80 Γυναικοκτονίες μέσα σε 4 χρόνια

Γυναικοκτονίες: οι περισσότερες υποθέσεις
που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αφορούν νέες γυναίκες,
όμως μια απλή ανάγνωση του συνόλου των υποθέσεων
είναι αρκετή για να φωτίσει τις παραγκωνισμένες
και ξεχασμένες γυναίκες της τρίτης ηλικίας

Γυναίκες όλων των ηλικιών εξακολουθούν να είναι τα θύματα
μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας,
που δεν διστάζει να υποδείξει ότι τα περιπολικά δεν είναι ταξί

 

Στην ιστοσελίδα της Καθημερινής δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου 2024, πίνακας των γυναικοκτοκιών που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια με βάση τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η ελληνική ομάδα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία.

Η λέξη γυναικοκτονία, αναφέρει η Μαρίνα Καρπόζηλου που υπογράφει το ρεπορτάζ, μπορεί να μην έχει νομική αναγνώριση στη χώρα μας, έχει αρχίσει όμως να βρίσκει τη θέση της στον δημόσιο διάλογο, αντικαθιστώντας τις χυδαίες αναφορές του παρελθόντος που έκαναν λόγο για «εγκλήματα τιμής» και «ερωτικές τραγωδίες». Αν θέλουμε να της δώσουμε ένα απλό ορισμό μπορούμε να ανατρέξουμε στη φεμινίστρια – συγγραφέα Ντιάνα Ε.Χ. Ράσελ που ήδη από το 1976 προσδιόρισε τη γυναικοκτονία ως «τη δολοφονία γυναικών από άντρες επειδή είναι γυναίκες».

Γυναίκες όλων των ηλικιών εξακολουθούν να είναι τα θύματα μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας, που δεν διστάζει να υποδείξει ότι τα περιπολικά δεν είναι ταξί και πως ούτε καν τα αστυνομικά τμήματα μπορούν να προσφέρουν στις γυναίκες της χώρας την παραμικρή προστασία Πρόκειται για έναν όρο που έχουν υιοθετήσει ο ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ελλάδα όμως, εκτός από τη νομική αναγνώριση, στερούμαστε και την επίσημη καταγραφή των γυναικοκτονιών που γίνονται κάθε χρόνο. Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλήξουμε σε απόλυτους αριθμούς, καθώς τον ρόλο της «καταγραφής» τον έχουν αναλάβει τα ΜΜΕ, με πολλές υποθέσεις να μη γίνονται ποτέ γνωστές στο ευρύ κοινό. Προκειμένου να καταρτίσουμε έναν συγκεντρωτικό πίνακα των τελευταίων τεσσάρων ετών βασιστήκαμε στα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η ελληνική ομάδα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία.

Μια απλή και μόνο ανάγνωση αυτών των τραγικών υποθέσεων είναι αρκετή για να φωτίσει τις παραγκωνισμένες και ξεχασμένες γυναίκες της τρίτης ηλικίας, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, από τους γιους και τους συζύγους τους. Το σύνθημα «οι δολοφόνοι έχουν τα κλειδιά των σπιτιών μας» επιβεβαιώνεται πανηγυρικά, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των γυναικοκτονιών, ανεξαρτήτως ηλικιακών ή άλλων κοινωνικών χαρακτηριστικών, διαπράττεται κατά κύριο λόγο στα σπίτια των θυμάτων. Το γεγονός άλλωστε ότι οι γυναίκες δολοφονούνται περισσότερο μέσα στο σπίτι τους από κάποιο οικείο πρόσωπο αποτελεί άλλωστε ένα από τα διεθνή συμπεράσματα για τις γυναικοκτονίες που απλά επιβεβαιώνεται και στη χώρα μας.

80 γυναικοκτονίες μέσα σε 4 χρόνια

Οι περισσότερες υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αφορούν νέες γυναίκες, όμως μια απλή και μόνο ανάγνωση των τραγικών στο σύνολό τους υποθέσεων είναι αρκετή για να φωτίσει τις παραγκωνισμένες και ξεχασμένες γυναίκες της τρίτης ηλικίας, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, από τους γιους και τους συζύγους τους.

2020

Εκτός από τα σπίτια και οι χώροι εργασίας αποτελούν έστω και σπανιότερα τον τόπο του εγκλήματος –όπως στην υπόθεση της Πολυξένης Μπέρδου και της Σοφίας Σαββίδου που έκαναν διάλειμμα από το σούπερ μάρκετ στο οποίο δούλευαν. Στις περιπτώσεις που οι δολοφονίες γίνονται στο σπίτι είναι αρκετά συχνό φαινόμενο τα ανήλικα παιδιά να βρίσκονται σε κάποιο διπλανό δωμάτιο –για τη Χρυσοβαλάντω από τη Μάνη η 16χρονη κόρη της ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Ο τρόπος διάπραξης των δολοφονιών επίσης παρουσιάζει συγκεκριμένα μοτίβα. Αιχμηρά αντικείμενα, όπως μαχαίρια, στραγγαλισμός / ασφυξία και δολοφονία με όπλο αποτελούν σε συντριπτική ποσοστό τις επιλογές των δραστών. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η οπλοχρησία πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις, καθώς το 2020 οι δράστες σε 5 περιπτώσεις χρησιμοποίησαν όπλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις τόσο τα θύματα όσο και οι δράστες είναι ελληνικής καταγωγής.

2021

Μια «μαύρη» χρονιά, καθώς μετρήσαμε περισσότερες από 2 γυναικοκτονίες ανά μήνα. Η ανακάλυψη της σορού της Μόνικα Γκιους που αγνοούνταν για μήνες και βρέθηκε καλυμμένη από τσιμέντο στην αυλή του συντρόφου της ήρθε να διαδεχθεί το δράμα που εκτυλίχθηκε στα Γλυκά Νερά με τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν, αλλά και τη φριχτή δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο. Σε τουλάχιστον 5 υποθέσεις η Αστυνομία ήταν ενήμερη για τη βίαια συμπεριφορά των δραστών.

Ενδεικτικά, η 64χρονη Ελένη είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του εν διαστάσει συζύγου της, ενώ οι γείτονες της Ανίσα είχαν καλέσει την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί όμως δεν κατέβηκαν ποτέ από το περιπολικό (περιορίστηκαν στο να κατεβάσουν το παράθυρο…), ενώ και η Μόνικα είχε υποβάλει αίτημα περιοριστικών μέτρων και εισαγγελικής εντολής για την προστασία της. Ο χάρτης της βίας δεν γνωρίζει σύνορα, καθώς 6 από τις 27 γυναικοκτονίες έγιναν στην Αττική και οι υπόλοιπες διάσπαρτες σε αστικές και μη αστικές περιοχές της χώρας.

2022

Ένα από τα πιο κλασικά μοτίβα είναι όταν το θύμα είναι αποφασισμένο να φύγει ή έχει ήδη φύγει από τη σχέση, ο δράστης όμως θεωρεί τη γυναίκα «κτήμα του». Η Βίκυ Μπαζούκη είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα στον πρώην σύντροφό της, η Κατερίνα από το Κουκάκι ήταν ήδη εν διαστάσει, ενώ και η Άννα από την Καβάλα είχε ζητήσει διαζύγιο και επίσης είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα. Η υπόθεση της 83χρονης γυναίκας που συντηρούσε με τη σύνταξή της τον γιο και τον εγγονό της ήταν γνωστή στην Αστυνομία, που απέτυχε όμως να την προστατέψει από τους δύο άντρες που την κακοποιούσαν συστηματικά. Η επαγγελματική κατάσταση των θυμάτων και των δραστών στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει άγνωστη και έρχεται στο φως της δημοσιότητας παρά μόνο όταν η υπόθεση λαμβάνει εκτενή κάλυψη.

2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία, ο μέσος όρος ηλικίας των δραστών του 2023 είναι τα 51 έτη, ενώ υπάρχουν και δύο δράστες άνω των 75 ετών. Συνολικά το 2023 έξι ανήλικα παιδιά έχασαν τη μητέρα τους εξαιτίας των γυναικοκτονιών, ενώ μια από τις τραγικότερες υποθέσεις των τελευταίων ετών είναι αυτή που έλαβε χώρα στη Στρατονίκη Χαλκιδικής. Ένα 8χρονο αγόρι, που ήδη αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι από τον πατέρα του, καθώς η μητέρα του για να προστατευτεί από αυτόν είχε καταφύγει στο δωμάτιο του. Ο δράστης δολοφόνησε τη σύζυγό του που είχε στην αγκαλιά τον γιο τους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το 8χρονο αγόρι, τραυματισμένο σοβαρά στο χέρι του, έμεινε για περίπου 5 ώρες μέσα στο σπίτι, στον τόπο της γυναικοκτονίας.

