Πατιόπουλο – Περδικάκι: Ο δρόμος του φόβου

Πατιόπουλο – Περδικάκι: Ένας δρόμος που βρίσκεται στην δεκάδα
των πιο επικίνδυνων δρόμων στον κόσμο και ο πιο επικίνδυνος στην Ελλάδα.

 

Για να φτάσει κάποιος από το Πατιόπουλο στο Περδικάκι υπάρχουν δύο επιλογές. Η επαρχιακή οδός, που είναι σε καλύτερη κατάσταση και ο επικίνδυνος δασικός δρόμος. Όσοι διαλέξουν το δεύτερο και δεν τον έχουν διασχίσει ξανά, μάλλον το μετανιώνουν. Μπορεί η ομορφιά του τοπίου να είναι εκπληκτική, αλλά κάπου εκεί τελειώνουν τα καλά. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ο δρόμος είναι στενός, χωρίς προστατευτικές μπάρες και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος όταν βρέχει.

Στην πραγματικότητα αυτός ο στενός χωματόδρομος που συνδέει τα δυο χωριά του νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι για τους οδηγούς ότι η παραλία Ναυάγιο στην Ζάκυνθο για τους τουρίστες. Στο top-10 της κατηγορίας του δηλαδή, αφού θεωρείται ένας από τους δέκα πιο επικίνδυνους στον κόσμο!

Ο δασικός δρόμος συνδέει το Πατιόπουλο με το Περδικάκι στην Αιτωλοακαρνανία, με κατάληξη τη λίμνη Κρεμαστών είναι μέσα στη λίστα με τους πιο επικίνδυνους δρόμους παγκοσμίως. Την κατάταξη έκανε η εταιρεία Driving Experience που εξειδικεύεται στην οδική ασφάλεια και βαθμολόγησε τους δρόμους σύμφωνα με τον «παράγοντα φόβο».

Με κλίμακα από το 1 έως το 10, ο πιο επικίνδυνος δρόμος του κόσμου είναι εκείνος του North Yungas στη Βολιβία και χαρακτηρίζεται ως ο απόλυτος δρόμος προς την κόλαση. Δεύτερος πιο επικίνδυνος είναι ο εκείνος των 12 χιλιομέτρων που διασχίζει το εθνικό πάρκο Fairy Meadows στο Πακιστάν.

Η ελληνική «διάκριση»: Η διαδρομή Πατιόπουλο – Περδικάκι στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας διακρίνεται για την απότομη ανάβαση και κατάβαση, με ελάχιστη πρόσφυση, λόγω της επιφάνειας που είναι γεμάτη με χαλίκια και με τεράστιες λακκούβες και βρίσκεται στη 10η θέση.

Σύμφωνα με το κείμενο του διαδραστικού χάρτη, εκτός από τους προφανείς κινδύνους των οδικών συνθηκών, δεν υπάρχουν μπάρες για να σταματήσουν την κατακόρυφη πτώση στο γκρεμό. Ένα λάθος θα μπορεί να σε στείλει από ύψος 700 μέτρων κατευθείαν στο ποτάμι, ενώ μία πτώση λίθων μπορεί να σε «εξαφανίσει».

Ακόμη και οδηγοί του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι WRC θα είχαν πιθανότατα δεύτερες σκέψεις αν μάθαιναν πως αυτά τα 12 χιλιόμετρα που ενώνουν τις δύο περιοχές έμπαινε ως ειδική διαδρομή σε κάποιο από τα επόμενα Ράλι Ακρόπολις. Όμως για τους κατοίκους τους είναι απλά ένα στοιχείο της καθημερινότητας το οποίο υπάρχει στις ζωές τους. Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι στενός με λακκούβες, χωρίς προστατευτικές μπάρες και γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος όταν βρέχει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


AgrinioStories | Επιμέλεια: Λ.Τ.