Εγκαίνια της Παπαστρατείου Βιβλιοθήκης

Την Κυριακή 17 Μαΐου 1964
παρουσία του Ευάγγελου Παπαστράτου,
πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια
της Παπαπστρατείου Βιβλιοθήκης*

Κείμενο – Φωτογραφίες:
Νίκος Αντωνίου**

Παρόντες, εκτός από τον Ευάγγελο Παπαστράτο και την κόρη του Χάρη Γκέρτσου, ήταν επίσης η Μαρία Ιωάννου Παπαστράτου, ο Ιωάννης Παπαστράτος ο νεότερος, ο Θάνος Καψάλης, πρώην υπουργός και οικονομολόγος, «υιός αδελφής Παπαστράτου με τη σύζυγό του», η Αλεξάνδρα Καψάλη, πολλοί άλλοι επίσημοι, οι φιλαρμονικές του Δήμου Αγρινίου και Πατρών, η μουσική της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής Αθηνών, οι οργανώσεις και τα σωματεία πολλών αθλητικών συλλόγων, οι πρόσκοποι και τα σχολεία, ο στρατός και ο ιερός κλήρος με επικεφαλής το Σεβασμιώτατον κ.κ. Ιγνάτιον. Το «έντιμον ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΝ ΣΩΜΑ, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Αξιωματικοί, επίσημοι και ανεπίσημοι, απέδωσαν στους ευεργέτας τας οφειλομένας τιμάς», όπως αναφέρει το φύλλο του ΜΑΧΗΤΗ.

Των εγκαινίων προηγήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης προτομής του Ιωάννη Παπαστράτου, του τρίτου στη σειρά θανόντος αδερφού Παπαστράτου, δίπλα σε εκείνες των αειμνήστων αδελφών του, Σωτηρίου & Επαμεινώνδα. […] Οι προτομές ήταν δεξιά μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο του Πάρκου μας. Αργότερα προστέθηκε και εκείνη του Ευάγγελου, κι απ’ ό,τι θυμάμαι, υπήρχε και η προτομή της μητέρας Χαρίκλειας. […]

 

 

 

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Δημάρχου, Γιώργου Παπαϊωάννου στον οποίο συγκινημένος απάντησε ο Ευάγγελος Παπαστράτος. Εν συνεχεία, όλοι μεταφέρθηκαν στην είσοδο των δυο κτιρίων για τα εγκαίνια.

 

 

 

Στην ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΗΧΩ διαβάζουμε: «Το απόγευμα μετά πάσης επισημότητας υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου, και οργανωθέντες υπό της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (Γ.Ε.Α.) διεξήχθησαν μετά πάσης επισημότητος αγώνες στίβου, Ε΄ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΑ, στους οποίους παρέστησαν ο κ.Ευάγγελος Παπαστράτος μετά του κ. Θάνου Καψάλη και των λοιπών μελών των οικογενειών των Αδελφών Παπαστράτου, ο κ. Δήμαρχος και άπασαι αι πολιτικαί και στρατιωτικαί αρχαί του τόπου μας.

»Οι σύλλογοι που έλαβαν μέρος ήταν: Πανελλήνιος Αθηνών, Γ.Σ. Τρικάλων, Τρικούπης Μεσολογγίου, Πύρρος Άρτης, Παναχαϊκή Πατρών, Α.Ο. Πρεβέζης, Ε.Φ. Αιγίου, Ολυμπιάς Πατρών, Γ.Α.Σ. Ιωαννίνων, Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου.

»Μετά το πέρας των αγώνων, η Γ.Ε.Α., εδεξιώθη εις το Παπαστράτειον Πάρκον, τους φιλοξενουμένους, προσφέροντας αναψυκτικά. Ο κ. Νικόλαος Γράψας, ωμίλησε διά ολίγον, εκφράσας τας ευχαριστίας του συμβουλίου και των μελών του προς τον κ. Ευάγγελον Παπαστράτον, διά το έργον των Αδελφών Παπαστράτου, έργον το οποίον θα καθοδηγεί τας μελλούσας γενεάς. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Θεόδωρος Λιαπίκος προϊστάμενος τυπογραφείου της εν λόγω εφημερίδος».

 

 

 

Νομίζω, η ημέρα αυτή θα πρέπει να έμεινε χαραγμένη για πολύ καιρό στη μνήμη του Λαού του Αγρινίου, μιας και τόσο καλά μαζεμένα σημαντικά γεγονότα, δεν νομίζω να συνέβησαν ξανά. Το καλό είναι ότι η πρόσβαση στα βιβλία -ευτυχώς- ήταν για όλους όσους το ήθελαν. Δεν υπήρχαν αποκλεισμοί και αγκυλώσεις, όπως σε τόσους άλλους οργανισμούς.

 

 

*Εβδομαδιαία πολιτική και οικονομική εφημερίδα της Αιτωλοακαρνανίας «Η ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΗΧΩ» της ημέρας εκείνης, καθώς και στο φύλλο του «ΜΑΧΗΤΗ» 24 Μαΐου 1964,
**Ο Νίκος Αντωνίου είναι ένας από τους σημαντικούς συλλέκτες ιστορικών τεκμηρίων της κοινωνικής, πολιτιστικής και ιστορικής μνήμης της πόλης μας. Συνεργάστηκε με το «αρχείον Αγρινίου» από τον πρώτο χρόνο της έκδοσης του υπογράφοντας πάντα την τελευταία σελίδα του. Τα αποσπάσματα που συνθέτουν το παραπάνω κείμενο είναι από την έκδοση Ιανουαρίου του 2019, τεύχος 13, σελ. 39 & 40.
Φωτογραφία: Οι Παπαστραταίοι βαδίζουν προς τη βιβλιοθήκη
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Μαρτυρίες

One thought on “Εγκαίνια της Παπαστρατείου Βιβλιοθήκης

Comments are closed.