Στη Στρατονίκη Χαλκιδικής ένα 8χρονο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι από τον πατέρα του, καθώς η μητέρα του για να προστατευτεί από αυτόν είχε καταφύγει στο δωμάτιό του. Ο δράστης δολοφόνησε τη σύζυγό του που είχε στην αγκαλιά τον γιο τους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε

2024

Το έτος που διανύουμε δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Σε θεωρητικό επίπεδο το σύνολο της κοινωνίας έχει αφυπνιστεί και οι Αρχές έχουν λάβει τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να μας προστατεύσουν. Στην πράξη όμως γυναίκες όλων των ηλικιών εξακολουθούν να είναι τα θύματα μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας, που δεν διστάζει να υποδείξει ότι τα περιπολικά δεν είναι ταξί και πως ούτε καν τα αστυνομικά τμήματα μπορούν να προσφέρουν στις γυναίκες της χώρας την παραμικρή προστασία.

Τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες

 1. Μαίρη Φασιάνη, 50 ετών, 23/01/2020. Δολοφονήθηκε από τον άντρα της στη Μακρακώμη Φθιώτιδας. Ο δράστης την πυροβόλησε με καραμπίνα στο σπίτι τους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.
 2. Evin Ekrem Ali, 35 ετών, 29/01/2020. Δολοφονήθηκε από τον άντρα της στον προσφυγικό καταυλισμό του Λαυρίου με δεκαέξι μαχαιριές, μπροστά στα τρία ανήλικα παιδιά της.
 3. 44 ετών, 03/03/2020. Βρέθηκε δολοφονημένη από βίαιη ασφυξία, ημίγυμνη στην άκρη ενός δρόμου στη Βέροια. Το έγκλημα φαίνεται ότι διαπράχθηκε από δύο άντρες, καθώς η γυναίκα αντιστεκόταν στον βιασμό της.
 4. Πολυξένη Μπέρδου, 35 ετών, 18/03/2020. Τη δολοφόνησε, μαζί με τη φίλη της Σοφία Σαββίδου, ο πρώην σύζυγός της. Ο άντρας, που ήταν και αστυνομικός, πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο τις δύο γυναίκες, ενώ έκαναν διάλειμμα από τη δουλειά τους σε πάρκινγκ σούπερ μάρκετ στην Κηφισιά.
 5. Σοφία Σαββίδου, 35 ετών, 18/03/2020.
 6. 56 ετών, 30/03/2020. Ανεργη και διαζευγμένη, δολοφονήθηκε από τον γιο της στο Κιλελέρ της Λάρισας. Κατέληξε από ξυλοδαρμό.
 7. 54 ετών, 16/06/2020. Δολοφονήθηκε από τον γιο της μέσα στο σπίτι της στο Μενίδι Αττικής.
 8. 83 ετών, 19/07/2020. Βρέθηκε αναίσθητη, αιμόφυρτη και γυμνή από τη μέση και κάτω στο σπίτι της στην Πρέβεζα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου διαπιστώθηκε σεξουαλική κακοποίηση. Κατέληξε έναν μήνα αργότερα. Ο δράστης εντοπίστηκε και καταδικάστηκε.
 9. 54 ετών, 18/08/2020. Δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της στο σπίτι της στην Καλαμπάκα. Ο δράστης την πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα. Στο διπλανό δωμάτιο ήταν ένα από τα τρία παιδιά τους.
 10. 45 ετών, 10/10/2020. Δολοφονήθηκε μαζί με τον σύντροφό της με πολλαπλές μαχαιριές στην εξοχική της κατοικία στο Λουτράκι. Φερόμενος ως δράστης είναι πρώην σύντροφός της.
 11. 37 χρονών, 26/10/2020. Δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της μέσα στο σπίτι τους στην Καλλιθέα Αττικής. Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε βιαιοπραγία και σημάδια στραγγαλισμού.
 12. 86 ετών, 26/10/2020. Δολοφονήθηκε από τον γιο της με πολλαπλές μαχαιριές μέσα στο σπίτι της στο Ηράκλειο Κρήτης.
 13. 80 ετών, 28/10/2020. Τη στραγγάλισε ο γιος της μέσα στο κοινό τους σπίτι στη Δράμα.
 14. Χρυσοβαλάντω Πολύζου, 22/11/2020. Δολοφονήθηκε από τον άντρα της με κυνηγετική καραμπίνα στη Μάνη. Παρούσα τη στιγμή της γυναικοκτονίας ήταν η 16χρονη κόρη τους.
 15. 82 ετών, 11/01/2021. Δολοφονήθηκε από τον εγγονό της που την έπνιξε μέσα στο σπίτι της στον Βύρωνα. Η Γραμμή Ζωής – Silver Alert είχε αναλάβει το περιστατικό στις 12 Δεκεμβρίου έπειτα από καταγγελίες γειτόνων της οικογένειας.
 16. Βασιλική Ζ., 17/01/2021. Τη δολοφόνησε ο σύντροφός της στο σπίτι όπου συζούσαν στα Μεσκλά Χανίων. Ο δράστης τη μαχαίρωσε πολλές φορές στον λαιμό και το σώμα.
 17. 90 ετών, 22/01/2021. Δολοφονήθηκε από τον εγγονό της που εισέβαλε με μαχαίρι στο διαμέρισμά της στην Καλλιθέα Αττικής.
 18. Μόνικα Γκιους, 42 ετών. Αγνοούνταν από τον Φεβρουάριο του 2021. Η σορός της βρέθηκε στις 01/09/2021, καλυμμένη από τσιμέντο στην αυλή του σπιτιού του συντρόφου της στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας. Μάρτυρες κατέθεσαν πως ο άνδρας ασκούσε συστηματικά σωματική βία εις βάρος της ενώ υπάρχει και σχετική καταδικαστική απόφαση για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.
 19. Κωνσταντίνα Τσάπα, 28 ετών, 05/04/2021. Δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της. Είχε υποβάλλει αίτημα περιοριστικών μέτρων και εισαγγελικής εντολής για την προστασία της. Τη μαχαίρωσε στο σπίτι των γονιών της όπου είχε καταφύγει. Στη συνέχεια δολοφόνησε και τον αδερφό της.
 20. 74 ετών, 10/05/2021. Δολοφονήθηκε από τον γιο της. Την πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα στο σπίτι όπου διέμεναν.
 21. Καρολάιν Κρουτς, 20 ετών. 11/05/2021. Τη στραγγάλισε ο σύζυγός της μέσα στο σπίτι της. Στη συνέχεια ο δράστης σκηνοθέτησε τη σκηνή του εγκλήματος ώστε να αποφύγει τη σύλληψη. Τοποθέτησε την 11 μηνών κόρη τους πάνω στη νεκρή μητέρα του και στραγγάλισε τον σκύλο της οικογένειας.
 22. 69 ετών, Πωγώνι Ιωαννίνων. Η γυναικοκτονία διαπράχθηκε το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου από τον ανιψιό της που την έκρυψε σε ένα μπαούλο, στο υπόγειο του κοινού τους σπιτιού.
 23. Ελένη, 64 ετών, 03/06/2021. Δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της που την πυροβόλησε στον λαιμό και την πλάτη, στον δρόμο έξω από το σπίτι της. Η ίδια είχε πρόσφατα καταθέσει μήνυση εναντίον του.
 24. Γαρυφαλλιά Ψαράκου, 26 ετών, 16/07/2021. Τη δολοφόνησε ο σύντροφός της κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη Φολέγανδρο. Την ξυλοκόπησε και την έριξε από τα βράχια στη θάλασσα. Ο θάνατός της προήλθε από πνιγμό.
 25. Ανίσα, 31 ετών, 30/07/2021. Τη δολοφόνησε ο σύζυγός της στο διαμέρισμά της. Μια γειτόνισσα της γυναίκας είχε προχωρήσει σε καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία 19 ημέρες πριν τη γυναικοκτονία. Οι αστυνομικοί δεν μπήκαν ποτέ στο κτίριο να εξετάσουν την καταγγελία.
 26. 86 ετών, 03/08/2021. Δολοφονήθηκε στη Μικρή Μαντίνεια της Μεσσηνίας, από τον γιο της, που είχε ιστορικό βίας. Οι Αρχές ήταν ενήμερες πως την προηγούμενη μέρα της δολοφονίας είχε επιτεθεί σε τρίτους.
 27. Μαρία Βλάχου, 43 ετών, 03/08/2021. Δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της που τη πυροβόλησε 8 φορές μέσα στην ταβέρνα του αδερφού της στη Σωτηρίτσα Λάρισας. Το ζευγάρι ήταν σε διάσταση.
 28. Σταυρούλα Σηραγοπούλου, 47 ετών, 08/08/2021. Δολοφονήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα στο Ρέθυμνο. Φαίνεται πως υπήρξε κάποια ερωτική σχέση με τον δράστη, την οποία η γυναίκα δεν επιθυμούσε να συνεχίσει. Νοσηλεύτηκε και κατέληξε στις 24/08/2021.
