Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 6 Απριλίου

Αγρινιώτικο καλαντάρι Απριλίου

6 Απριλίου 1975

Στέλιος Τσιτσιμελής, ο πρώτος εκλεγμένος δήμαρχος της μεταπολίτευσης

Στις 6 Απριλίου του 1975 πραγματοποιήθηκαν οι επαναληπτικές εκλογές ανάμεσα στους δύο πρώτους συνδυασμούς των εκλογών της 30ης Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, αφού κανένας από αυτούς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%+1, όπως προέβλεπε ο εκλογικός νόμος. Οι συνδυασμοί αυτοί, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτηση ήταν ο συνδυασμός «Υπερκομματική Δημοτική Συνεργασία», του υποψηφίου Δημάρχου, Στέλιου Τσιτσιμελή και ο συνδυασμός «Έργα – Πρόοδος – Πολιτισμός», του υποψηφίου Δημάρχου, Γιώργου Παπαϊωάννου.

Στην επαναληπτική αυτή διαδικασία, ο συνδυασμός του Στέλιου Τσιτσιμελή, πήρε 6.318 έγκυρα ψηφοδέλτια (ποσοστό 56,50%), σε συνολικό αριθμό 11.181 έγκυρων ψηφοδελτίων και ο συνδυασμός του Γιώργου Παπαϊωάννου, τα υπόλοιπα 4.863 ψηφοδέλτια (ποσοστό 43,50%).

Δήμαρχος εκλέχτηκε ο Στέλιος Τσιτσιμελής και ο συνδυασμός του κατέλαβε τις 17 από τις 25 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ τις υπόλοιπες 8 έδρες κατέλαβε ο συνδυασμός του Γιώργου Παπαϊωάννου.

Η νέα Δημοτική Αρχή εγκαταστάθηκε στο Δημαρχείο την 1η Ιουνίου του 1975 και κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Πρόεδρος του οργάνου εκλέχτηκε ο Δημήτρης Ασημακόπουλος, Αντιπρόεδρος, ο Θανάσης Σταμάτης και Γραμματέας ο Θύμιος Παλιούρας. Τακτικά μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής εκλέχτηκαν οι: Γιώργος Ζήσης, Θανάσης Κιτσάκης, Θανάσης Αλεξάκης και Μαίρη Φαφούτη.

Δύο χρόνια μετά, στις 9 Ιανουαρίου του 1977, πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών στις συνθέσεις των δύο παραπάνω οργάνων, με τα παρακάτω αποτελέσματα: Για το Δημοτικό Συμβούλιο, Πρόεδρος παρέμεινε ο Δημήτρης Ασημακόπουλος, Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Ανδρέας Παγώνης και ανανεώθηκε η θητεία του Θύμιου Παλιούρα στη θέση του Γραμματέα του οργάνου. Για τη Δημαρχιακή Επιτροπή ο Θανάσης Κιτσάκης, ο Θανάσης Αλεξάκης, η Μαίρη Φαφούτη, ανανέωσαν τη θητεία τους, ενώ ο Θανάσης Μπαρλάς εκλέχτηκε στη θέση του Γιώργου Ζήση.

Την 1η Ιανουαρίου του 1978 είχε προγραμματιστεί η τρίτη εκλογή για την αλλαγή της θητείας των μελών του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημαρχιακής Επιτροπής δεν πραγματοποιήθηκε όμως λόγω έλλειψης απαρτίας του οργάνου, γι’ αυτό επαναλήφθηκε την επόμενη Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, της ίδιας χρονιάς. Μετά το πέρας της διαδικασίας, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εκλέχτηκε ο Χριστόφορος Χαβέλλας, ο Θανάσης Σταμάτης διατήρησε τη θέση του Αντιπροέδρου, όπως και ο Θύμιος Παλιούρας, τη θέση του Γραμματέα. Τακτικά μέλη της Δημαρχιακής επιτροπής εκλέχτηκαν οι: Σωτήρης Καρέλλος, Μαίρη Φαφούτη, Γιώργος Ζήσης και Κώστας Σαλάπας.

 

* Με πληροφορίες που αντλήθηκαν από την εξαιρετική δουλειά του Επίτιμου Διευθυντή του Δήμου Αγρινίου (μετά τη συνταξιοδότησή του), Δημήτρη Καφρίτσα, με τίτλο «Δήμαρχοι και Δημοτικά Συμβούλια 1951 – 1957», η οποία τυπώθηκε ως «Επίμετρο», στον τόμο «Δήμαρχοι και Δημαρχίες 1833 – 2007», της Μεταξούλας Μανικάρου και της Χρυσούλας Σπυρέλη, που εκδόθηκε από το «Δήμο Αγρινίου» και τις εκδόσεις «Το Δόντι», το Δεκέμβριο του 2009.
Φωτογραφία ανάρτησης: Στέλιος Τσιτσιμελής
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου