Καθαρίσετε εύκολα και μεθοδικά το πληκτρολόγιο

Καταρχήν ας διερευνήσουμε
γιατί πρέπει να καθαρίσετε το πληκτρολόγιο σας
και πώς να το κάνετε σωστά

Γιατί πρέπει να καθαρίσετε το πληκτρολόγιο σας

Πρώτον, τα πληκτρολόγια δεν είναι το καθαρότερο αντικείμενο στο σπίτι σας ή στο γραφείο σας. Πολλά ψίχουλα από φαγητό, σκόνη, σταγόνες από αναψυκτικά, μπύρες, κομμάτια από τα νύχια σας που τρώτε συνέχεια και άλλα πολλά καλούδια βρίσκονται και συσσωρεύονται μεταξύ των πλήκτρων, αλλά και κάτω από αυτά. Αν αναποδογυρίσετε το πληκτρολόγιο σας σίγουρα θα δείτε κάποια κομμάτια από το παρελθόν σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα πληκτρολόγια είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο πλανήτη. Είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για τα μικρόβια. Άν θεωρείτε ότι είμαστε υπερβολικοί, τότε σύμφωνα με την Time είναι μέσα στα 6 βρωμερότερα αντικείμενα ενός γραφείου.

Το πληκτρολόγιο δεν καθαρίζετε σχεδόν ποτέ, αφενός μεν γιατί το μαύρο χρώμα του κρύβει στην βρωμιά και αφετέρου δεν φαίνονται εύκολα τα σκουπίδια που βρίσκονται κάτω από τα πλήκτρα.

Μήπως είναι καιρός να ασχοληθείτε
με την καθαριότητα αυτού του αντικειμένου;
Ας δούμε πως να το κάνετε σωστά.

Γενικές προφυλάξεις κατά τον καθαρισμό ενός πληκτρολογίου

Πριν μάθετε πώς να καθαρίζετε ένα πληκτρολόγιο, διαβάστε πρώτα τι προφυλάξεις θα πρέπει να πάρετε πριν τον καθαρισμό του.

1. Αποσυνδέστε το πληκτρολόγιο από τον υπολογιστή

Πρώτα απ ‘όλα, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ενεργό το πληκτρολόγιο ενώ το καθαρίζετε. Αποσυνδέστε το από τον υπολογιστή σας, αφού έτσι θα προστατευθείτε από τα ηλεκτρικά προβλήματα και από τυχαία πληκτρολόγηση ανοησιών στους φίλους σας.

2. Αναποδογυρίστε το πληκτρολόγιο πάνω από ένα κατάλληλο συλλέκτη σκουπιδιών

Μπορείτε να απαλλαγείτε από ορισμένες μεγάλες σε μέγεθος βρωμιάς, με ελάχιστη προσπάθεια. Τοποθετήστε το πληκτρολόγιο πάνω σε ένα δοχείο απορριμάτων ή πάνω από τον νεροχύτη και, στη συνέχεια, δώστε το ισχυρό κούνημα προς όλες τις διευθύνσεις. Αυτό το εύκολο κόλπο θα πρέπει να απομακρύνει τυχόν μεγάλα σωματίδια προτού ξεκινήσετε τη σωστή διαδικασία καθαρισμού.

3. Αφαιρέστε προσεκτικά τα πλήκτρα (για όσους “πιάνουν” τα χέρια τους)

Εάν έχετε ένα μηχανικό πληκτρολόγιο, αν πιάνουν τα χέρια σας και έχετε αποφασίσει να φτάσετε μέχρι το κόκκαλο, τότε είναι η ώρα να αφαιρέσετε τα πλήκτρα από το πληκτρολόγιο σας. Όμως φροντίστε να το κάνετε πολύ προσεκτικά. Αν τα ζορίσετε υπερβολικά θα προκαλέσετε περισσότερα προβλήματα από ότι ένα βρώμικο πληκτρολόγιο. Εάν θέλετε, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ειδικό εργαλείο αφαίρεσης κλειδιών που διευκολύνει την εργασία.

Φυσικά το να αφαιρέσετε τα πλήκτρα από ένα πληκτρολόγιο εξαρτάται από το είδος του πληκτρολογίου και κατά πόσο ο κατασκευής του σας δίνει την δυνατότητα να προβείτε σε τέτοιες λεπτές εγχειρήσεις. Εκτός από τα μηχανικά πληκτρολόγια από τα οποία μπορούν να βγουν κάθε πλήκτρο ξεχωριστά, υπάρχουν και τα πληκτρολόγια μεμβράνης που όλοι οι διακόπτες των πλήκτρων είναι κάτω από μία διαμορφωμένη πλαστική μεμβράνη.

Πώς να καθαρίσετε ένα πληκτρολόγιο

Τώρα που έχουμε αναλύσει γιατί πρέπει να καθαρίσετε το πληκτρολόγιό σας, καθώς και κάποιες σημαντικές συμβουλές ασφάλειας, ήρθε η ώρα να επιλέξετε το όπλο της επιλογής σας. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές, οπότε διαβάστε τους όλους και επιλέξτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

1. Αέρας υπό πίεση

Ένα από τα πιο αγαπημένα αξεσουάρ για όποιον μισεί τη σκόνη στα ηλεκτρονικά του, είναι ο πεπιεσμένος αέρας αφού είναι ένας βολικός τρόπος να απαλλαγείτε από κάθε βρωμιά. Ο πεπιεσμένος αέρας είναι αυτό που φαντάζεστε. Ένα δοχείο αέρα που διατηρεί το περιεχόμενό του υπό υψηλή πίεση. Όταν πιέζετε το πώμα στην κορυφή, ο πεπιεσμένος αέρας βγαίνει έξω με δύναμη μπροστά από το ακροφύσιο. Έτσι απομακρύνεται η βρωμιά από όλα τα ηλεκτρονικά μηχανήματα. Κόστος από 2,20 έως 16 ευρώ.

Μια από τις καλύτερες πτυχές του πεπιεσμένου αέρα είναι ότι δεν επηρεάζει τα άλλα εξαρτήματα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε σχεδόν κάθε μικροσυσκευή, ακόμα και το εσωτερικό ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Αν τσιγκουνεύεστε τα χρήματα και ψάχνετε για εναλλακτική παρόμοια λύση, μην χρησιμοποιήσετε ποτέ ένα πιστολάκι μαλλιών αν αυτό δεν μπορεί να σας δώσει μόνο κρύο αέρα. Αν είναι φτιαγμένο να φυσάει χωρίς να ανάβουν οι ηλεκτρικές του αντιστάσεις, τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, πλην όμως δεν θα έχει την ίδια δύναμη αέρα, ακόμα και αν μπροστά στην έξοδό του προσθέσετε κάποιο εξάρτημα που στενεύει το πέρασμα του αέρα.

Όσοι τυχεροί έχουν πρόσβαση σε ένα κομπρεσέρ πεπιεσμένου αέρα ή κατέχουν ένα blower (φυσητήρα) τότε μπορούν κάλλιστα να κάνουν την ίδια δουλειά με αυτά τα μηχανήματα.

2. Βαθύς καθαρισμός με αλκοόλη

Αν θέλετε να κάνετε ένα βαθύ καθαρισμό θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αλκοόλη. Δε σας συνιστούμε το καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμών για τον λόγο ότι είναι πολύ ακριβό. Προτιμήστε την ισοπροπυλική αλκοόλη (ή αλλιώς ισοπροπανόλη ή Propanol) που είναι μία χημική ένωση κατασκευασμένη για τον καθαρισμό από λίπη και βρωμιές όλων των επιφανειών και επιπλέον είναι πολύ φτηνή.

