Πως να καθαρίσετε εύκολα και γρήγορα τα κουφώματα αλουμινίου

Ανθεκτικό και όμορφο στην εμφάνιση, το αλουμίνιο
είναι ένα από τα καλύτερα υλικά για κουφώματα παραθύρων.
Δείτε 4 αποτελεσματικούς τρόπους για να τα καθαρίσετε

Αλλά σε κάποιο σημείο, η βρωμιά και η σκόνη θα κάνουν αυτά τα ανθεκτικά κουφώματα παραθύρων να φαίνονται φθαρμένα. Και ανεξάρτητα από το πόσο καθαρό και παρθένο φαίνεται το τζάμι του παραθύρου, το συνολικό σας σπίτι θα φαίνεται ακάθαρτο εάν τα κουφώματα του παραθύρου είναι βρώμικα. Ενώ ο καθαρισμός των κουφωμάτων πρέπει να είναι ένα μέρος της συντήρησης των παραθύρων σας, το αλουμίνιο είναι ένα μοναδικό υλικό που απαιτεί ειδική μεταχείριση. Δεν μπορείτε απλώς να το μεταχειριστείτε σαν κανονικό ξύλο ή κουφώματα PVC. Θα σας παρουσιάσω 4 αποτελεσματικούς τρόπους για να καθαρίσετε εύκολα και γρήγορα τα κουφώματα αλουμινίου!

σαπουνόνερο

Το σαπουνόνερο είναι συχνά ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε κουφώματα αλουμινίου. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ζεστό νερό, ένα σφουγγάρι και σαπούνι πιάτων. Ανακατέψτε το ζεστό νερό και ¼ φλιτζάνι σαπούνι πιάτων σε έναν κουβά μέχρι να κάνει φυσαλίδες. Βουτήξτε το σφουγγάρι στον κουβά και απλώστε ένα πλούσιο στρώμα διαλύματος σε ολόκληρο το πλαίσιο του παραθύρου. Τρίψτε απαλά το μείγμα στο πλαίσιο, προσθέτοντας περισσότερη πίεση σε περιοχές με σημαντική βρωμιά.

Εάν το πλαίσιο είναι σε εξωτερικό χώρο, μπορείτε να ξεπλύνετε τα υπολείμματα μακριά από το πλαίσιο χρησιμοποιώντας ένα λάστιχο. Εάν το πλαίσιο βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, χρησιμοποιήστε μια καθαρή κεφαλή βούρτσας και συνεχίστε να σκουπίζετε το αφρισμένο μείγμα. Σκουπίστε και στεγνώστε με ένα μαλακό πανί, προσέχοντας πολύ τη γυαλάδα.

Μην φοβάστε να επαναλάβετε αυτή τη μέθοδο πολλές φορές, καθώς το διάλυμα με σαπουνόνερο δεν μπορεί να βλάψει το αλουμίνιο με κανέναν τρόπο. Μπορείτε ακόμη να ασκήσετε περισσότερη πίεση και δύναμη κατά το τρίψιμο για να μετακινήσετε την περισσότερη, αν όχι όλη, βρωμιά.

χρήση όξινων διαλυμάτων

Εάν έχετε ένα παλιό, βρώμικο, χαλασμένο πλαίσιο παραθύρου από αλουμίνιο, μην το πετάξετε ακόμα! Η χρήση οξέων όπως το διάλυμα λευκού ξιδιού ή οι καθαριστικοί διαλύτες μπορούν να αποκαταστήσουν ακόμη και τα πιο παλιά κουφώματα παραθύρων.

Επειδή όμως μιλάμε για όξινα διαλύματα, θα πρέπει να απλώσετε προστατευτική ταινία για να προστατεύσετε το τζάμι και το περιβάλλον χρώμα. Στη συνέχεια, εφαρμόστε κανονικό οικιακό καθαριστικό πάνω στο αλουμίνιο και σκουπίστε το με ένα υγρό πανί. Χρησιμοποιήστε διαλύτες του εμπορίου για ιδιαίτερα ενοχλητικά σημάδια και βρωμιές.

Χρησιμοποιήστε ένα κατσαβίδι, συρμάτινη βούρτσα ή ξυράφι για να αφαιρέσετε απαλά τις γρατζουνιές και τη βρωμιά. Μπορείτε να προσθέσετε άλλη μια στρώση λευκού ξιδιού για να λειτουργήσει ως γυαλιστικό για να αναδείξει πραγματικά τη λάμψη και το γυαλιστικό του αλουμινίου.

 

 

χυμό λεμονιού και μαγειρική σόδα

Μια άλλη εύκολη λύση για τον καθαρισμό των κουφωμάτων αλουμινίου είναι η χρήση γενικών οικιακών καθαριστικών που συνήθως βρίσκετε ήδη στην κουζίνα σας. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για χρήση, ιδιαίτερα εάν το πλαίσιο του παραθύρου σας έχει σημάδια σκουριάς ή διάβρωσης.

