑ αλλά και αλλού, σε κυβερνήσεις και κοινωνικές συναναστροφές, είναι «να ζήσουμε με τον ιό». Πρόκειται για μια στρατηγική υποχώρηση, από την αρχική τακτική για συντριβή του κοροναϊού, καθώς λίγες μόνο χώρες, πέρα από την Κίνα που εξακολουθεί την πολιτική των λόκνταουν, εμμένουν στην πολιτική του «μηδενικού κοροναϊού».

Η νέα αυτή στάση επαινείται από κάποιους αξιωματούχους και επιστήμονες, και γίνεται δεκτή με ανακούφιση από τον κόσμο που έχει εξαντληθεί από τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που έφερε η πανδημία, στον τρίτο πια χρόνο της.

Ωστόσο υπάρχουν και λοιμωξιολόγοι που φοβούνται μήπως κινηθεί υπερβολικά προς την άλλη πλευρά ο κόσμος. Ανησυχούν δηλαδή ότι μπορεί πολλοί ηγέτες να ρισκάρουν σε αυτή την έξαρση του στελέχους Όμικρον, και προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η νέα μετάλλαξη.

***

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ. Έφυγε απόψε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο Αλέκος Φασιανός. Ο εμβληματικός ζωγράφος, που σφράγισε με το έργο του την εποχή του, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας. Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά. Η ημερομηνία της κηδείας του δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1955-1960) με τον Γιάννη Μόραλη. Λίγο μετά την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (1960, γκαλερί Α23), πήγε στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην Ecole des Βeaux-Αrts, κοντά στους Clairin και Dayez (1962-64). Τελικά εγκαταστάθηκε πιο μόνιμα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου έζησε επί 35 χρόνια, κρατώντας πάντως μια στενή και τακτική σχέση με την Ελλάδα.

Ο Αλέκος φασιανός παρέμεινε πιστός στην παραστατική ζωγραφική και στις ελληνικές καταβολές του, διατηρώντας μέχρι τέλους το σεβασμό του για κάποια διδάγματα της γενιάς του 30, την αγάπη του για την ελληνική τέχνη (αρχαία, βυζαντινή, λαϊκή), και τους ισχυρούς δεσμούς του με τη βιωμένη εμπειρία του ελληνικού χώρου.

***

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΩ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αντιλαμβανόμενη την ανάγκη δημιουργίας e-μέσων για τη διενέργεια συναλλαγών, εξετάζει την έκδοση ψηφιακού ευρώ. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται το φθινόπωρο του 2023.

Οπως επεσήμανε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, «τα κρυπτονομίσματα είναι κερδοσκοπικά προϊόντα χωρίς καμιά απολύτως κοινωνική ή συναλλακτική χρησιμότητα».

Στον αντίποδα, υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας, «τα ψηφιακά νομίσματα που ετοιμάζουν οι κεντρικές τράπεζες λειτουργούν τελείως διαφορετικά, ενώ ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες». Και αυτό διότι συνδυάζουν την αποδοτικότητα ενός ηλεκτρονικού μέσου πληρωμών με την ασφάλεια του χρήματος μιας κεντρικής τράπεζας».

 


AgrinioStories | Πηγή