Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 13 Απριλίου

Αγρινιώτικο καλαντάρι Απριλίου

13 Απριλίου 1930

Η εκατονταετηρίδα της Ανεξαρτησίας. Επίσκεψη Βενιζέλου στο Αγρίνιο

Στις 13 Απριλίου του 1930, γιορτάστηκαν στο Αγρίνιο, όπως και σε όλους τους Δήμους της χώρας, τα εκατό χρόνια (1830 – 1930)  της ανεξαρτησίας της χώρας και της ίδρυσης του νέου Ελληνικού Κράτους. Οι γιορτές αυτές απέκτησαν περισσότερη αίγλη με την επίσκεψη του Ελευθερίου Βενιζέλου εκείνη την ημέρα στην πόλη.

Για την κάλυψη των εξόδων αυτού του εορτασμού το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 9 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, είχε πάρει απόφαση και είχε ήδη πιστώσει προς αυτή την κατεύθυνση ένα σημαντικό για κείνη την εποχή χρηματικό ποσό, που ανερχόταν στις 35.000 δρχ. και το διαχειριζόταν η αρμόδια επιτροπή για τον εορτασμό. (Δείτε παρακάτω τη σελίδα των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου στην οποία έχει καταγραφή)

 

 

Δείτε περισσότερα για την επίσκεψη Βενιζέλου ΕΔΩ

 

13 Απριλίου 1973

Ξεκινάει το 13ο τριήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ρόταρυ στο Αγρίνιο

Επιτυχία σημείωσε το 13ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Ροταριανής Περιφέρεια, το οποίο πραγματοποιήθηκε για τρεις μέρες στο Αγρίνιο με φιλοξενούντα όμιλο, τον όμιλο του Αγρινίου.  Στο συνέδριο συμμετείχαν οι περισσότεροι από των Ελληνικών ομίλων. Σ’ αυτό συζητήθηκαν σημαντικά προβλήματα, τα οποία αφορούσαν στην επέκταση του Ροταριανισμού. Χαιρετίστηκε ιδιαίτερα η, για πρώτη φορά, συμμετοχή των νέων ομίλων της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων και εκφράστηκε η ικανοποίηση για την ίδρυση και τη δραστηριότητα του ομίλου στη Βέροια.

Στο συνέδριο προήδρευσε ο Διοικητής της 197ης περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ Γιώργος Γατοπουλος και την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρύξε ο υπουργός περιφερειακός διοικητής Πελοποννήσου και δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Αντώνιος Λέκκας[1].

Στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου μίλησε ο δήμαρχος Αγρινίου Ματθαίος Βεργώνης, ο πρόεδρος του ομίλου των Ρόταρυ Αγρινίου Γεράσιμος Πολίτης και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ρόταρυ ο κύριος Ντέικιν. (Μακεδονία 18.4.1973, σελ.: 9)

 

1.Ο Αντώνιος Λέκκας (1921 – 23 Νοεμβρίου 1984) ήταν Έλληνας στρατιωτικός, από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος του 1967. Γεννήθηκε το 1921. Στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου ήταν υφυπουργός- περιφερειακός διοικητής Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς από τις 31 Ιουλίου 1972 ως το 1973. Στη Δίκη των πρωταιτίων της Χούντας το 1975 καταδικάστηκε σε ισόβια. Τον Απρίλιο του 1981 με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Πειραιώς παρατάθηκε για άλλους 3 μήνες η κατ’ οίκον νοσηλεία του. Κηδεύτηκε στη Γλυφάδα στις 24 Νοεμβρίου 1984.
Φωτογραφία ανάρτησης:

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Ο γιατρός Γεράσιμος Πολίτης
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου