Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 23ῃ Μαΐου

Καλεντάρι της 23ης Μαΐου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1901: Περιοδεία Δεληγιάννη στο νομό
1976: Έκθεση χαρακτικής της Κατράκη στο Αγρίνιο.

23 Μαΐου 1901

Η επιστροφή του βουλευτή Δεληγιάννη από το Θέρμο στο Αγρίνιο, αναφέρει ανταπόκριση του ΣΚΡΙΠ της 23.5.1901, από τη νότια πλευρά της λίμνης Τριχωνίδας «ανά τας ποικιλοσχηματίστους βορείας κλιτύας του Αρακύνθου υπήρξε τερπνοτάτη». Τοπία γραφικότατα, θέα μαγευτική και μοναδική στην Ελλάδα, σημειώνει. Στους δήμους Παμφίας και Μακρυνείας οι κάτοικοι, αναφέρει η φιλοδεληγιαννική εφημερίδα, με ευλάβεια και ενθουσιασμό τον υποδέχονταν, ενώ οι Δήμαρχοι με πολλούς προύχοντες συνόδευσαν αυτόν μέχρι τη Συκιά.

Στο Αγρίνιο ο Δήμαρχος Μπαϊμπάς παρέθεσε στο Δεληγιάννη πολυτελές  πρόγευμα και οι μεγαλέμποροι αδελφοί Παπαφώτη πλουσιότατο γεύμα.

Η φιλαρμονική παιάνιζε συνεχώς και κόσμος πολύς επισκέφθηκε τον πολιτευτή.

«Αύριον», τελειώνει το ρεπορτάζ, «μετάβασις εις Καρβασαράν διά Στράτου, όπου θα επισκεφθή τον εκεί αρχαίον ναόν. Η “Ηχώ του Αγρινίου” εξέδωκεν έκτακτον φύλλον μετά εικόνος και βιογραφίας του κ. Δεληγιάννη.» (ΣΚΡΙΠ της 23.5.1901)

 

23 Μαΐου 1976

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ριζοσπάστης (φύλλο της 22 Μαΐου 1976) ήταν προγραμματισμένα για την επόμενη μέρα  τα εγακίνια μίας έκθεση με χαρακτικά της Βάσως Κατράκη που οργανώθηκε για την ημέρα της γυναίκας, με πρωτοβουλία του Δημάρχου της πόλης Στέλιου Τσιτσιμελή, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Δεσμοί». Στη συγκεκριμένη διοργάνωση θα πάρει μέρος και η Ασπασία Παπαθανασίου, απαγγέλλοντας τη «Μάνα» του Βάρναλη και ένα ποίημα του Βρεττάκου. (Ριζοσπάστης, 22/5/1976)

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Θεόδωρος Δεληγιάννης

AgrinioStories