Τα Επινιανά και το φαράγγι της Τρύπας

Επινιανά ή Πηγγιανά:
ένα παραδοσιακό κτηνοτροφικό χωριό,
το οποίο ραγδαία εξελίσσεται
σε ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό
για φυσιολάτρες, πεζοπόρους και ορειβάτες

Τα Επινιανά ή Πηγγιανά που είναι κτισμένα σε υψόμετρο 1100 μ. ήταν ένα παραδοσιακό κτηνοτροφικό χωριό το οποίο ραγδαία εξελίσσεται σε ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό για φυσιολάτρες, πεζοπόρους και ορειβάτες. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η παλιά του ονομασία δείχνει ότι εδώ κατά την αρχαία εποχή της ακμής του υπήρχε »κάτι το καλό και παινεμένο». Στα Επινιανα ανήκουν οι συνοικισμοί Φτέρη, Ανηφόρα και Ασπρόρεμα, οι οποίοι κατοικούνται μόνο το καλοκαίρι.

 

 

 

 

 

 

 

Από τα μνημεία του χωριού, ξεχωρίζουν οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Προφήτη Ηλία, καθώς και η όμορφη βυζαντινή βρύση στην είσοδο του χωριού. Απέναντι από τα Επινιανά, μέσα στα βράχια είναι φωλιασμένη η Παναγία η Στάνα, ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια των Αγράφων. Η Παναγία θεωρείται η αγία των Αγράφων και τιμάται από όλους τους Αγραφιώτες.

 

 

 

Ως μοναδικά θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν το φαράγγι του Αγραφιώτη στην Τρύπα, το Φτερόρρεμα με την Άπατη Γη και το Ασπρόρεμα. Ιδιαίτερα όμορφο είναι το μονοπάτι της Ανηφόρας. Στο χωριό λειτουργεί ξενώνας ενώ υπάρχουν και χώροι εστίασης. Βρείτε αναλυτικές πληροφορίες στις λίστες διαμονής και χώρων εστίασης ΕΔΩ.

 

Το φαράγγι της Τρύπας

Μπορεί πολλοί να θεωρούν το Πανταβρέχει στον Κρικελλοπόταμο ως ένα τοπόσημο της Ευρυτανίας, πόσοι όμως από εμάς έχουμε ακούσει το Φαράγγι της Τρύπας ‘Οσκλιανης στον Αγραφιώτη ποταμό; Το μονοπάτι για να προσεγγίσουμε το φαράγγι φεύγει αριστερά του χωματόδρομου (39.1268083 – 21.6264615) προς Τροβάτο λίγο μετά τη διασταύρωση (200m) προς Άγραφα.

Για να φτάσουμε σ’ αυτό το, μάλλον, άγνωστο στους περισσότερους μοναδικό τοπίο, θα ακολουθήσουμε το δρόμο για τα Άγραφα και τέσσερα χιλιόμετρα πριν το χωριό θα στρίψουμε με κατεύθυνση προς τα Επινιανά και ακολουθώντας το μονοπάτι θα βρούμε το φαράγγι με τους εντυπωσιακούς μικρούς καταρράκτες.

 

 

 

Στην αρχή κατεβαίνουμε το πρανές και συνεχίζουμε στο πλάι της αριστερής όχθης του Αγραφιώτη με κατεύθυνση νότια. Ανάλογα με τη στάθμη των νερών, αποτραβιέστε από την όχθη αριστερότερα και αυτό κρατάει μέχρι να φτάσετε εκεί που δεν υπάρχουν όχθες αλλά κάθετα βράχια. Εκεί είναι και το στενότερο σημείο της διαδρομής .  Έτσι πήρε το φαράγγι το όνομα “Τρύπα” . Οι πλευρές του φαραγγιού είναι μερικά μέτρα φάρδος. Μικροί καταρράκτες πέφτουν από την δεξιά πλευρά με τη μορφή κουρτίνας και τα νερά να ιριδίζουν.

Υδροχαρής βλάστηση καλύπτει ολόκληρη την πλευρά και θα έλεγε κανείς ότι αντικρίζει ένα μικρό “Πανταβρέχει” . Ίσως η καλύτερη εποχή για την προσέγγιση του φαραγγιού να είναι το τέλος Αυγούστου που τα νερά του ποταμού είναι λιγότερα και έτσι να μην έχει ιδιαίτερο πρόβλημα ο πεζοπόρος, περπατώντας ακόμα και μέσα στην κοίτη. Η απόσταση από το ξεκίνημα είναι περίπου 800m και καλό θα ήταν τα παπούτσια να είναι πεζοπορίας. Μην το ψάξετε από το οδικό δίκτυο να το δείτε, είναι δυστυχώς αθέατο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγές κειμένων και φωτογραφιών: Δήμος Αγάφων  – Horizon levante – lamiareport.greyrytixn.blogspot.comepiniana.gr | Επιμέλεια Λ.Τ.

AgrinioStories