Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 10η Μαΐου

Αγρινιώτικο καλαντάρι Μαΐου

10 Μαΐου 1833

Αναγνώστης Μοναρχίδης 1ος νομάρχης του νομού με έδρα το Αγρίνιο

Στις 10 Μαΐου, του 1833 (σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο), και αφού είχε προηγηθεί ο χωρισμός της διοίκησης σε νoμούς, οι αντιβασιλείς του Όθωνα διόρισαν τους πρώτους νομάρχες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Πρώτος νομάρχης Αιτωλίας και Ακαρνανίας διορίστηκε ο Αναγνώστης Μοναρχίδης και ήρθε στην έδρα του νομού, η οποία εκείνη την εποχή ήταν το Βραχώρι (Δείτε ΕΔΩ σελ. 108)

 

10 Μαΐου 1910

Σύναψη δανείου των ΣΒΔΕ με το Ελληνικό Δημόσιο

Στις 10 Μαΐου 1910 συνομολογείται ένα δάνειο 2 εκατομμυρίων δραχμών ανάμεσα στην εταιρεία των σιδηροδρόμων της Δυτικής Ελλάδας και το ελληνικό δημόσιο. Εκδίδεται μάλιστα προς τούτο και βασιλικό διάταγμα το οποίο φέρνει την παραπάνω ημερομηνία.

Από αυτά τα 2 εκατομμύρια, οι 968 χιλιάδες από το κεφάλαιο, θα δοθούν για να ενοποιηθούν τρία δάνεια που είχε πάρει η εταιρεία και τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του  1909 είχαν συνολικό υπόλοιπο το παραπάνω ποσό, 230.210 δραχμές θα δοθούν για να εξοφλήσουν τις οφειλές στους ομολογιούχους από καθυστερούμενες τόκους και ομολογίες που πληρώθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1909 και 400 χιλιάδες θα εκταμιευθούν για την κατασκευή από το σταθμό του Μεσολογγίου μέχρι την πλατεία Μπότσαρη και από το σταθμό Αιτωλικού μέχρι την Κατοχή δύο σιδηροδρομικών διακλαδώσεων συνολικού μήκους 11 περίπου χιλιομέτρων.

200.000 δραχμές θα παρακρατηθούν για το 10% των απαιτήσεων της έκδοσης και των εξόδων του δανείου και 201.790 χιλιάδες θα μείνουν στο ταμείο, για μελλοντικές ανάγκες της εταιρείας, όπως η αντικατάσταση του τροχαίου υλικού και της ατμομηχανής.

 

Φωτογραφία ανάρτησης: O μηχανοδηγός μπροστά στη μηχανή του τρένου
στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αγρινίου

Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *