Τέλος το εργοστάσιο επεξεργασίας στο ΧΥΤΑ Στράτου

Το θυμάστε
εκείνο το εργοστάσιο επεξεργασίας απόβλητων
με το οποίο ο ΧΥΤΑ θα μετατρέπονταν σε ΧΥΤΥ,
για να μην θάβουμε τα απόβλητά μας,
αλλά τα υπολείμματα  τους;

Ξεχάστε το

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα

Δεκαοκτώ μήνες τώρα, περίπου περίμενε ο δήμος Αγρινίου την απόφαση του ΣτΕ, για να προχωρήσει στο άνοιγμα των προσφορών που είχαν κατατεθεί στον διαγωνισμό, ο οποίος είχε προκηρυχθεί και τις οποίες δεν πρόλαβε ούτε καν να τις δει.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό («ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.», «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» και «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ», «ΕΝΩΣΗ W.A.T.T. A.E. – INTRAKAT») στράφηκαν με προσφυγές εναντίον όλων με εξαίρεση την τελευταία («ΕΝΩΣΗ W.A.T.T. A.E. – INTRAKAT»), η οποία αποδέχτηκε τον αποκλεισμό της, μετά από τη σχετική απόφαση του 3ου Κλιμακίου της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ.). Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο συζήτησε τις παραπάνω προσφυγές να εκδώσει τις αποφάσεις 2514/2022, 2515/2022 και 2516/2022 στις 20/12/2022.

Μετά από αυτές τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και σε συνδυασμό με προγενέστερες αποφάσεις της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ., το σύνολο και των τεσσάρων (4) συμμετεχόντων στο διαγωνισμό αποκλείστηκαν από τη διαγωνιστική διαδικασία, οπότε ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος. Και η χρηματοδότηση χάθηκε.

Και τώρα τι κάνουμε;

Περιμένουμε, είναι η απάντηση!

Κι όσο εμείς περιμένουμε… το παιχνίδι παίζεται. Και παίζεται προς όφελος όλων αυτών των πολυεθνικών των απορριμμάτων που καιροφυλακτούν για να πάρουν τα σκουπίδια μας… και να τα κάψουν.

Η τελευταία ευκαιρία για να χρηματοδοτηθούν έργα επεξεργασίας αποβλήτων/μονάδεςανάκτησης-ανακύκλωσης ήταν το ΕΣΠΑ που έκλεισε, λένε οι πληροφορίες, αλλά και οι πολιτικές που δρομολογούνται, αφού στη νέα χρηματοδοτική περίοδο, σύμφωνα με τα αναμενόμενα, θα χρηματοδοτηθούν μόνο έργα διαχείρισης αποβλήτων από ενεργειακή αξιοποίηση.

Να γιατί λοιπόν και τα απορρίματα εκτός από το νερό εντάχθηκαν στην ανεξάρτητη και νέα πλέονΡυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (πρώην ΡΑΕ). Γιατί εκτός από το νερό ένα εξίσουν σημαντικό ενργειακό διακυβευμα είναι και τα σκουπίδια.

Υπάρχει και μεταβατική περίοδος βέβαια, η οποία ορίσθηκε σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΕΣΔΑ) 2020-2030, που τέθηκαν στη διαβούλευση από τις 7 έως τις 21 Οκτωβρίου. Αλλά αυτές αφορούν τις μονάδες εκείνες που είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης και όχι αυτές των οποίων οι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι.

Κι αν βγουν αληθινά τα όσα υποστήριξε ο Σωκράτης Φάμελος στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στις 7/11/2023) από την οποία πληροφορούμαστε ότι «με τη δικαιολογία τροποποίησης του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), λόγω της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνει απροκάλυπτα ότι η πολιτική της προτεραιότητα είναι η καύση όλων των απορριμμάτων και η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισής τους, παρακάμπτοντας πλήρως την ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων», το μέλλον της διαχείρησης των απορριμμάτων στη χώρα οδηγείται σε δυστοπία.

 

(Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ερώτηση του Σωκράτη Φάμελου)


AgrinioStories