Ένα λίτρο (1000 ml) ισοπροπυλικής αλκοόλης κοστίζει 8 ευρώ ενώ με τα ίδια λεφτά μπορείτε να αγοράσετε μόνο 100 ml (0,1 λίτρα) καθαρού οινοπνεύματος. Η ισοπροπυλική αλκοόλη είναι πιο πτητική από το οινόπνευμα και άρα στεγνώνει πιο γρήγορα. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ακριβώς όπως και το οινόπνευμα. Να βρέξετε με αυτήν μία μπατονέτα, ή ένα βαμβακερό πανί και να τρίψετε όλα τα πλήκτρα, αλλά και την βάση του πληκτρολογίου που θεωρητικά είναι πολύ πιο βρώμικη από τα πλήκτρα.

Δώστε προσοχή στο πόση αλκοόλη βάζετε στην μπατονέτα γιατί δεν θέλετε να αρχίζει να στάζει επάνω στην βάση του πληκτρολογίου. Γενικά τα ηλεκτρονικά μηχανήματα δεν αγαπούν τα υγρά ακόμα και αν αυτά είναι ιδιαίτερα πτητικά και εξατμίζονται αμέσως. Φυσικά για τα πλήκτρα που έχετε βγάλει από την βάση τους (και μόνο για αυτά) ή για την μεμβράνη (αν έχετε ένα πληκτρολόγιο μεμβράνης) μπορείτε αν θέλετε να τα σαπουνίσετε με ένα σφουγγαράκι απαλό (όχι από την συρμάτινη μεριά) και να τα στεγνώσετε στον αέρα. Μην βάλετε χλωρίνη !!!! το πιθανότερο είναι να σας θαμπώσει το χρώμα τους.

3. Χλαπάτσα

Όχι, αυτός δεν είναι τρόπος καθαρισμού. Πρόκειται για ένα κολλώδες, ημίρρευστο προϊόν που το χρησιμοποιούν τα παιδιά για κατασκευές. Το αναφέρουμε γιατί κάποιες εταιρείες το πλασάρουν για καθαριστικό πληκτρολογίου, με την λογική ότι κολλάει επάνω στην βρωμιά και όταν ξεκολάει την παρασέρνει μαζί του.

Μάλιστα προσφέρεται και σε διάφορα αρώματα για ένα μυρωδάτο πληκτρολόγιο. Δεν το συνιστούμε γιατί δεν θα βγει εύκολα αν μπει ανάμεσα στα πλήκτρα με αποτέλεσμα να αναγκαστείτε να τα βγάλετε μετά, ένα προς ένα, για να το αφαιρέσετε.

Προστατεύστε το πληκτρολόγιο σας

Είτε μόλις το καθαρίσετε, είτε απλά μόλις το αγοράσατε και ακόμα λαμποκοπάει, το πληκτρολόγιο σας μπορεί να παραμείνει για πάντα έτσι αν το προστατεύσετε με μία διαφανής μεμβράνη προστασίας πληκτρολογίου. Το κόστος της ανέρχεται από 2 έως 5 ευρώ και μπορείτε να την αγοράσετε από όλα τα καταστήματα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Για κάποια μοντέλα υπάρχει ειδικά σχεδιασμένη μεμβράνη για αυτά, αν και μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και μία universal.

Κάνοντας τον υπολογιστή σας καθαρό

Τα πληκτρολόγια συλλέγουν την περισσότερη βρωμιά και οι χρήστες συχνά τα παραμελούν. Τώρα ξέρετε γιατί πρέπει να καθαρίσετε το πληκτρολόγιό σας, καθώς και πώς να το κάνετε. Επίσης σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μην ξαναφάτε τίποτα μπροστά από τον υπολογιστή σας. Γίνεται?

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Διαβάστε χρήσιμες πληροφορίες
για το ΣΠΙΤΙ
κάνοντας clik πάνω στη διαφήμιση που ακολουθεί