6ήμερη εργασία: σαράντα χρόνια πίσω

Θέμα στον διεθνή Τύπο έγινε το νέο κυβερνητικό μέτρο
της 6ήμερης εργασίας στην Ελλάδα
που γυρνά την χώρα σαράντα χρόνια πίσω

Με τον δεικτικό τίτλο «Η Ελλάδα εισάγει την εξαήμερη εβδομάδα εργασίας με “προσανατολισμό στην ανάπτυξη”» καλύπτει ο βρετανικός Guardian την εφαρμογή του μέτρου της εξαήμερης εργασίας στην χώρα μας, που τέθηκε σε ισχύ από χθες, (01/07) γυρνώντας την χώρα σαράντα χρόνια πίσω.

Στο εκτενές άρθρο του, ο Guardian, σημειώνει ότι η φιλο-επιχειρηματική ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι απαιτείται λήψη μέτρων λόγω της συρρίκνωσης του πληθυσμού και της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων.

Το βρετανικό Μέσο, στηλιτεύει μάλιστα το γεγονός ότι η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία, εταιρείες σε χώρες όλου του κόσμου παίζουν με την ιδέα της εφαρμογής μικρότερων εβδομάδων εργασίας.

«Όμως στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί ότι, εφεξής, μπορούν να εργάζονται και μια έκτη μέρα σε ένα ανορθόδοξο βήμα με στόχο την υπερτροφοδότηση της παραγωγικότητας», υπογραμμίζεται με νόημα στο ίδιο δημοσίευμα για το κυβερνητικό μέτρο εργασίας 48 ωρών την εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του Άκη Σωτηρόπουλου, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής του συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων ΑΔΕΔ, το μέτρο, που χαρακτηρίστηκε «βάρβαρο» από τα συνδικάτα, τίθεται σε ισχύ.

«Δεν έχει κανένα νόημα. Όταν σχεδόν κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα θεσπίζει τετραήμερη εργασία την εβδομάδα, η Ελλάδα αποφασίζει να πάρει άλλο δρόμο» είπε ο κ. Σωτηρόπουλος.

«Στην πραγματικότητα αυτό έχει περάσει από μια κυβέρνηση ιδεολογικά δεσμευμένη να παράγει όλο και μεγαλύτερα κέρδη για το κεφάλαιο», είπε ο κ. Σωτηρόπουλος. «Η καλύτερη παραγωγικότητα έρχεται με καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερη ποιότητα ζωής [για τους υπαλλήλους] και αυτό, γνωρίζουμε τώρα, είναι περίπου λιγότερες ώρες και όχι περισσότερες».

«Σε μια χώρα που δεν έχει σχεδόν καμία παράδοση επιθεωρήσεων στο χώρο εργασίας, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση ηχεί τελικά τον κώδωνα του θανάτου της πενθήμερης εργάσιμης εβδομάδας, κυρίως επειδή επιτρέπει στους εργοδότες να υπαγορεύουν εάν απαιτείται η έκτη ημέρα εργασίας» υπογραμμίζεται ακόμη.

Μάλιστα, στον αντίποδα της ελληνικής εργασιακής πραγματικότητας, το βρετανικό έγκυρο ΜΜΕ, αναφέρει επιτυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα που μείωσαν τον χρόνο εργασίας σε τέσσερις ημέρες την εβδομάδα:

«Δοκιμασμένα τετραήμερα εβδομαδιαία προγράμματα έχουν επανειλημμένα δείξει αυξημένα επίπεδα παραγωγικότητας (…). Το Βέλγιο το 2022 θέσπισε νομοθεσία για να δώσει στους εργαζομένους το νόμιμο δικαίωμα να κατανέμουν την εβδομάδα εργασίας τους σε τέσσερις ημέρες αντί για πέντε, και πιλοτικά προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική και ο Καναδάς».

Κλείνοντας, το δημοσίευμα επαναφέρει εμφατικά το ζήτημα του χρόνου εργασίας και των αμοιβών των Ελλήνων εργαζομένων αφού σημειώνει:

«Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, έχοντας κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, αν και έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι αμείβονται πολύ λιγότερο».

 

Πηγή: www.rosa.gr