 29. 55 ετών, 23/08/2021. Θεσσαλονίκη. Δολοφονήθηκε με πολλαπλές μαχαιριές από τον εν διαστάσει σύντροφό της. Όπως έγινε γνωστό, η Αστυνομία είχε κληθεί στο παρελθόν από γείτονες εξαιτίας των βίαιων συμπεριφορών του δράστη απέναντι στη γυναίκα.
 30. Θεοδώρα Ζαχαρία, 32 ετών, 22/09/2021. Τη δολοφόνησε ο πρώην σύντροφός της πυροβολώντας τη δύο φορές με κυνηγετική καραμπίνα. Η γυναίκα, που διέμενε στη Ρόδο, είχε διακόψει πρόσφατα τη μεταξύ τους σχέση.
 31. 75 ετών, 01/10/2021. Δολοφονήθηκε στην Ερμιονίδα Αργολίδας από τον σύζυγό της που της προκάλεσε ασφυξία. Η γυναίκα έπασχε από Αλτσχάιμερ. Ο δράστης αυτοκτόνησε.
 32. Μαρία, 54 ετών, 20/10/2021. Βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της στο Αιγάλεω Αττικής, με πολλαπλές μαχαιριές στον λαιμό και το στήθος. Ο 20χρονος γιος της θεωρήθηκε ο βασικός ύποπτος, αναζητήθηκε από την Αστυνομία και παραδόθηκε τη μεθεπόμενη μέρα.
 33. Νεκταρία Μαράκη, 48 ετών, 29/10/2021. Δολοφονήθηκε στην Ιεράπετρα στο Λασίθι από τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος τη μαχαίρωσε περί τις 16 φορές. Φίλη και συνάδελφος της Νεκταρίας ανέφερε ότι το θύμα είχε απευθυνθεί στην Αστυνομία τουλάχιστον δύο φορές.
 34. Ευθυμία Αβραμίδου – Αλεξούλη, 75 ετών, 06/11/2021. Βρέθηκε νεκρή στην υπόγεια αποθήκη της πολυκατοικίας που διέμενε, στη Νέα Ιωνία Βόλου. Ο δράστης ήταν ο βαφτισιμιός της, ο οποίος την είχε χτυπήσει περίπου 20 φορές με σιδερένιο αιχμηρό αντικείμενο. Οπως αποδείχθηκε, ο ίδιος είχε διαπράξει μια ακόμα γυναικοκτονία, το 2009.
 35. 47 ετών, 28/11/2021. Δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, ο οποίος τη μαχαίρωσε 23 φορές με κυνηγετικό μαχαίρι μέσα στο σπίτι τους, στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης.
 36. 57 ετών, 30/11/2021. Δολοφονήθηκε με μαχαίρι από τον γιο της. Η γυναίκα είχε υποβάλει μηνύσεις για ενδοοικογενειακή βία τα έτη 2015 και 2017, ενώ το 2013 ο δράστης είχε συλληφθεί για βιασμό και επικίνδυνη σωματική βλάβη.
 37. Elona Ilbrushi, 36 ετών, 05/12/2021. Τη δολοφόνησε ο σύζυγός της στραγγαλίζοντάς τη μέσα στο σπίτι τους στη Λακωνία. Από την ομολογία του δράστη προέκυψε πως η Elona του είχε ζητήσει να χωρίσουν. Στο διπλανό δωμάτιο ήταν τα δύο παιδιά τους.
 38. Τζεβριέ Εδινερλί, 29 ετών, 09/12/2021. Ξυλοκοπήθηκε από τον σύζυγό της μέχρι θανάτου στο σπίτι τους στην Αλεξανδρούπολη, μπροστά στα τρία ανήλικά παιδιά τους και τον πατέρα του θύτη.
 39. Αλεξάνδρα Φουντούνα, 55 ετών, 13/12/2021. Τη δολοφόνησε ο εν διαστάσει σύζυγός της στην περιοχή Νέας Μαδυτού Θεσσαλονίκης όπου είχε μετακομίσει και έμενε με τον αδερφό της. Ο δράστης την πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα στην πλάτη και την κοιλιά μέσα σε ζαχαροπλαστείο.
 40. 83 ετών, 14/12/2021. Κοσμάτι, Γρεβενά. Στραγγαλίστηκε μέχρι θανάτου από τον γιο της. Ευρήματα έδειξαν ότι προτού τη δολοφονήσει την είχε βιάσει.
 41. 70 ετών, 28/12/2021. Τραυματίστηκε θανάσιμα από τον γιο της μέσα στο σπίτι της στο Ηράκλειο Κρήτης. Τη χτύπησε στο κεφάλι και το πρόσωπο. Ο δράστης είχε συλληφθεί το 2013 με κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία έχοντας τραυματίσει σοβαρά την αδερφή του.
