10 Δεκεμβρίου 2022

Το χρονικό μιας «Αναπλάσης» του Πάρκου – Αύγουστος 2013

Πάρκο Αγρινίου – Το χρονικό μιας «Αναπλάσης»
Ημερολόγιο Αύγουστου 2013

  • Επιμέλεια; Λευτέρη Τηλιγάδα

Έχουν περάσει ήδη εννιά (9) χρόνια και ένας (1) μήνας από την μέρα εκείνη, που εγκαταστάθηκε στο δημοτικό Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου εκείνος ο εργολάβος που μειοδότησε στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, για το έργο της ανάπλασης του πιο εμβληματικού χώρου της πόλης. Μια ανάπλαση, που σχεδίασε και επιχείρησε να υλοποιήσει η δημοτική αρχή, του Παύλου Μοσχολιού. Γράφουμε «επιχείρησε» γιατί, ως γνωστών, ένας σημαντικός αριθμός πολιτών συγκρότησε συνέλευση,  αντέδρασε σε αυτό τον σχεδιασμό και με τη δυναμική, τη συσπείρωση και την υπευθυνότητα που έδειξε, απέναντι στις όποιες μεθοδεύσεις «εφευρέθηκαν», κατάφερε να αποτρέψει την καταστροφή του.

Στο πλαίσιο της καταγραφής αυτού του αγώνα το «αρχείο Αγρινίου» δημοσίευσε σ το πρώτο του τεύχος το ημερολόγιο αυτού του αγώνα, γιατί αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες οφείλουν να υπερασπίζονται και να προστατεύουν τον δημόσιο και κοινωνικό χώρο της πόλης τους.
Στο ημερολόγιο αυτό «παραθέτονται με χρονολογική σειρά γεγονότα σχετικά με την καταστροφή του Πάρκου από το δήμαρχο Μοσχολιό, καθώς και η δράση της Ανοιχτής Συνέλευσης για την Προστασία και την Αναζωογόνηση του Παπαστρατείου Πάρκου δήμου Αγρινίου από την ίδρυσή της μέχρι τον Νοέμβριο του 2013». Σύμφωνα με τα μέλη της «Συνέλευσης», τα οποία κατέγραψαν αυτή την αναδρομή, στην προσπάθεια τους να διατηρηθούν αντικειμενικοί δεν συμπεριέλαβαν «τις πάμπολλες προσωπικές εμπειρίες, χαρές και λύπες, που έχουν αποκτήσει» όλοι, όσοι αγωνίστηκαν για το Πάρκο.

Χρονικό

«Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Στο χώρο του φυτωρίου καταγράφονται αναλυτικά από τον κ. Θεοχάρη Δ. Ζάγκα (διευθυντή εργαστηρίου Δασοκομίας της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.), 92 δένδρα ηλικίας 10-60 ετών. Ωστόσο, τα τοπογραφικά σχέδια της μελέτης «ανάπλασης» του δήμου Αγρινίου εμφανίζουν το χώρο αυτό με μηδενικό αριθμό δένδρων.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ξεκινούν οι εργασίες για την ανάπλαση του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου. Αρχικά, τοποθετούνται σιδεριές και περιφράξεις με λουκέτα σε διάφορα σημεία του πάρκου. Στη συνέχεια, εμφανίζονται εκσκαφείς και μπουλντόζες, οι οποίες προ-χωρούν στο ξερίζωμα μπορντούρας λιγούστρου και πυξαρίου, στο σπάσιμο κρασπέδων και στο ξερίζωμα θάμνων. Από την πρώτη μέρα συνειδητοποιημένοι πολίτες εμποδίζουν τις εργασίες σταματώντας τις μπουλντόζες ενώ ανοίγουν ξανά τις «πόρτες» του πάρκου, ώστε η πρόσβαση να είναι δυνατή σε όλους τους πολίτες. Την ίδια μέρα καλείται διαδικτυακά συνέλευση.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Στις 11:00 το πρωί πραγματοποιείται στο Πάρκο ανοιχτή συνέλευση κατοίκων που εναντιώνονται στην «ανάπλαση» του Πάρκου. Το απόγευμα, μετά από απόφαση της συνέλευσης, πραγματοποιείται μικροφωνική πληροφόρηση στην πόλη και καλείται ανοιχτή συνέλευση για την επόμενη μέρα.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Η ανοιχτή συνέλευση πραγματοποιείται στις 7:00 το απόγευμα στο χώρο του Πάρκου με την παρουσία 80 περίπου πολιτών. Αναρτάται πανό που γράφει: «Κάτω τα ξερά σας από το Πάρκο».

