Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 17ῃ Μαΐου

Αγρινιώτικο καλαντάρι Μαΐου

17 Μαΐου 1941

Η ιταλική Μεραρχία «Cazale» μπαίνει στο Αγρίνιο και αρχίζει για την πόλη η διπλή κατοχή

Η ιταλική μεραρχία «Cazale», έχοντας στη διοίκησή της αρχικά τον Κάρολο Ντελόζο και στη συνέχεια τον Μάριο Ματζάνη, μπαίνει στο Αγρίνιο στις 17 Μαΐου του 1941 και αρχίζει για την πόλη η διπλή κατοχή.

Το ιταλικό Φρουραρχείο στεγάστηκε στο σπίτι του Χρήστου Αθανασόπουλου, πράκτορα εφημερίδων, επί των οδών Αναστασιάδη και Δαγκλή. Η Ιταλική Καραμπινιερία στεγάστηκε στο σπίτι του Αριστείδη Σχισμένου, στη συμβολή των οδών Μπαϊμπά και Κακαβιά, ενώ το Α’ Αστυνομικό Τμήμα της Καραμπινιερίας στεγάστηκε στο σπίτι του Μιχαήλ Μανιάτη, στη συμβολή των οδών Ηλία Ηλιού και 39ου Συντάγματος. Στο ίδιο κτίριο ήταν και το σπίτι του Ιταλού Λοχαγού της. Το Ιταλικό Στρατοδικείο είχε την έδρα του στο 2ο  Δημοτικό Σχολείο, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα πεζικού της μεραρχίας εγκαταστάθηκε στο λόφο του παλιού Αγίου Χριστοφόρου. Η Διοικητική Μέριμνα στεγάστηκε στην οδό Κακαβιά 20, εκεί που για πολλά χρόνια ήταν τα γραφεία της εφημερίδας «Νέοι Καιροί». Στη Δ. Σταΐκου 14 στεγαζόταν η ιταλική μπάντα, στη σημερινή οδό Δ. Βότση 15 βρίσκονταν οι ιταλικοί κλίβανοι, και το «σπίτι γυναικών» των Ιταλών στην οδό Ι. Σταΐκου 33.

Επιταγμένο επίσης από τους Ιταλούς ήταν το 1ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και η μισή πλευρά (η βορειοδυτική) της Δημοτικής Λαχαναγοράς.

 

17 Μαΐου 1964

Εγκαίνια Παπαστρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου και Παπαστρατείου Βιβλιοθήκης

Την Κυριακή 17 Μαΐου 1964 παρουσία του Ευάγγελου Παπαστράτου, ο οποίος συνοδευόταν από την κόρη του Χάρις Γκέρτσου, όπως διαβάζουμε στην εβδομαδιαία πολιτική και οικονομική εφημερίδα της Αιτωλοακαρνανίας «Η ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΗΧΩ» της ημέρας εκείνης, καθώς και στο φύλλο του «ΜΑΧΗΤΗ» 24 Μαΐου 1964, πραγματοποιήθηκαν τα εγακίναι του Παπαστρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου και της Παπαπστρατείου Βιβλιοθήκης. Παρόντες ήταν επίσης η Μαρία Ιωάννου Παπαστράτου, ο Ιωάννης Παπαστράτος ο νεότερος, ο Θάνος Καψάλης, πρώην υπουργός και οικονομολόγος, «υιός αδελφής Παπαστράτου με τη σύζυγό του», η Αλεξάνδρα Καψάλη, πολλοί άλλοι επίσημοι, οι φιλαρμονικές του Δήμου Αγρινίου και Πατρών, η μουσική της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής Αθηνών, οι οργανώσεις και τα σωματεία πολλών αθλητικών συλλόγων, οι πρόσκοποι και τα σχολεία, ο Στρατός και ο ιερός κλήρος με επικεφαλής το Σεβασμιώτατον κ.κ. Ιγνάτιον. Το «Έντιμον ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΝ ΣΩΜΑ, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Αξιωματικοί, επίσημοι και ανεπίσημοι, απέδωσαν στους ευεργέτας τας οφειλομένας τιμάς», όπως αναφέρει το φύλλο του ΜΑΧΗΤΗ.

Δείτε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Εγκαίνια της Παπαστρατείου Βιβλιοθήκης

Φωτογραφία ανάρτησης: Ιταλοί στρατιώτες στο πίσω προαύλιο
των Παπαστρατείων εκπαιδευτηρίων,
όπου στεγαζόταν τα ιταλικά και γερμανικά μαγειρεία,
καθώς και το στρατιωτικό Γερμανικό και Ιταλικό νοσοκομείο
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *