Ένωση Αγρινίου: «Αναζητήσατε αλλού τα ψεύδη»

Ένωση Αγρινίου: «Από 26 Ιανουαρίου
η επιστολή της Ένωσης. Αναζητήσατε αλλού τα ψεύδη.»

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΤΕΕ Ηλείας», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ για την επένδυσή της, μέσω ενεργειακών κοινοτήτων στην περιοχή του φράγματος του Πηνειού, «στην οποία χαρακτηρίζει ψευδή την ανακοίνωσή μας ως προς το σκέλος των έγγραφων απαντήσεων που από ημερών έχουμε αποστείλει στο ΤΕΕ.

Την επιστολή θα επαναπροωθήσουμε», συνεχίζει η ανακοίνωση, «αφού επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία της.

Προς αποκατάσταση, όμως, της αλήθειας και για την σωστή ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου, προφανώς και του ιδίου του προέδρου, επισυνάπτουμε την επιστολή ΕΔΩ.  

Ως προς τα υπόλοιπα, το τι έχει αντιληφθεί και τι όχι ο κάθε καλοπροαίρετος ή μη σχετικά τη διαβούλευση, είναι δικό του θέμα. Εμείς επισημαίνουμε μόνο ότι ουσιαστικά οι απαντήσεις δόθηκαν και στη διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ, περιλαμβάνονται δε στην παρουσίαση της επένδυσης που έγινε εκεί, είναι δε αναρτημένες στη σχετική ανακοίνωσή μας.

Κυρίως, όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την επένδυση μας είναι  κατατεθειμένα στις κατά νόμο αρμόδιες υπηρεσίες. 

Ειδικά για το ΤΕΕ εκφράσαμε την καλή μας διάθεση με κλιμάκιο τεχνοκρατών να εξηγήσουμε λεπτομερώς όλες τις πτυχές των ερωτημάτων τους. Παραμένουμε στη διάθεσή τους, εφόσον το επιθυμούν.

Η Ένωση Αγρινίου και οι Ενεργειακές Κοινότητες τηρούμε ευλαβικά το γράμμα του νόμου και τα όσα η πολιτεία έχει ορίσει.»

Να ενημερώσουμε στο σημείο αυτό ότι με επιστολή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ της Ηλείας τοποθετήθηκε δημόσια για την εν λόγω επένδυση , ως ακολούθως:

«Ο Πρόεδρος της Ν.Ε.ΤΕΕ Ηλείας κατόπιν της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. Ηλιδας αλλά και των σημερινών δημοσιευμάτων δηλώνει τα εξής:

  • 1ον . Είναι ψευδής η σημερινή ανακοίνωση του Ε.Α.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ ότι έχουμε λάβει γραπτώς (ούτε και προφορικώς) απαντήσεις στη σειρά ερωτημάτων προς τον ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφείου επί των τεχνικών και άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με την επικείμενη επένδυση.
  • 2ον. Δεν έχουμε αντιληφθεί εάν είμαστε σε φάση διαβούλευσης ή έχει ολοκληρωθεί ήδη η διαδικασία αδειοδότησης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της Ενωσης Αγρινίου χθες και ότι το έργο ξεκινά να υλοποιείται στο τέλος του 2022.
  • 3ον . Δεν προτείναμε σε κανέναν , ούτε συμφωνήσαμε να γίνει κοινή συνεδρίαση του ΤΕΕ με τον Ε.Α.Σ. Αγρινίου. Η συνεδρίαση αυτή , παρουσία όλων των αρχών του τόπου φυσικά όπως και όλων των εμπλεκόμενων φορέων , θα μπορούσε να γίνει εφόσον:
    • α)Είχαμε προηγουμένως λάβει γραπτώς όλα τα απαιτούμενα έγγραφα (τοπογραφικά διαγράμματα, κάλυψης, εγκρίσεις δασαρχείου,αρχαιολογίας, ΠΕΧΩΠ, ΔΕΔΔΗΕ κλπ) και γενικώς όλα όσα περιγράφονται αναλυτικά στο κείμενο ερωτημάτων που έχουμε αποστείλει στον ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού , στα ΜΜΕ αλλά και προωθήσει κατόπιν παραίνεσης του ΓΟΕΒ προς τον ΕΑΣ Αγρινίου στις 29/01/2022.
    • β)είχαμε τον απαιτούμενο χρόνο για την επεξεργασία των δεδομένων αυτών από την ομάδα μηχανικών του ΤΕΕ με εξειδίκευση στο αντικείμενο των Φ/Β , των μηχανικών περιβάλλοντος και των αρχιτεκτόνων-πολεοδόμων.

Ακόμα και αν ίσχυαν τα ανωτέρω, η χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. Ήλιδας καταψήφισης της εν λόγω επένδυσης , δεν μας αφήνει περιθώρια συμμετοχής σε οποιαδήποτε διαβούλευση- ημερίδα ή όπως αλλιώς αυτή ονομαστεί.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ.Ήλιδας , δεν καταθέσαμε πρόταση νέας διαβούλευσης.

Ζητήσαμε γραπτές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά μας τα οποία με τα διαθέσιμα δεδομένα – ακόμα και μετά τη χθεσινή παρουσίαση – μένουν αναπάντητα και θέτουν σε σοβαρές αμφιβολίες ,σύμφωνα με την άποψή μας, τη νομιμότητα αλλά και την εφαρμοσιμότητα της περιγραφόμενης επένδυσης.

Στο τέλος της ημέρας, ακόμα και αν όλα τα νομοθετικά εμπόδια ξεπεραστούν με fast track διαδικασίες , η αξιοποίηση ή όχι της Τεχνητής Λίμνης Πηνειού αποτελεί απόφαση πολιτική και όχι απόφαση του ΤΕΕ.

Εμείς απλώς οφείλαμε να καταθέσουμε τη γνώμη μας , η οποία τη δεδομένη στιγμή στηρίζεται μόνο σε γενικές περιγραφές , για αυτό το λόγο συνίσταται από ερωτήματα και απορίες όπως αυτές αναφέρονται αναλυτικά στην επιστολή μας προς τον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού της 18/01/2022.

Με εκτίμηση Χρήστος Δ.Γεωργακόπουλος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός
Πρόεδρος Ν.Ε.ΤΕΕ Ηλείας»