 42. Όλγα Δημητροπούλου, 40 ετών, 14/01/2022. Ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον σύντροφό της, προπονητή τζούντο, στο διαμέρισμά τους στην Αργυρούπολη. Ο δράστης αρχικά τράπηκε σε φυγή. Η Ολγα νοσηλεύτηκε για 7 μήνες με σοβαρά κινητικά προβλήματα και απώλεια λόγου. Στη συνέχεια παρέμεινε σε κέντρο αποκατάστασης. Κατέληξε 19 μήνες μετά τον τραυματισμό της.
 43. Eve – Suzanne Noutsos, 79 ετών, 20/02/2022. Δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της ο οποίος την ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου στο διαμέρισμά τους στα Ιωάννινα.
 44. Βίκυ Μπαζούκη, 40 ετών, 03/03/2022. Τη δολοφόνησε ο πρώην σύντροφός της πυροβολώντας την με καραμπίνα μέσα στο ουζερί της, μπροστά στα παιδιά και τους πελάτες της. Το θύμα είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα.
 45. 83 ετών, 14/03/2022. Δολοφονήθηκε από τον εγγονό της. Η γυναίκα φαίνεται να συντηρούσε οικονομικά την οικογένεια με τη σύνταξή της, ενώ είχε δεχθεί κακοποίηση και από τον γιο της. Ο δράστης είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία παλιότερα επειδή κακοποιούσε τη γιαγιά του για να του δώσει χρήματα. Η συστηματική κακοποίηση της γυναίκας ήταν γνωστή στην Αστυνομία.
 46. Αΐντα, 05/05/2022. Δολοφονήθηκε με στραγγαλισμό από τον σύζυγό της μέσα στο φαρμακείο που διατηρούσε στην Καβάλα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του θύματος ο δράστης είχε ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς και μια από τις προηγούμενες συντρόφους του είχε υποβάλει ασφαλιστικά μέτρα.
 47. 48 ετών, 14/05/2022. Παλαιό Φάληρο. Δολοφονήθηκε από τον γιο της που τη μαχαίρωσε στον θώρακα, έπειτα επιχείρησε να αυτοκτονήσει και τελικά έβαλε φωτιά στο σπίτι.
 48. 77 ετών, 28/05/2022. Δολοφονήθηκε από τον γιο της μέσα στο σπίτι τους στη Σαλαμίνα. Το θύμα έφερε εμφανείς εκδορές και χτυπήματα στο κεφάλι.
 49. Μαρία Μπονίκου, 73 ετών, 04/06/2022. Δολοφονήθηκε από τον γιο της μέσα στο σπίτι της στην Αίγινα. Βρέθηκε μισόγυμνη, με πολλαπλές μαχαιριές από δύο μαχαίρια που βρέθηκαν δίπλα της και με σακούλα στο κεφάλι.
 50. 59 ετών, 07/06/2022. Δολοφονήθηκε με καραμπίνα από τον σύζυγό της στο σπίτι τους στην Προσοτσάνη Δράμας ύστερα από καυγά. Στη συνέχεια ο δράστης αυτοκτόνησε. Το θύμα είχε καταθέσει αίτηση διαζυγίου.
 51. Κατερίνα, 46 ετών, 24/06/2022. Δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της ο οποίος τη μαχαίρωσε με κουζινομάχαιρο. Στη συνέχεια, την τύλιξε με κουρτίνα και την εγκατέλειψε στο σαλόνι του σπιτιού τους, στο Κουκάκι. Ο δράστης, πρώην αθλητής της πάλης, τη χτύπησε βάναυσα όταν είδε τις βαλίτσες της πρώην συζύγου του, η οποία σκόπευε να φύγει.
 52. 79 ετών, 06/07/2022. Δολοφονήθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης με αιχμηρό αντικείμενο από τον γιο της που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Βρέθηκε από τον άλλο της γιο πέντε μέρες μετά, μέσα στην μπανιέρα με τα ρούχα της. Οι γείτονες ανέφεραν συχνές προστριβές και φωνές της γυναίκας.
 53. 67 ετών, 06/07/2022. Χτυπήθηκε βάναυσα από τον γιο της στο σπίτι της στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι γείτονες την άκουσαν να ζητά βοήθεια και κάλεσαν την Αστυνομία.
 54. 84 ετών, 26/07/2022. Δολοφονήθηκε από τον γιο της στο σπίτι όπου διέμεναν στο Ξηροχώρι Χαλκηδόνας. Ο δράστης τη χτύπησε επανειλημμένα, την πάτησε στο στέρνο και την έπνιξε με τα χέρια του. Τις επόμενες μέρες επιβεβαιώθηκε ο κατ’ εξακολούθηση βιασμός της πριν τη δολοφονία της.