Συνδυάστε 1 κουταλάκι της σούπας μαγειρική σόδα με 2 κουταλάκια χυμό λεμονιού για να σχηματίσετε ένα διάλυμα πάστας. Χρησιμοποιώντας μια βούρτσα, απλώστε το διάλυμα γενναιόδωρα σε όλο το πλαίσιο και αφήστε το να στεγνώσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερα εργαλεία όπως μια οδοντόβουρτσα για να μπείτε ανάμεσα στις γωνίες του πλαισίου του παραθύρου.

Μόλις στεγνώσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό σφουγγάρι ή ένα λάστιχο για να αφαιρέσετε την πάστα από το πλαίσιο του παραθύρου. Συνεχίστε να ξεπλένετε μέχρι να τρέξει καθαρό το νερό από το πλαίσιο του παραθύρου. Το αλουμίνιο σας θα πρέπει να είναι γυαλιστερό.

Στεγνώστε τα με ένα καθαρό, στεγνό πανί. Προσέξτε να αφαιρέσετε όλη την πάστα, καθώς τυχόντα υπολείμματα μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη οξείδωση (αποχρωματισμό) του αλουμινίου.

διαλυτικό χρώματος και συρματάκι

Αυτή η μέθοδος προορίζεται μόνο για τους πιο απαιτητικούς λεκέδες (όπως μπογιά, κόλλα ή βερνίκι) που βρίσκονται σε κουφώματα αλουμινίου. Απαιτεί τη χρήση διαλυτών του εμπορίου, όπως διαλυτικό χρωμάτων και ένα λειαντικό εργαλείο όπως το συρματάκι της κουζίνας. Επιπλέον η χρήση γυαλιών και γαντιών σε όλη τη διαδικασία καθαρισμού είναι απαραίτητη.

Όπως πάντα, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε διαλύτες σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο πριν ξεκινήσετε και διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες. Μόλις πλύνετε τα κουφώματα των παραθύρων σας με σαπουνόνερο και τα στεγνώσετε, εξετάστε το παράθυρό σας για τυχούσες ανθεκτικές βρωμιές και σημάδια.

Εφαρμόστε μικρές ποσότητες διαλυτικού χρώματος στο πλαίσιο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Χρησιμοποιήστε λεπτό συρματάκι για να σπρώξετε το διαλυτικό βαθιά στις ρωγμές του πλαισίου του παραθύρου. Το διαλυτικό βαφής χρειάζεται συνήθως 20 λεπτά για να δουλέψει πάνω σε σημάδια. Στη συνέχεια, μπορείτε να καθαρίσετε το πλαίσιο του παραθύρου.

Όπως και η μαγειρική σόδα, πρέπει να καθαρίσετε ολόκληρο το πλαίσιο του παραθύρου σας από το διαλυτικό υλικό, καθώς η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό και σκουριά.

 

 

πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα κουφώματα αλουμινίου

Αυτή η απάντηση εξαρτάται από την κατάσταση και το περιβάλλον των κουφωμάτων σας. Τα κουφώματα που εκτίθενται σε περισσότερη βρωμιά, σκόνη, άνεμο και νερό θα απαιτήσουν, δυστυχώς, περισσότερο καθαρισμό. Όσον αφορά συγκεκριμένα το πλαίσιο, θα πρέπει να στοχεύετε να το καθαρίζετε τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο εις βάθος. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, επιθεωρήστε το πλαίσιο για τυχόντα σημάδια ζημιάς, συμπεριλαμβανομένης της σήψης, της παραμόρφωσης ή της δομικής ζημιάς. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε οποιαδήποτε στεγανοποίηση βρίσκεται γύρω από το πλαίσιο του παραθύρου, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχει συσσώρευση υγρασίας ή μούχλας.

γιατί να χρησιμοποιήσω κουφώματα αλουμινίου

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στη χρήση κουφωμάτων αλουμινίου αντί για άλλα υλικά. Ένας από τους λόγους για τους οποίους το αλουμίνιο είναι ένα εκπληκτικό υλικό κουφωμάτων είναι η μακροζωία του. Μπορεί εύκολα να διαρκέσει πάνω από 30 χρόνια όταν το φροντίζετε σωστά. Είναι ένα υλικό που αντιστέκεται στη στρέβλωση ή τη σήψη και γενικά είναι πιο ανθεκτικό στη δύναμη.

Το αλουμίνιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της διατήρησης της θερμότητας στο σπίτι σας, καθώς πολλά κουφώματα περιέχουν τεχνολογία πολυαμιδίου που επιτρέπει την αύξηση της θερμότητας και την πρόληψη της απώλειας θερμότητας.

Τέλος, το αλουμίνιο είναι ένα σχετικά φθηνότερο υλικό για εργασία από το ξύλο ή το ατσάλι και είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Είναι επίσης εξαιρετικά ευέλικτο, που σημαίνει ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε τα υπάρχοντα κουφώματα σχετικά γρήγορα, ακόμα κι αν έχουν προσαρμοσμένα σχέδια. Και αν χρειαστεί να επισκευάσετε ή να αντικαταστήσετε μέρος του κουφώματος του παραθύρου σας, μπορείτε να περιμένετε ότι η εργασία θα είναι εύκολη και φθηνή.

 

Πηγή

AgrinioStories