Προεκλογικές κουβέντες να γίνoνται

Τις τελευταίες μέρες στο Αγρίνιο
πραγματοποιήθηκαν τρεις Προεκλογικές συναθροίσεις

  • γράφει ο provocatorας

Κάθε φορά που «κοντεύουν» οι αυτοδιοικητικές εκλογές, στο Αγρίνιο, όπως και άλλου, εμφανίζονται διάφορες «συσπειρώσεις» δημοτών, άξιων και ικανών στην κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή, οι οποίοι συναθροίζονται σε παρέες με ένα και μόνο συνεκτικό διακύβευμα: «πρέπει, εδώ και τώρα, να αλλάξει η διοίκηση του Δήμου, γιατί ο Δήμαρχος είναι «δεξιός» ή «αριστερός» ή «κεντρώος». Σε αυτήν την πολιτική λογική όμως, όπως εύκολα αντιλαμβάνεστε, δεν έχει σημασία το υποκείμενο (ο Δήμαρχος), αλλά τα κατηγορούμενα («δεξιός», «αριστερός», «κεντρώος» κ.ο.κ.) με τα οποία οι επίδοξοι ανατροπείς του αυτοδιοικητικού καθεστώτος του κάθε δήμου απλώνουν τα «κουκιά» και τα μετράνε. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η πλιεοψηφία ψηφίζει εκείνο τον «Δήμαρχο», με τον οποίο κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ο συγγενείς, ο φίλος,ο γνωστός, ανεξάρτητα από το εάν αυτός είναι «δεξιός» ή «αριστερός» ή «κεντρώος».

Τις τελευταίες μέρες στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκαν τρεις τέτοιες συναθροίσεις.

Η πρώτη, η πιο «χαλαρή», πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα συνδημοτών μας, η οποία συναντήθηκε σε ένα ισόγειο κατάστημα της Χαρ. Τρικούπη με την οραματική επωνυμία «Υδρόραμα», να κοσμεί την πρόσοψή του. Σε αυτή μετείχαν μέλη και φίλοι της κινηματικής συλλογικότητας «Action Now – Παρέμβαση Τώρα», η οποία χαρακτηρίζεται από την συμμετοχή σε αυτή, του τέως Δημάρχου Θεστιέων, Δημήτρη Τραπεζιώτη, καθώς και συνδημότων του ευρύτερου πολιτικού χώρου της «κεντροαριστεράς» στην περιοχή. Η συγκεκριμένη συσπείρωση έχει ήδη διπλώσει τις συναντήσεις της. Τελικό συμπέρασμα και των δύο αυτών συναντήσεων, όπως με πληροφόρησαν κάποιοι από τους παραβρισκόμενους είναι ότι μέσα στο επόμενο διάστημα πρέπει να επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των «κεντροαριστερών» δυνάμεων του δήμου, έτσι ώστε να είναι εφικτή η ανατροπή του «δεξιού» Παπαναστασίου, ο οποίος έκανε «μεγάλο κακό» στο Δήμο.

Η δεύτερη, η πιο «σφιχτή», ήταν αυτή που πραγματοποίησε ο «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία» και στην οποία παραβρέθηκαν τα στελέχη της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», του Σταύρου Καμμένου, την οποία στηρίζει επίσημα ο παραπάνω κομματικός μηχανισμός, κομματικά στελέχη, μέλη και φίλοι.

Η είδηση αυτής της συνάντησης ήταν ότι ο Σταύρος Καμμένος δεν θα είναι ξανά επικεφαλής της παράταξης. Το γεγονός αυτό μάλιστα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Χριστίνα Σταρακά θα είναι υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο νομό, οδήγησε τους συγκεντρωμένους στο συμπέρασμα ότι είναι πρόσφορες οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός κοινού αυτοδιοικητικού μετώπου, το οποίο πρέπει να επιδιωχθεί, για να εκφραστεί η κεντροαριστερή τάση της τοπικής κοινωνίας.

Μετά από τα παραπάνω θα ήταν λογικό να υποστηρίξουμε ότι είναι θέμα χρόνου η συσπείρωση των μεν και των δε, ενάντια στον Παπαναστασίου. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα διαφαίνεται προς το παρόν, παρά μόνο σαν παράλογο, για τους παρακάτω λόγους:

  • 1ον. Κανένα «άλογο» από όσα καλπάζουν στον τοπικό «αυτοδιοικητικό κάμπο» της τοπικής κεντροαριστεράς δεν είναι πρόθυμο να χαρακτηριστεί «πουλέν» (όπως λεν) και να σηκώσει το βάρος αυτής της πολιτικής αντιπαράθεσης.
  • 2ον. Όλοι περιμένουν να δουν ποια από τα «πουλέν» της κεντροαριστεράς θα μείνουν εκτός Βουλής, για να δούν «με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν». Αυτά, όπως συμβαίνει συνήθως, θα καθορίσουν και τις συσπειρώσεις
  • 3ον. Όταν προκύψουν τα ονόματα, θα προκύψουν και οι συγκρούσεις, γιατί και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις της κεντροαριστεράς, ο ένας (πολιτικά πάντα) δεν θέλει να βλέπει τον άλλον.
  • 4ον. Κανείς δεν συζητά το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, γιατί το πρόβλημα δεν είναι ο «δεξιός» Παπαναστασίου, αλλά οι «δεξιές» πολιτικές που επιβάλλουν οι «θεσμοί» του «Κλεισθένη» και του «Καλλικράτη», που είναι σε ισχύ. Ακόμα κι αυτοί που το συζητάνε, το συζητάνε ως πρόσχημα, μόνο και μόνο για υπηρετήσει την αναγκαιότητα της συσπείρωσης.

Δυστυχώς, η πλειοψηφία της κοινωνίας λειτουργεί ακόμα και σήμερα με την «λογική της ανάθεσης» και όχι της συμμετοχής. Για να αλλάξει αυτό «θέλει δουλειά πολύ» και αυτό το «μεροκάματο» δεν είναι κανένας διατεθειμένος να το «δουλέψει» στις μέρες μας.

Το έργο αυτό όμως το έχουμε δει και ξαναδεί πολλές φορές. Είμαστε κάτι παραπάνω από βέβαιοι πως, όταν θα φτάσει η ώρα της συγκρότησης των συνδυασμών, οι «δεξιοί» θα ψάχνουν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο κανέναν «αριστερό», για να διευρυνθεί το «πολιτικό πλαφόν» της παράταξης, οι «αριστεροί» θα γυρεύουν «δεξιούς» για τον ίδιο λόγο κ.ο.κ., χωρίς να ενδιαφέρει κανέναν, ποιος είναι «αριστερός» και ποιος είναι «δεξιός»· θα αρκεί μόνο το «καλός άνθρωπος», αφού, ως γνωστόν, όλοι οι «καλοί χωράνε».

Αυτά προς το παρόν… και τα ξαναλέμε.

 


AgrinioStories