 55. Γεωργία, 56 ετών, 31/07/2022. Δολοφονήθηκε στο Ρέθυμνο από τον σύζυγό της όταν του ζήτησε να χωρίσουν. Τη μαχαίρωσε στον λαιμό και στη συνέχεια έφυγε από το σπίτι. Πήρε τηλέφωνο τον γιο του και του είπε: «Σκότωσα τη μητέρα σου».
 56. Lonora (Ελεονώρα) Serina, 41 ετών, 01/08/2022. Δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της ενώ εργαζόταν ως καμαριέρα στη Ζάκυνθο. Την ξυλοκόπησε και στη συνέχεια τη μαχαίρωσε. Η Ελεονώρα κακοποιούνταν συστηματικά από τον δράστη. Είχαν προηγηθεί δύο μηνύσεις για ενδοοικογενειακή βία.
 57. Νικολέτα, 17 χρονών, 02/08/2022. Δολοφονήθηκε στο σπίτι της στο Περιστέρι με ασφυκτικό θάνατο, από τον σύντροφό της που την έδεσε στο κρεβάτι και στη συνέχεια της έκλεισε το στόμα και τη μύτη με τα χέρια ή με μαξιλάρι. Ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει.
 58. 36 ετών, 28/08/2022. Δολοφονήθηκε από 37χρονο άντρα με πολλαπλές μαχαιριές στην περιοχή της Κυψέλης. Δεν έχει αποσαφηνιστεί η ερωτική σχέση μεταξύ θύματος και δράστη.
 59. 93 ετών, 29/08/2022. Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην Κέρκυρα. Από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε δολοφονία διά στραγγαλισμού. Καθώς δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης ή απόπειρας ληστείας εικάζεται ότι η δολοφονία έγινε από οικείο πρόσωπο. Εξι μήνες μετά τη γυναικοκτονία συνελήφθη ο γιος της που λόγω βεβαρημένου ψυχιατρικού ιστορικού, έπειτα από εισαγγελική παρέμβαση μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική δομή.
 60. 35 ετών, 08/09/2022. Η σορός της εντοπίστηκε σε υπόγειο διαμέρισμα στη Λάρισα, τυλιγμένη σε πάπλωμα και σε προχωρημένη αποσύνθεση. Ο θάνατός της προήλθε από χτυπήματα στο κεφάλι. Η 35χρονη είχε απευθυνθεί πολλές φορές στην Αστυνομία για να καταγγείλει ενδοοικογενειακή βία που της ασκούσε ο σύντροφός της, ο οποίος αγνοείται και θεωρείται πιθανό πως έχει διαφύγει από τη χώρα.
 61. 55 ετών, 12/09/2022. Η γυναίκα δέχθηκε επίθεση από τον σύζυγό της στο σπίτι τους στην Κομοτηνή. Την περιέλουσε με βενζίνη και έπειτα της έβαλε φωτιά. Κατέληξε ύστερα από τέσσερις ημέρες. Ο δράστης δήλωσε ότι το θύμα τού είχε ζητήσει να χωρίσουν.
 62. Άννα Δημητριάδου Κρουσέ, 30/09/2022. Δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της στη Λεκάνη Καβάλας. Ο δράστης πρώτα πυροβόλησε και σκότωσε το παιδί τους που ήταν 11 μηνών. Η Αννα του είχε ζητήσει τον Ιούλιο να χωρίσουν και είχε καταθέσει περιοριστικά μέτρα.
 63. 61 ετών, 08/11/2022. Δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της που τη χτύπησε με βαριοπούλα στο κεφάλι καθώς κοιμόταν, στο σπίτι τους, στην Μπούκα Μεσσηνίας. Στη συνέχεια ο δράστης αυτοκτόνησε.
 64. Χρύσα Μπρακά, 19 χρονών, 03/12/2022. Δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της που την πυροβόλησε στο κεφάλι, την ώρα που το θύμα καθόταν στον καναπέ στο σπίτι όπου διέμεναν, στα Καμίνια του Πειραιά. Φαίνεται πως χρησιμοποίησε σιγαστήρα και πυροβόλησε δύο φορές.
 65. 60 ετών, 21/12/2022. Δολοφονήθηκε από τον γιο της με πολλαπλές μαχαιριές. Η Αστυνομία κλήθηκε από τους γείτονες που άκουσαν φωνές.
 66. 54 ετών, 22/01/2023. Δολοφονήθηκε στο σπίτι της στη Νίκαια από τον σύζυγό της, ο οποίος αφού τη χτύπησε τη στραγγάλισε. Ο δράστης φαίνεται πως την κακοποιούσε συστηματικά και είχε οδηγηθεί στο Αστυνομικό Τμήμα το 2017 και το 2019 γα ενδοοικογενειακή βία.
