Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 23 Νοεμβρίου…

Καλεντάρι της 23ης Νοεμβρίου:
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

1906: Έκδοση της απόφασης για την δολοφονία Αγγελίδη
1962: Υπερχείλιση του Αχελώου
1979: Πετροχημικά: Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφικών ντοκουμέντων
για την καταστροφή της λιμνοθάλασσας

23 Νοεμβρίου 1906

Στο Κακουργιοδικείο της Πάτρας άρχισε η Τέταρτη μέρα της δίκης των δύο μαθητών του Γυμνασίου Αγρινίου Παπαζώη και Γεωργούση με τις αγορεύσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής. Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων το δικαστήριο διέκοψε για την έκδοση της απόφασης.

Σύμφωνα με αυτή το δικαστήριο παίρνοντας υπόψη του τα άρθρα 49,50,57,87 και 288 της Ποινικής Δικονομίας καταδίκασε τους δύο κατηγορουμένους Ταξίαρχο Γεωργούση και Νικόλαο Παπαζώην στην ποινή των ισόβιων δεσμών, αποδέχεται την πολιτική αγωγή των 25 χιλιάδων δραχμών και με την προσωπική κράτηση των κατηγορουμένων.

Ο Πρόεδρος κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης και οι κατηγορούμενοι με ισχυρή συνοδεία οδηγήθηκαν στη φυλακή της Μεραρχίας. «Όπως μάθαμε», αναφέρει ο «Νεολόγος», οι καταδικασθέντες θα αναιρέσουν με τους συνηγόρους τους την απόφαση του Κακουργιοδικείου στον Άρειο Πάγο.

Δείτε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Δημήτρης Αγγελίδης – Η δίκη των δολοφόνων του

23 Νοεμβρίου 1962

Τμήμα εννιακοσίων (900) μέτρων περίπου προστατευτικού αναχώματος κοντά στο χωριό Καλύβια και στο συνοικισμό Αγίου Γεωργίου καταστράφηκε από υπερχείλιση του Αχελώου λόγω των τελευταίων καταιγίδων και του χιονιού που έλιωσε στα ορεινά συγκροτήματα της Ακαρνανίας. Στο σημείο της κατάρρευσης βρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής και εκπρόσωποι της Μηχανικής Υπηρεσίας του νομού, οι οποίοι προσπαθούσαν να ανακατασκευάσουν ένα πρόχειρο ανάχωμα. Επίσης, καταστράφηκε εντελώς ένα τμήμα της παραποτάμιας εθνικής οδού Αγρινίου – Ιωαννίνων που διέρχεται από το χωριό Ματσούκι, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκοινωνία για δέκα ώρες πε-ρίπου και αφού πρώτα κατασκευάσθηκε παρακαμπτήριος δρόμος. (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλ. 24.11.1962, Σελ. 8)

23 Νοεμβρίου 1979

Tο 1979 στη ζωή των κατοίκων του Νεοχωρίου και ευρύτερα των Οινιάδων μπήκε η υπόθεση «Πετροχημικά», μια υπόθεση που προκάλεσε αναταραχή στην τοπική κοινωνία επί δύο χρόνια περίπου. Η κυβέρνηση ανήγγειλε την ίδρυση μονάδας πετροχημικών στην περιοχή Μπούκα. Οι κάτοικοι της Παραχελωίτιδας χωρίς να έχουν σοβαρή και ανοιχτή ενημέρωση για τα υπέρ και τα κατά, προσπαθούσαν να μάθουν τι σήμαινε η εγκατάσταση ενός πετροχημικού συγκροτήματος στην περιοχή τους, αλλά και να επικοινωνήσουν την αντίθεση τους σ’ αυτή, όταν συνειδητοποίησαν ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα κατέστρεφε τους δύο πιο πλουτοπαραγωγικούς πόρους του τόπου: τη λιμνοθάλασσα και τον πιο εύφορο τόπο της χώρας.

Το Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, μια μέρα σαν αυτή και στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης αυτής τους της αντίθεσής τους οι Δήμοι Μεσολογγίου και Αιτωλικού και σε άμεση συνεργασία με την Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση (ΠΑΠΟΚ) έκαναν τα εγκαίνια μιας έκθεσης φωτογραφικών ντοκουμέντων για την καταστροφή της λιμνοθάλασσας. Η έκθεση αυτή μάλιστα τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας και Δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Μπέη.

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα συνέντευξη των Δημάρχων Μεσολογγίου και Αιτωλικού, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο πρόβλημα της λιμνοθάλασσας και της εγκατάστασης του Πετροχημικού εργοστασίου, σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη εκείνης της μέρας.

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Συγκεντρωμένοι Νεοχωρίτες στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Νεοχωρίου και πρόεδρος του Συλλόγου Δ. Μακρής.

Διαβάστε όλο το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
κάνοντας clik πάνω στη λογότυπο που ακολουθεί

AgrinioStories