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Εργολάβος, εργάτες και μηχανικοί συνεχίζουν τις εργασίες με τη συνοδεία τοπικής αστυνομικής δύναμης καθώς και με διμοιρίες από την Πάτρα. Το έργο, από την μεριά τους, πρέπει να συνεχιστεί με κάθε μέσο. Την ίδια μέρα ο δήμος Αγρινίου, σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Τεχνική Περιγραφή Ανάπλασης του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου», προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες που έχουν θορυβηθεί από τις «φήμες», χρησιμοποιώντας ένα σύνολο από ανακρίβειες και ψέματα.
Στις 7:00 μ.μ. πραγματοποιείται η ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων (150 άτομα) όπου γίνεται η αντιπαραβολή του σχεδίου της «ανάπλασης» με το σχέδιο που αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση στο πάρκο: 921 δέντρα φαίνεται να απουσιάζουν ενώ τη θέση τους φαίνεται να παίρνει χλοοτάπητας. Οι διαφορές των δύο σχεδίων διαψεύδουν τις δηλώσεις της δημοτικής αρχής. Αποφασίζεται η δυναμική παρουσία για την αποτροπή των έργων την επόμενη μέρα, καθώς και η συνέχιση της δράσης πληροφόρησης και στους υπόλοιπους κατοίκους του Αγρινίου. Είναι η μέρα που η συνέλευση αποκτά όνομα: «Ανοιχτή Συνέλευση για την Προστασία και Αναζωγόνηση του Πάρκου».

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Από τις 7:30π.μ. αρχίζουν να συγκεντρώνονται κάτοικοι του Αγρινίου για να αποτρέψουν την καταστροφή. Ο φόβος της δημοτικής αρχής είναι μεγάλος εφόσον ξέρει ότι τα έργα της είναι παράνομα κι αυτό φαίνεται από το έντονο κλίμα καταστολής: διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ασφαλίτες περιφρουρούν τη συνέχιση της καταστροφής του Πάρκου. Παρόλα αυτά, η παρουσία του κόσμου καταφέρνει να διώξει τη μπουλντόζα. Όμως οι καταστροφές στο ριζικό σύστημα των δέντρων (βάναυσες αποξέσεις και αποσπάσεις ριζών, αποφλοιώσεις κορμών δένδρων, αποπνικτικές συμπιέσεις του εδάφους κ.λ.π) έχουν γίνει. Το σύνθημα «Μίζες, τσιμέντα, καταστολή, αυτή είναι η ανάπλαση η δημοτική» κυριαρχεί. Καλείται ανοιχτή συνέλευση για τις 7:00 μ.μ. της ίδιας μέρας.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Στις 7:00 μ.μ. πραγματοποιείται δυναμική παρέμβαση πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο όπου απαιτούν εξηγήσεις για την καταστροφή του πάρκου και τα σχέδια του δήμου. Καμία απάντηση δε δίνεται  στους πολίτες.
Κείμενο της ανοιχτής συνέλευσης μαζί με τα δύο διαφορετικά σχέδια στέλνονται στα τοπικά ΜΜΕ. Τα περισσότερα από αυτά όμως, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δεοντολογίας, δε δημοσιεύουν το υλικό. Στα πλαίσια της πληροφόρησης λοιπόν, οι πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους αναρτούν τα σχέδια σε διάφορα σημεία της πόλης και παράλληλα γίνεται μοίρασμα κειμένου που τα επεξηγεί.
Το θέμα του Πάρκου Αγρινίου προβάλλεται και από την αυτοοργανωμένη ΕΡΤ. Καλείται συγκέντρωση στο Πάρκο για την επόμενη μέρα στις 7:30 το πρωί

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Οι εργασίες δεν συνεχίζονται στο πάρκο. Είναι κοινό το αίσθημα ανάμεσα στους πολίτες της ανοιχτής συνέλευσης ότι η παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο καθώς και το «άνοιγμα» της υπόθεσης στην κοινωνία του Αγρινίου ευθύνονται για την ευχάριστη αυτή εξέλιξη. Οι δράσεις πληροφόρησης, ωστόσο, συνεχίζονται: ο γιατρός Δημήτρης Λυμπουρίδης, ένας εκ των προσφευγόντων στο ΣτΕ κατά της ανάπλασης του πάρκου, παραχωρεί συνέντευξη στο δίκτυο της ΕΡΑ. Στις 7μ.μ. πραγματοποιείται συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

Παρασκευή 30 Αυγούστου και Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου
Απανωτές συνελεύσεις στο Πάρκο.»

 

Συνεχίζεται: Δείτε ΕΔΩ


AgrinioStories