 67. 71 ετών, 03/04/2023. Βρέθηκε νεκρή εντός σταθμευμένου Ι.Χ. στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Ο θάνατός της προήλθε από πυροβολισμό. Στις 22/04/2023 εντοπίστηκε ο γιος του θύματος, που ομολόγησε τη δολοφονία της μητέρας του.
 68. 39 ετών, 22/05/2023. Δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της στη Στρατονίκη Χαλκιδικής. Το θύμα ήταν στο παιδικό δωμάτιο του σπιτιού τους και είχε στην αγκαλιά της τον 8χρονο γιο τους. Ο δράστης την πυροβόλησε με καραμπίνα 4 φορές σε όλο της το σώμα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι του.
 69. 89 ετών, 22/05/2023. Τη χτύπησε θανάσιμα ο γιος της, στο σπίτι της στην Κοζάνη. Εφερε κάκωση θώρακος με πολλαπλά κατάγματα πλευρών και εσωτερική αιμορραγία.
 70. Χρυσή Μπέζα, 23/05/2023. Βρέθηκε νεκρή στη Βαρβάκειο αγορά. Τη δολοφονία ομολόγησε πρώην σύντροφός της. Και οι δυο τους ήταν τοξικοεξαρτημένοι.
 71. Αναστασία Ρουμπίνσκα, 27 ετών. Στις 12/06/2023 δηλώθηκε η εξαφάνισή της και στις 18/06/2023 βρέθηκε η σορός της. Βιάστηκε και δολοφονήθηκε με ασφυκτικό τρόπο στην Κω. Εχει προφυλακιστεί ο φερόμενος ως δράστης.
 72. Άννα Ιβάνκοβα, 46 ετών, 10/07/2023. Τρανς σεξεργάτρια, βρέθηκε στο σπίτι της στον Αγιο Παντελεήμονα δολοφονημένη με δεκαπέντε τραύματα στο κεφάλι και το σώμα της. Εχει συλληφθεί ο δράστης που διατηρούσε ερωτική σχέση μαζί της.
 73. 84 ετών, 20/07/2023. Πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής από τον σύζυγό της μέσα στο σπίτι τους στη Χαλκίδα. Ο δράστης δήλωσε πως «τη σκότωσα γιατί δεν περνούσα καλά μαζί της».
 74. 42 ετών, 12/09/2023. Δολοφονήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης από τον πρώην σύζυγό της, αστυνομικό, με κυνηγετική καραμπίνα. Ο δράστης στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πίεζε τη 42χρονη για επανασύνδεση.
 75. 42 ετών, 24/10/2023. Δολοφονήθηκε με στραγγαλισμό από τον πατέρα της μέσα στο διαμέρισμά της.
 76. 43 ετών, 05/12/2023. Δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της μέσα στο σπίτι της μητέρας της. Η γυναίκα κακοποιούνταν συστηματικά και είχε καταγγείλει και μηνύσει τον δράστη στο Αστυνομικό Τμήμα της Σαλαμίνας όπου διέμενε.
 77. Γεωργία Μουράτη, 01/01/2024. Εγκυος 3 μηνών δολοφονήθηκε βάναυσα με μαχαίρι κουζίνας από τον σύντροφό της και έναν φίλο του, στο σπίτι της στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.
 78. 45 ετών, 15/01/2024. Ο σύζυγός της την είχε περιλούσει στις 08/01/2023 με πετρέλαιο και της είχε βάλει φωτιά μπροστά στα ανήλικα παιδιά τους στο σπίτι τους στο Ζεφύρι. Υστερα από νοσηλεία σε ΜΕΘ η γυναίκα υπέκυψε στα σοβαρά εγκαύματά της.
  29 ετών, 16/02/2024. Δολοφονήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης από τον σύντροφό της που την πυροβόλησε στο κεφάλι στο διαμέρισμα που διέμεναν μαζί.
 79. 87 ετών, 22/02/2024. Δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της με πολλαπλές μαχαιριές στην περιοχή της κοιλιάς. Στη συνέχεια ο δράστης πήρε χάπια και εντοπίστηκε ημιλιπόθυμος από την Αστυνομία.
 80. Κυριακή Γρίβα, 29 ετών, 01/04/2024. Δολοφονήθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων όπου είχε πάει να ζητήσει προστασία. Ο δράστης, πρώην σύντροφός της, τη μαχαίρωσε τραυματίζοντάς τη θανάσιμα. Η κακοποιητική του συμπεριφορά ήταν σε γνώση των Αρχών από το 2020.

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Αναδημοσίευση