Πρώτη Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων

Στις 29 Μαΐου 2024 η πρώτη Γενική Συνέλευση
του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων

Μετέχουν Δήμος Αγρινίου
και Δήμος Ξηρομέρου

 

Με 120 δήμους ξεκινά το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων, στα ιδρυτικά μέλη του οποίου συμμετέχουν ο Δήμος Αγρινίου και ο Δήμος Ξηρομέρου. Η Γενική Συνέλευση του Δικτύου θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα εγκαινιαστεί το Πρότυπο Αυτοδιοικητικο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας του Σ.Π.Α.Υ..

Σε επιστολή-πρόσκληση  προς τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου ο πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Ελ.Δ.Α.Π,
Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ. και Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, αναφέρει ότι η Α΄ Γενική Συνέλευση προγραμματίζεται για τις 29 Μαΐου 2024. και τα θέματα που θα την απασχολήσουν είναι : i. Εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελ.Δ.Α.Π., ii. Παρουσίαση του πρώτου σχεδίου δράσης του Ελ.Δ.Α.Π. και iii. Παρουσίαση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.

«Το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής καθώς και το βασικό της εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με οικονομικά αποδοτικό τρόπο», αναφέρει ο κ. Κωνσταντάτος στην επιστολή του και συνεχίζει;
«Το ΣΕΔΕ θέτει ανώτατο όριο στις ποσότητες CO2 που μπορούν να εκπέμπουν η βιομηχανία και οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο συνολικός όγκος των επιτρεπόμενων εκπομπών διανέμεται σε εταιρίες με τη μορφή δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών CO2, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν και αντικείμενο συναλλαγής.

To Ελ.Δ.Α.Π. θα αιτηθεί ειδική ρύθμιση διεκδικώντας μερίδιο των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για τους δήμους – μέλη του.

Το Σχέδιο Δράσης του Ελ.Δ.Α.Π. και το ΣΕΔΕ θα παρουσιαστούν από εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες του Ελ.Δ.Α.Π..
Ο βασικός μας στόχος είναι ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί, να χτίσουμε τις πόλεις μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις, να μειώνουμε δραστικά τον κίνδυνο των καταστροφών και να δυναμώσουμε τόσο, προκειμένου οι κοινωνίες μας να είναι επιτέλους ασφαλείς και ανθεκτικές.»

Ενημερώνει επίσης τα μέλη ότι «της Α’ Γενικής Συνέλευσης θα προηγηθούν τα εγκαίνια του Πρότυπου Αυτοδιοικητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας του Σ.Π.Α.Υ., στα οποία είναι καλεσμένος ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και πλήθος δημόσιων φορέων από τους οποίους αναμένουμε να υποστηρίξουν το Ελ.Δ.Α.Π..»

Και καταλήγει; «Θεωρώ αναγκαία τη συμμετοχή όλων των μελών προκειμένου να αποτελέσουμε μια ισχυρή ομάδα πίεσης με ομοψυχία και αποτελεσματικότητα στους στόχους μας».

 

 

Εν συντομία να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την ιδρυτική του διακήρυξη, η πρωτοβουλία δημιουργίας του Δικτύου βρίσκεται στο πλαίσιο των διεθνών και εθνικών στρατηγικών για τη Μείωση των Καταστροφών, και αποσκοπεί στη δημιουργία κοινοτήτων ικανών να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις (π.χ. κλιματική κρίση, τεχνολογική ανάπτυξη) και να προωθούν τη σημασία της μείωσης του κινδύνου των καταστροφών ως συστατικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος είναι η στήριξη και ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκηση στο έργο της για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές.

Το ΔΙΚΤΥΟ δημιουργεί φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν ανοιχτό χώρο για την ανταλλαγή πληροφόρησης και τεχνογνωσίας και να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν Φορέα Τεχνικής Βοήθειας –που θα έχει στη διάθεσή του και μια εργαλειοθήκη με δεδομένα, μοντέλα και προγράμματα- ο οποίος θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το ΔΙΚΤΥΟ αποσκοπεί επίσης τόσο στην ανάπτυξη κοινών ικανοτήτων και δυνατοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και στη διασφάλιση ενός ισχυρού συστήματος πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, το οποίο θα βρίσκεται σε σταθερή λειτουργία και θα έχει τη δυνατότητα επικαιροποίησης των σχεδίων και των διαδικασιών για την ομαλή εξέλιξη των δραστηριοτήτων του.

Εκτός από τους Δήμους Αγρινίου και Ξηρομέρου που συμμετέχουν στο δίκτυο από την περιφερειακή ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας, μέλη του είναι και οι Δήμοι:

 • Αγίας ΠαρασκευήςΑγίου Δημητρίου, Αγίου Ευστρατίου, Αγίου Νικολάου, Αθηναίων, Αλεξανδρούπολης, Αλμωπίας, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Άνδρου, Ανατολικής Σάμου, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Αργιθέας, Αργοστολίου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ασπροπύργου, Αχαρνών,
 • Βόρειας Κέρκυρας, Βελβεντού, Βέροιας, Βιάννου, Βύρωνα,
 • Γαλατσίου, Γορτυνίας,
 • Δάφνης, Υμηττού, Δελφών, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Δομοκού, Δωδώνης,
 • Ελληνικού-Αργυρούπολης, Επιδαύρου, Ερυμάνθου,
 • Ζωγράφου,
 • Ηλιούπολης, Ηρωικής Νήσου Ψαρών,
 • Θέρμης, Θεσσαλονίκης,
 • Ιητών, Ιθάκης, Ιωαννιτών,
 • Κασσάνδρας, Καλαβρύτων, Καμένων Βούρλων, Κορινθίων, Κρωπίας, Κω,
 • Λαμιέων, Λαρισαίων, Ληξουρίου, Λίμνης-Αγίας Άννας, Μαντουδίου, Λίμνης Πλαστήρα, Λοκρών, Λουτρακίου-Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, Λυκόβρυσης-Πεύκης,
 • Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Μεγαλόπολης, Μεγανησίου, Μεγαρέων, Μετεώρων, Μήλου, Μοσχάτου Ταύρου,
 • Νέας Ιωνίας, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Νεάπολης-Συκεών, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Νισύρου,
 • Παιανίας, Παλαιού Φαλήρου, Παλλήνης, Παπάγου-Χολαργού, Πειραιά, Πεντέλης, Πλατανιά, Πρέβεζας,
 • Ραφήνας-Πικερμίου, Ρόδου,
 • Σαρωνικού, Σάμης, Σιθωνίας, Σιντικής, Σκοπέλου, Σοφάδων Σουλίου,
 • Τεμπών, Τροιζηνίας-Μεθάνων,
 • Φούρνων Κορσέων, Φυλής,
 • Χανίων, Χίου και Ωραιοκάστρου

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Επικαιρότητα