Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 30 Ιουνίου…

Καλεντάρι της 30ης Ιουνίου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1908: Εξόντωσις επικηρυγμένου ληστού
1943: Διαταγή προς τον ΕΔΕΣ να παρεμποδιστεί
οποιαδήποτε κίνηση του εχθρού
επί της οδικής αρτηρίας Αμφιλοχίας – Άρτας.

30 Ιουνίου 1908

Ο Αγρινιώτης Γιάννης Λεφός ή Λέφας είχε ενεργή συμμετοχή σε μια συμπλοκή στην οποία τραυματίστηκε σοβαρά στο κάτω σαγόνι. Μετά το γεγονός αυτό κρυβόταν για να μην συλληφθεί, αλλά ένας συμπατριώτης του τον πρόδωσε και έτσι βρέθηκε στη φυλακή με πεντάμηνη καταδίκη.

Ο Λέφας αφού αποφυλακίστηκε, επέστρεψε στο Αγρίνιο με σκοπό να τιμωρήσει τον καταδότη του. Πράγματι τον συνάντησε και με το μαχαίρι του χάραξε τη μύτη και τα αυτιά, λέγοντάς του ότι αυτά τα σημάδια τού τα έκανε για να μη προδίδει τους φίλους του. Φυγοδικώντας γι’ αυτή του την πράξη έπιασε έναν συγχωριανό του και του πήρε 1.500 δρχ.

Στις 21 Ιουνίου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης η επικήρυξή του, η οποία όριζε ότι για την κατάδοσή του θα καταβαλλόταν το ποσό των 600 δρχ. και για το φόνο του 1.000 δρχ. Όταν έμαθε την επικήρυξή του ο Λέφας συνεννοήθηκε με έναν συγχωριανό του να τον διευκολύνει να φύγει στη Μακεδονία. Έπεσε όμως πάλι στην περίπτωση. Ο συγχωριανός του πήγε κατευθείαν σε μια ομάδα υπαξιωματικών που κυνηγούσαν ληστές και τους είπε τα πάντα. Αυτοί έστησαν ενέδρα και την 1η πρωινή της 30ης Ιουνίου 1908 τον περικύκλωσαν και στους πυροβολισμούς που ανταλλάχθηκαν τον σκότωσαν. (Σκριπ 30/6/1908)

 

30 Ιουνίου 1943

Την 30ή Ιουνίου, το Συμμαχικό Στρατηγείο εξέδωσε διαταγή προς τον ΕΔΕΣ να παρεμποδιστεί οποιαδήποτε κίνηση του εχθρού επί της οδικής αρτηρίας Αμφιλοχίας – Άρτας.

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Χωροφύλακες στα τέλη του 19ου αιώνα.


AgrinioStories