Τα podcasts της λήθης για τους «120»

Τα podcasts της λήθης: Η Εκτέλεση των 120 (Μέρος 1ο)
Η εκτέλεση των 120: Κωνσταντίνος Αλεξανδρής (Μέρος 2ο)

  • του Γιώργου Κατσιπάνου

Την άνοιξη που ανθοφορεί η φύση και ανθίζουν τα φυτά στην πόλη του Αγρινίου πριν 80 χρόνια συντελέστηκε ένα αποτρόπαιο έγκλημα. 117 κομμουνιστές εκτελέστηκαν στην Αγία Τριάδα Αγρινίου, ενώ τρεις κρεμάστηκαν στη κεντρική πλατεία της πόλης, σαν αντίποινα στην αντιστασιακή πράξη των ανταρτών του ΕΛΑΣ που έλαβε χώρα πέντε μέρες νωρίτερα ανάμεσα στα χωριά Σταμνά και Αγγελόκαστρο και ανατίναξαν την αμαξοστοιχία των Σιδηροδρομικών της Βορειοδυτικής Ελλάδας, που κινούνταν από Κρυονέρι προς Αγρίνιο, η οποία μετέφερε πολεμικό υλικό και καύσιμα για τα γερμανικά αεροπλάνα που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο του Αγρινίου.

Οι αντάρτες εξουδετέρωσαν τη γερμανική συνοδεία και κατάστρεψαν ολόκληρη την αμαξοστοιχία μαζί με το πολεμικό υλικό των Γερμανών που μετέφερε, αφού πήραν τα όπλα και ό,τι άλλο μεταφερόταν. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν δεκάδες Γερμανοί, μεταξύ των οποίων ένας ταγματάρχης των SS, αρκετοί τραυματίστηκαν και πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Οι Γερμανοί με τους ταγματασφαλίτες του προδότη ταγματάρχη Γ. Τολιόπουλου, που είχαν την έδρα τους στο Αγρίνιο προχώρησαν σε συλλήψεις 450 ατόμων και γέμισαν τις φυλακές της πόλης, προχώρησαν στην εκτέλεση 120 κρατουμένων.

Οι πληροφορίες για το συγκεκριμένο podcast ππου ακολουθεί πάρθηκαν από την διαδικτυακή εφημερίδα του Αγρινίου «Η Νέα Εποχή»  από το κείμενο της Κωνσταντίνας Μπάδα που εμπεριέχεται στον βιβλίο «Κατοχή Αντίσταση – Εμφύλιος» των εκδόσεων «Παρασκήνιο» και αποτελεί μέρος του κεφαλαίου «Η ιστορία και η μνήμη των εκτελέσεων γυναικών στο Αγρίνιο» και από το δημοσιευμένο άρθρο του Βασίλη Τραπέτσα στην τοπική εφημερίδα «Εβδομάδα». Το podcast πλαισιώνεται από το τραγούδι του Πετρολούκα Χαλκιά – Μοιρολόι με γυρίσματα.

Ο Γιάννης Ρίτσος για το συγκεκριμένο συμβάν έγραψε το «Αναστάσιμο μνημόσυνο»

 

 

Ακολουθεί η μαρτυρία και η καταγραφή των γεγονότων της αδερφής του Κωνσταντίνου Αλεξανδρή, που εκτελέστηκε με άλλους 120 από τους ταγματασφαλίτες του Τολιόπουλου τη Μ. Παρασκευή του 1944.

 

 


AgrinioStories