Αναγνώστης Μοναρχίδης: 1ος νομάρχης του νομού με έδρα το Αγρίνιο

Ο Αναγνώστης Μοναρχίδης δεν ήταν άγνωστος
στις κυρίαρχες οικογένειες της Δυτικής Ελλάδας,
από την εποχή ακόμα της εξόδου του Μεσολογγίου

Στις 10 Μαΐου του 1833 (σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο), και αφού είχε προηγηθεί ο χωρισμός της διοίκησης σε νoμούς, οι αντιβασιλείς του Όθωνα διόρισαν τους πρώτους νομάρχες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Νομάρχης Αιτωλίας και Ακαρνανίας αναλαμβάνει ο Αναγνώστης Μοναρχίδης[1].

Αμέσως μετά την Έξοδο του Μεσολόγγίου ορίστηκε από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση, η Διοικητική Επιτροπή της Ελλάδος με πρόεδρο τον Ανδρέα Ζαΐμη η οποία κυβέρνησε το Ελληνικό κράτος από τον Απρίλιο του 1826 μέχρι τον Απρίλιο του 1827. Η Επιτροπή αυτή είχε 11 μέλη, ένα εκ των οποίων ήταν και ο Μοναρχίδης[2]. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σούτσο, ο Μοναρχίδης, ήταν άνθρωπος αγαθός, ο οποίος φρόντισε να συμφιλιωθεί ο Ζαΐμης με τον Καραϊσκάκη, έτσι ώστε ο τελευταίος να οριστεί αρχιστράτηγος της Ρούμελης, λίγο πριν την πολιορκία της Αθήνας[3].

«Απόφασις περί διορισμού Νομαρχών
διά τους δέκα νομούς του Βασιλείου της Ελλάδος.
ΟΘΩΝ, ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,

ακούσαντες την γνώμην του ημετέρου υπουργείου απεφασίσαμεν, και ονομάζομεν

1. Νομάρχην της Αργολίδος και Κορινθίας, τον κ. Φραγκίσκον Μαύρον,
2. Νομάρχην της Αχαΐας και Ήλιδος τον κ. Γεώργιον Γλαράκην,
3. Νομάρχην της Μεσσηνίας τον κ. Δημήτριον Χρηστίδην,
4.  Νομάρχην της Αρκαδίας τον κ. Κ. Ζωγράφον
5. Νομάρχην της Λακωνίας τον κ. Α. Μεταξάν
6. Νομάρχην της Ακαρνανίας και Αιτωλίας τον κ. Αναγνώστην Μοναρχίδην,
7. Νομάρχην της Φωκίδος και Λοκρίδος τον κ. Ιωάννην Αμβροσιάδην
8. Νομάρχην της Αττικής και Βοιωτιας τον κ. Μιχαήλ Σχοινάν
9.  Νομάρχην της Ευβοίας τον κ. Γεώργιον Αινιάνα,
10. Νομάρχην των Κυκλάδων τον κ. Ιάκωβον Ρίζον Νερουλόν.

Εις τον ημέτερον Γραμματέα επί των Εσωτερικών Γραμματέα της επικρατείας ανατίθεται η δημοσίευσις και εκτέλεσις του παρόντος διατάγματος.

Εν Ναυπλίω τη 23 Απριλίου (5 Μαΐου) 1833

ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ
Η ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΙΑ

Ο Κόμης ΑΡΜΑΝΣΠΕΡΓK, ΜΑΟΥΕΡ, ΕΪΔΕΚ
Ο επί των Εσωτερικών Γραμ. της Επικρατείας Γ. ΨΥΛΛΑΣ»

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι πριν το διορισμό του ως νομάρχη στο νομό, ήταν ο διοικητής του, καθώς και το γεγονός ότι ήταν ο μοναδικός Νομάρχης του νομού που είχε την Έδρα του στο Αγρίνιο. (Δείτε ΕΔΩ)

Σύμφωνα με το βιογραφικό του ήταν πλοίαρχος και πολιτικός, που μυήθηκε από τον Αναγνωσταρά στη Φιλική Εταιρεία: «Απεδύθη ολοψύχως εις τον Ιερόν Αγώνα. Μετέσχεν ως πληρεξούσιος των Ψαρών εις όλας τας επαναστατικάς συνελεύσεις του 1821-1829, τον δε Φεβρουάριο του 1822, μέλος ων της Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλαδος, ανέλαβε το Υπουργείο του Πολέμου. Κατά την τραγικήν νύκτα της καταστροφής της ηρωΐκής νήσου ηγωνίσθη γενναίως μετά της συζύγου του Μαρίας, αποκρούσας πλείστας επιθέσεις των εχθρών και διασώσας εκατοντάδας γυναικοπαίδων.

 

 

Μετά την αποκατάστασιν του Κράτους επί Αντιβασιλείας, διωρίσθη Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας και βραδύτερον σύμβουλος της Επικρατείας. Κατά την Α΄ Εθνικήν Συνέλευσιν (1843-1844) μετέσχεν ως πληρεξούσιος των Ψαριανών και παρέσχε σημαντικάς υπηρεσίας κατά την ψήφισιν του Συντάγματος. Διετέλεσε ωσαύτως γερουσιαστής επί εξ συνεχείς περιόδους από του 1847 μέχρι του 1861, πρόεδρος δε της Γερουσίας από του 1853 μέχρι του 1859»[4].

 

1. Η ονομασία του νομού έχει ιστορικό αντίκρισμα μόνο όταν αναφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Η σημερινή του επίσημη ονομασία, ως «νομός Αιτωλοακαρνανίας», δεν έχει κανένα ιστορικό αντίκρισμα. Είναι μια φραστική ομογενοποίηση ανόμοιων πολιτιστικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών στοιχείων, που προσδιόριζαν, και εν πολλοίς συνεχίζουν να προσδιορίζουν τους πληθυσμούς της περιοχής, η οποία εξυπηρετεί μόνο τις διοικητικές στρεβλώσεις του νέου ελληνικού κράτους. | 2. Λήμμα, «Αναγνώστης Μοναρχίδης», της wikipedia ( | 3. Παναγιώτου Σούτσου, Τρία λυρικά δράματα, Εν Αθήναις, 1842, σελ. 91. | 4. Δημητρίου Σπανού, Η Συμβολή των Ψαρών κατά το 1821, Αθήνα 1958
Φωτογραφία: ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΜΟΝΑΡΧΙΔΗΣ.
Μαρίνου Π. Βρετοῦ, Ημερολόγιον του ἔτους 1865
σελ. 49, Ξυλογραφία 17.
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Μαρτυρίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *