10 Ιουνίου 2023

Λεπιανά Ευρυτανίας: Μέσα στα έλατα και τα πουρνάρια

Η ονομασία του χωριού, σύμφωνα με μια άποψη,
είναι ρωμαϊκής προέλευσης
και δόθηκε τους πρώτους κατοίκους του
που κατέφυγαν στην περιοχή από τα Λεπιανά Άρτας
στην περίοδο της τουρκοκρατίας

Τα Λεπιανά βρίσκονται προς τα δυτικά όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας. Είναι κτισμένος στις νότιες πλαγιές του όρους Ανάληψη (1.473 μ. – τμήμα των Ευρυτανικών Αγράφων) σε υψόμετρο 782 μέτρα. Απέχει 47 χλμ. ΒΔ. από το Κερασοχώρι (έδρα του δήμου) και 86 χλμ. ΒΔ. από το Καρπενήσι.

Ενοριακός ναός είναι η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων που είναι θρησκευτικό αξιοθέατο για την θαυματουργή εικόνα των Αγίων και είναι κτισμένος πάνω στα θεμέλια παλιότερου ναού. Αξιοσημείωτος είναι και η εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, σε απόσταση 1 χλμ. βόρεια προς Ραπτόπουλο, σε κατάφυτη περιοχή από έλατα και πουρνάρια όπου παλιότερα υπήρχε η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου με χρονολογία ανέγερσης το 1563. Το μοναστήρι διαδραμάτισε σπουδαίο την περίοδο της τουρκοκρατίας, αποτελούσε καταφύγιο των αρματολών και κλεφτών της περιοχής αλλά το 1823 το κατάστρεψε και το λεηλάτησε ο Μουσταφά Πασάς της Σκόρδας.

 

 

 

 

 

Αρχαιολογικά ευρήματα

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά ευρήματα αρχαίας κατοίκησης, όπως στον “Πύργο” όπου διασώζονται ίχνη αρχαίου κατοικημένου κάστρου καθώς και θεμέλια κτηρίων με μεγάλους λαξευμένους λίθους ενώ στη νότια πλευρά τάφοι ανοιγμένοι με λαξευμένους λίθους και ύπαρξη τείχους για συγκράτηση του εδάφους. Στη νοτιοανατολική πλευρά υψώματος, απέναντι και νότια από τα Βαρκά, στην τοποθεσία “Παλιόκαστρο” υπάρχουν ίχνη αρχαίου κατοικημένου κάστρου. Έχουν βρεθεί πήλινα πλακίδια, δοχεία και μικρά ειδώλια καθώς και νομίσματα που χρονολογούνται στον 4ο με 3ο αιώνα π. Χ. Στην τοποθεσία “Αγνάντιο” έχουν εντοπιστεί κιβωτιόσχημοι τάφοι.

Διοικητικά

Αναφέρεται επίσημα, μετά την απελευθέρωση, το 1836 όταν προσαρτήθηκε στον τότε δήμο Απεραντίων. Το 1912 με το ΦΕΚ 261Α – 31/08/1912 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης μαζί με τα Βαρκά και τον Άγιο Βλάσιο αποτελούν την τοπική κοινότητα Λεπιανών που ανήκει στη δημοτική ενότητα Ασπροποτάμου του Δήμου Αγράφων και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ως κοινότητα έχει πληθυσμό 202 κατοίκους ενώ ως οικισμός 56.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


AgrinioStories