Επιστολική ψήφος σήμερα στη Βουλή

Επιστολική Ψήφος: Εισάγεται σήμερα
στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο

Στην τριήμερη συζήτηση που θα ακολουθήσει
θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός, και οι πολιτικοί αρχηγοί.

 

Επί της αρχής, 
«ναι» δήλωσαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
«Όχι» δήλωσαν ΚΚΕ και Νίκη

 

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων με τη διαγραφή όσων έχουν γεννηθεί πριν από την 1.1.1944, δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις του 2022, δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο σε ισχύ και δεν λαμβάνουν σύνταξη.

Δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό (π.χ. πρεσβείες κλπ) και όλοι οι ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους – δηλαδή έχουν δικαίωμα ψήφου – θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα για να δηλώσουν ότι θα κάνουν χρήση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου.

Επιστολικά θα μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες εντός Επικράτειας γεγονός σημαντικό, δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές διεξάγονται στις 9 Ιουνίου και υπάρχουν φοιτητές, εργαζόμενοι στα νησιά και άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας οι οποίοι διευκολύνονται.

Τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο θα είναι ανοιχτή ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών για να δηλώσουν οι Έλληνες του εξωτερικού και όσοι κατοικούν εντός Ελλάδος,ω οτι θα κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου.

Τέλη Απριλίου κλείνει η πλατφόρμα και φεύγουν οι φάκελοι από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι εκλογείς θα έχουν 20 μέρες – πριν από τις ευρωεκλογές – για να συμπληρώσουν την επιστολική ψήφο. Για να γίνει δεκτή η ψήφος, πρέπει να έχει φτάσει μέχρι την παραμονή των ευρωεκλογών, Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 5:00 το απόγευμα στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην πρώτη σελίδα, ο εκλογέας θα επιλέγει το κόμμα και στη δεύτερη σελίδα τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος που προτιμά (έως τέσσερις υποψηφίους).

 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Ειδήσεις