5 Φεβρουαρίου 2023

Επιτροπή κατά της Εκτροπής: «Συνεχής επαγρύπνηση»

Συνεδρίασε στο Αγρίνιο η Συντονιστική Επιτροπή κατά της Εκτροπής του Αχελώου
με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

«Το παρασκήνιο και οι μεθοδεύσεις Κυβερνητικών και Αυτοδιοικητικών παραγόντων της Χώρας επιμένουν να συντηρούν μέσα από μια σειρά αδιαφανών μεθοδεύσεων το σενάριο της επανεκκίνησης των καταστροφικών έργων της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία», αναφέρει η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή κατά της εκτροπής του Αχελώου, που συνεδρίασε χθες στην πρώην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου.

Και συνεχίζει:

«Ένα εγχείρημα το οποίο έχει καταδικαστεί επανειλημμένως από την Ελληνική Δικαιοσύνη και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ δεν προβλέπεται ούτε ως εναλλακτική λύση στα νόμιμα ισχύοντα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας.

Πρόσφατα μάλιστα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνης Γεωργιάδης καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου αλλά και πολιτικής δεοντολογίας έφτασε στο σημείο να συνδέσει την μη εκτροπή του Αχελώου με την ενεργειακή υποβάθμιση της χώρας και τις όποιες συνέπειες υφίστανται οι Έλληνες πολίτες εξ αιτίας της.

Μάλιστα και προκειμένου να τεκμηριώσει τα επιχειρήματα του στράφηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίων όλων των συλλογικοτήτων της χώρας που κάθε φορά εναντιώνονταν στην εκτροπή, ενώ υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα συμπαρέσυρε στον λόγο του και κορυφαίους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Βέβαια ο διχαστικός και ανιστόρητος λόγος του κ. Υπουργού καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης, όταν μάλιστα η Αιτωλοακαρνανία εδώ και πολλά χρόνια πρωταγωνιστεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ ) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναμετρηθεί με το ύφος και το ήθος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων όλων μας κατά της εκτροπής.

Άλλωστε η επίκληση εκ μέρους μας της Συνταγματικής Νομιμότητας μέσα από τις αλλεπάλληλες καταδικαστικές αποφάσεις του ΣΤΕ κατά της εκτροπής, εκ των πραγμάτων ακυρώνει κάθε ανάλογη ή παρεμφερή παρέμβαση από όπου και αν μεθοδεύεται, από όποιον και αν εκτελείται.

Αφήνοντας λοιπόν τον κ. Υπουργό στην κρίση του Ελληνικού λαού αλλά και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, συνεχίζουμε τον ιερό μας αγώνα για την διασφάλιση της νομιμότητας των παρεμβάσεων μας αλλά και την περιφρούρηση της συνταγματικής έκφρασης της πατρίδας μας

Τέλος καλούμε για μια φορά ακόμη, όλους εκείνους τους Κυβερνητικούς παράγοντες που εξακολουθούν να συντηρούν και να μεθοδεύουν το εγχείρημα της εκτροπής, να σταματήσουν οριστικά και αμετάκλητα κάθε ενέργεια τους, ενώ απευθύνουμε έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας να καταδικάσει απερίφραστα κάθε σχετική απόπειρα».

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής πήραν μέρος ο Πρόεδρός της και Δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Περιφερειάρχης Δ. Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπερειφεριάρχης Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου Ιωάννης Καλλίμορφος και ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Δημοσθένης Καπώνης.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετική ενημέρωση, «η συνεχής επαγρύπνηση και η ετοιμότητα με κάθε νόμιμο μέσο εναντίον κάθε απόπειρας επανάληψης του εγκληματικού εγχειρήματος της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία, αποτέλεσαν τις κυρίαρχες κατευθύνσεις του οδικού χάρτη της Συντονιστικής Επιτροπής των Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου, που συνεδρίασε στο Δημαρχείο Αγρινίου την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου και ο Περιφερειάρχης Δ. Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης ενημέρωσαν διεξοδικά τους παρευρισκόμενους για τις πρόσφατες εξελίξεις και μεθοδεύσεις που αναπτύσσονται για την επανέναρξη των έργων της εκτροπής από την Κυβέρνηση και διάφορους θεσμικούς και μη, παράγοντες της Θεσσαλίας.

Ωστόσο ειδική αναφορά έκαναν στις προσβλητικές και εμπρηστικές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη κατά των θεσμών της χώρας και όσων ανθίστανται διαχρονικά στην έκτροπη της λογικής της νομιμότητας και της αειφορίας.

Στο διάλογο που ακολούθησε μεταξύ των παρευρισκομένων μελών της συντονιστικής επιτροπής, επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες όλων σχετικά με τις παρασκηνιακές και όχι μόνο μεθοδεύσεις Κυβερνητικών και Αυτοδιοικητικών παραγόντων της χώρας για την επανεκκίνηση των έργων της εκτροπής, προσδίδοντας τους μάλιστα και ενεργειακά χαρακτηριστικά αυτή την φορά».


AgrinioStories