10 Δεκεμβρίου 2022

Παν. Νοσοκομείο Πάτρας – «Τους πετσόκοψαν»

Περικοπή του ύψους των δεδουλεμένων εφημεριών
των γιατρών του Παν. Νοσοκομείου Πάτρας
για διάστημα που ξεπερνά τον έναν χρόνο

Η Τριμελής Επιτροπή Ε.Ι.Ν.Α του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια», προχώρησε σε μια ανακοίνωση που αφορά  την περικοπή του ύψους των δεδουλεμένων εφημεριών των γιατρών του Νοσοκομείου για διάστημα που ξεπερνά τον έναν χρόνο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής:

«Η εταιρεία που έχει αναλάβει την εκκαθάριση-υπολογισμό των εφημεριών (προβλεπόμενες βάσει βαθμίδας και υπερβάσεις) για τους ιατρούς του ΠΓΝΠ έχει αλλάξει από τον 6ο του 2021. Έχει μάλιστα επιλεγεί -μεταξύ κι άλλων νοσοκομείων πανελλαδικά – με κεντρική ανάθεση από το Υπουργείο Υγείας. Το ΠΓΝΠ είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην Αχαΐα που έχει αναλάβει η εταιρία και το μοναδικό που παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στην εκκαθάριση και αποπληρωμή των εφημεριών

Έκτοτε, έχουν δημιουργηθεί διάφορα προβλήματα όσον αφορά την αποζημίωση των εφημεριών, τα οποία έχουν οδηγήσει σε μεγάλα χρηματικά ελλείμματα. Ανάλογα προβλήματα έχουν αναφερθεί και από συναδέλφους άλλων νοσοκομείων που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα της συγκεκριμένης εταιρείας.

Καταρχήν, το λογισμικό πρόγραμμα της εταιρείας αυθαίρετα επιλέγει τις πρώτες ημερολογιακά εφημερίες του μήνα του εκάστοτε ιατρού για την αποζημίωση, μη λαμβάνοντας υπόψη τις προβλεπόμενες από το νόμο εφημερίες, δηλαδή το πλαφόν όπως αυτό περιγράφεται στους επισυναπτόμενους πίνακες.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του ποσού που λαμβάνει ο ιατρός ως αποπληρωμή της εφημερίας διότι μπορεί για παράδειγμα οι πρώτες εφημερίες του μήνα να μην περιλαμβάνουν αργίες.

Επιπλέον, ειδικά για τους ιατρούς που δικαιούνται την αποζημίωση των 250 ευρώ για κάθε εφημερία πέραν του νόμου(παθολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, ΜΕΘ), το πρόγραμμα αυθαίρετα χρεώνει τις αργίες ως υπερβάλλουσες, ώστε να μην αποπληρώνονται πιο άμεσα ως τακτικές εφημερίες αργίας.

Οι συνάδελφοι που δικαιούνται την εν λόγω αποζημίωση δεν έχουν πληρωθεί έως τώρα καμία εφημερία πέραν του νόμου εδώ και περίπου ένα χρόνο. Επίσης, οι απολαβές των τακτικών εφημεριών όπως προαναφέρθηκε έχει υποστεί σημαντική μείωση. Επομένως, το τελικό αποτέλεσμα είναι η σημαντική μείωση των μηνιαίων δεδουλευμένων απολαβών, με τα οφειλόμενα ποσά ανά ιατρό να ξεπερνούν έως και πολλές χιλιάδες ευρώ.

Άρα, όλοι σχεδόν οι ιατροί από όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, με βάση αυτή τη δημιουργική λογιστική, βλέπουν εδώ και πάνω από ένα χρόνο, το ποσό των δεδουλεμένων τακτικών εφημεριών τους να μειώνεται διαρκώς, ενώ αυξάνεται το ποσό των υπερβαλλουσών εφημεριών, που όμως καταβάλλεται, με καθυστέρηση πέραν του έτους.

Με τις αλχημείες αυτές το νοσοκομείο διατρέχει τον κίνδυνο να υπερβεί το όριο του 15% και να μην αποπληρωθεί ποτέ σημαντικό ποσό αυτών των εφημεριών. Επίσης, λόγω της μη αυτοτελούς φορολογίας των εφημεριών, αυξάνεται με αυτόν τον τρόπο η φορολογία και οι οφειλές των ιατρών στην εφορία. Άρα οι ιατροί κυριολεκτικά κλέβονται διπλά, ενώ το Νοσοκομείο και το Υπουργείο γλιτώνουν χρήματα για τις μισθολογικές δαπάνες των γιατρών που αναγκάζουν να υπερεφημερεύουν, λόγω ελλείψεων !

Παρότι, όπως αναφέρθηκε από διοικητική υπάλληλο του Νοσοκομείου μας που ασχολείται με τα συγκεκριμένα ζητήματα, έχει γνωστοποιηθεί το πρόβλημα στη εταιρεία και μάλιστα έχει προταθεί αλλαγή του αλγορίθμου του προγράμματος προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα, η απάντηση της εταιρείας ήταν αρνητική.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα και να αποζημιωθούν όλοι οι συνάδελφοι τις δεδουλεμένες εφημερίες τους στο ακέραιο.

Τριμελής Επιτροπή Ε.Ι.Ν.Α Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών – 19/11/22»

 


AgrinioStories