30 Ιανουαρίου 2023

Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 30 Δεκεμβρίου

Καλεντάρι της 30ης Δεκεμβρίου:
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

1905: Ταχυδρομείον άνευ υπαλλήλου
1907: Κοντά στη γέφυρα του Εύηνου
στην Πούλιανη βρέθηκε πτώμα μοναχού
1925: Έγκριση προσφοράς των Παπαστραταίων
της προμελέτης για την ύδρευση Αγρινίου

30 Δεκεμβρίου 1905

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΡΙΠ το ταχυδρομείο του Χαλκιοπούλου λειτουργεί χωρίς επίσημα διορισμένο υπάλληλο, γιαί ο Ειρηνοδίκης που είχε την επιστασία του παρέδωσε τη λειτουργία του στον δάσκαλο Χρήστο Κοντογιάννη, ο οποίος όταν αποχώρησε από τη διδασκαλική του υπηρεσία παρέδωσε το ταχυδρομείο σε ένα παιδί, ονόματι Λαμπράκη Πλεξίδα, που λειτουργούσε το ταχυδρομείο χωρίς διορισμό και με την υπογραφή του Δημάρχου Γιάννη Γεωργούση, σαν να εκτελεί αυτός την υπηρεσία.

Ο Δήμαρχος μάλιστα δεν διαμένει καν στο Χαλκιόπουλο, αλλά στη Ρίγανη και επρόεκειτο να εγκατασταθεί στο Αγρίνιο. Ούτε καν τα χρέη του Δημάρχου δεν εκτελούσε, αφού αυτον τον αντοκαθιστούσε ο αδερφός του, ο οποίος έμενε δύο ώρες μακριά από το Χαλκιόπουλο.

Οι κάτοικοι του χωριού, αναφέρει η εφημερίδα παρακαλούν να διορισθεί επίσημα επιστάτης στο ταχυδρομείο κι όχι «υπάρχων παις», ο οποίος διαπράττει όργια δε βάρος του κοινού.

 

ΣΚΡΙΠ φύλ. 30/12/1905, Σελ. 4

 

30 Δεκεμβρίου 1907

Κοντά στη γέφυρα του ποταμού Εύηνου στην Πούλιανη ξεβράσθηκε το πτώμα του μοναχού Φ. Καραγεώργου από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν ανακρίσεις.

 

ΣΚΡΙΠ, φύλ. 31/12/1907, Σελ. 4 

30 Δεκεμβρίου 1925

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Ανδρέας Παναγόπουλος εισηγήται στο Δημοτικό Συμβούλιο την προσφορά των Αδελφών Παπαστράτου, να δορίσουν στο Δήμο Αγρινίου την προμελέτη για την ύδρευση της πόλης του Αγρινίου.

 

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Το ιστορικό Μοναστήρι του Αη Γιάννη Προδρόμου της Δερβέκιστας.

AgrinioStories