Πίνα Μπάους: «Η ευθραυστότητά σας είναι η δύναμή σας»

«Δεν με ενδιαφέρει το πώς κινούνται οι άνθρωποι.
Με ενδιαφέρει αυτό που τους κάνει να κινούνται»
(Πίνα Μπάους)

  • Επιμέλεια: Λ.Τ.

Συντομογραφία

 

H Πίνα Μπάους (Pina Bausch, 27 Ιουλίου 1940 – 30 Ιουνίου 2009) ήταν Γερμανίδα χορεύτρια, χορογράφος, δασκάλα χορού και διευθύντρια μπαλέτου του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ, το οποίο πήρε το όνομά της. Στη δεκαετία του 1970 η Πίνα Μπάους, με την ανάπτυξη του χοροθεάτρου, έγινε φιγούρα που λατρεύτηκε στη χορευτική σκηνή. Θεωρήθηκε από τον κλάδο της ως η σημαντικότερη χορογράφος της εποχής της.

Η Πίνα Μπάους συνδυάζει για πρώτη φορά τον χορό με το τραγούδι, την παντομίμα, τα ακροβατικά και την υποκριτική σε ένα νέο είδος τέχνης. Πολλοί επαγγελματίες θεωρούν αυτή τη νέα μορφή τέχνης ως την αρχή του χοροθεάτρου. Η Μπάους “έσπασε” την παραδοσιακή δομή της δράσης σε μεμονωμένες σκηνές και τις συνέδεσε μέσω κολάζ και μοντάζ σε θεματικά πλαίσια. Το σημείο εκκίνησης των έργων της ήταν οι μεμονωμένες χειρονομίες, η αναπαράσταση και η έκφραση ενός συγκεκριμένου συναισθήματος. Η ζωντάνια και η ευφορία έρχονται σε αντίθεση με δραματικές σκηνές, και έτσι άγγιξε τα βάθη της ύπαρξης ανθρώπου, αυτά που το κοινό συχνά βίωνε με έντονο τρόπο. Πολλά από τα έργα της είχαν ως εκ τούτου χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά ριζοσπαστικά και συγκινητικά ταυτόχρονα.

 

 

 


Σε πρώτο πρόσωπο

 

«Δεν με ενδιαφέρει το πώς κινούνται οι άνθρωποι. Με ενδιαφέρει αυτό που τους κάνει να κινούνται».

«Για να καταλάβετε τι λέω, πρέπει να πιστέψετε ότι ο χορός είναι κάτι διαφορετικό από την τεχνική. Ξεχνάμε από πού προέρχονται οι κινήσεις. Γεννιούνται από τη ζωή. Όταν δημιουργείτε ένα νέο έργο, το σημείο εκκίνησης πρέπει να είναι η σύγχρονη ζωή – όχι οι υπάρχουσες μορφές χορού».

 

 

«Η επανάληψη δεν είναι επανάληψη, … Η ίδια ενέργεια σε κάνει να νιώσεις κάτι εντελώς διαφορετικό μέχρι το τέλος».

«Χορέψτε, χορέψτε, αλλιώς είμαστε χαμένοι».

 

 

«Μου άρεσε πολύ να χορεύω γιατί φοβόμουν να μιλήσω. Όταν χόρευα, μπορούσα να νιώσω».

«Η ευθραυστότητά σας είναι επίσης η δύναμή σας».

 

 

«Όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά τη χορογραφία, δεν το σκέφτηκα ποτέ ως χορογραφία αλλά ως έκφραση συναισθημάτων. Αν και κάθε κομμάτι είναι διαφορετικό, όλοι προσπαθούν να βρουν ορισμένα πράγματα που είναι δύσκολο να διατυπωθούν με λόγια. Στο έργο, όλα ανήκουν σε όλα τα άλλα – τη μουσική, το σετ, το κίνημα και ό, τι λέγεται».

«Όλα πρέπει να προέρχονται από την καρδιά σου, πρέπει να τα βιώνεις».

 

 

«Τα πράγματα που ανακαλύπτουμε για τον εαυτό μας είναι τα πιο σημαντικά».

«Δεν ήθελα να μιμηθώ κανέναν. Κάθε κίνηση που ήξερα, δεν ήθελα να την χρησιμοποιήσω».

 

 

«Θέλω να νιώσω κάτι σαν άτομο. Δεν θέλω να βαρεθώ».

 


 

 


AgrinioStories