Aύριο η κρίσιμη συνάντηση στου Μαξίμου – Οι αγρότες συνεχίζουν

Oι αγρότες συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις,
έχοντας την στήριξη σωματείων και φορέων του λαϊκού κινήματος

 

Αύριο, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου,
η συνάντηση του πρωθυπουργού
µε τους εκπρόσωπους των αγροτών

 

Αύριο, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, θα πραγµατοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη µε τους εκπρόσωπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίµου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε δηλώσει ότι το ραντεβού θα γίνει σήμερα ∆ευτέρα, ωστόσο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα βρίσκεται στο Βελιγράδι, το ραντεβού µετατέθηκε για την Τρίτη στις 12.00 το µεσηµέρι.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγµατοποιηθεί σε δύο επίπεδα. Το πρώτο θα αφορά τη γενική ενηµέρωση και συζήτηση µε τους εκπροσώπους από όλη την Ελλάδα και το δεύτερο θα αφορά τα ζητήµατα της Θεσσαλίας, όπου εκεί, κατά τις ίδιες πηγές, θα δοθούν επιµέρους κονδύλια, καθώς περίπου 18.000 πληγέντες δεν µπορούν ακόµη να µπουν στα χωράφια τους, που παραµένουν πληµµυρισµένα. Ανάλογα µέτρα θα ανακοινωθούν για τους κτηνοτρόφους και τους µελισσοπαραγωγούς.

Με ζεσταμένες τις μηχανές οι αγρότες

Πάντως, µέχρι αυτή την ώρα, από την Ορεστιάδα, τον Στρυµονικό, τα Μάλγαρα, τα Γιαννιτσά, την Ηγουµενίτσα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα, την Αχαΐα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Μεσσηνία µέχρι τον κόµβο Πεζών στο Ηράκλειο Κρήτης, χιλιάδες τρακτέρ είναι παραταγµένα στις άκρες των δρόµων, µε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να ανοιγοκλείνουν την κυκλοφορία συµβολικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός τους, αλλά δεν θα καθίσουν και µε σταυρωµένα χέρια.

Συντονισµένοι µε τους συναδέλφους τους από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερµανία και τις χώρες της Βαλτικής, εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις για την προστασία της παραγωγής, τη διασφάλιση της ποιότητας και του εισοδήµατός τους, βλέποντας ότι το αποτέλεσµα των κινητοποιήσεών τους έχει κάποια πρακτικά αποτελέσµατα. Για παράδειγµα, η κυβέρνηση της Μαδρίτης αποφάσισε να διανείµει επιπλέον επιδοτήσεις 268 εκατ. ευρώ σε 140.000 αγρότες, στην Ιταλία η Τζ. Μελόνι ετοιµάζεται να εγκρίνει περαιτέρω φοροαπαλλαγές και στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκατέλειψε τα σχέδια υποχρεωτικής αγρανάπαυσης και µείωσης στο ήµισυ της χρήσης φυτοφαρµάκων.

Τα αιτήματα των αγροτών

Τα αιτήµατα που περιλαµβάνονται στην επιστολή των εκπροσώπων των 62 αγροτικών µπλόκων προς τον πρωθυπουργό, συνοψίζονται στα εξής:

1. Θεσµοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
2. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύµα.
3. Επιδότηση µέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
4. Επαναδιαπράγµατευση νέας ΚΑΠ.
5. Αναπλήρωση του χαµένου εισοδήµατος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής, η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.

Αποζηµιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζηµιές και νόσους στο 100% της πραγµατικής ζηµιάς και όχι της ασφαλιζόµενης αξίας. Επίσης, να παρθούν µέτρα και να γίνονται έλεγχοι για να σταµατήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και µελισσοκοµικής παραγωγής. Και τέλος, να προχωρήσουν τα αντιπληµµυρικά και τα άλλα έργα υποδοµής.

Βασικό «αντίβαρο» του Πρωθυπουργού στα αγροτικά μπλόκα θα είναι η επιστροφή των 82 εκατομμυρίων ευρώ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η οποία κατά πληροφορίες δεν θα καταβληθεί εφάπαξ αλλά σε δόσεις η πρώτη εκ των οποίων θα γίνει το συντομότερο δυνατόν ώστε να ενισχύσει τη ρευστότητα του πρωτογενούς τομέα.

Παράλληλα, οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει μία επιπλέον στοχευμένη παρέμβαση για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας με έμφαση στο ενεργειακό κόστος. Πιθανότατα θα αφορά μια πιο γενναία μείωση της τιμής του ρεύματος ανά κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως η εν λόγω παρέμβαση δεν θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από άλλες πηγές τις οποίες έχει ήδη εντοπίσει το οικονομικό επιτελείο.

Από εκεί και πέρα όπως προϊδέασε και ο ίδιος με δήλωσή του στη Realnews της Κυριακής, η ατζέντα θα περιλαμβάνει και «μεσομακροπρόθεσμες λύσεις» σχετικά με τροποποιήσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική ώστε η πράσινη μετάβαση να είναι πιο ήπια για τον αγροτικό κόσμο. Στο τραπέζι θα πέσουν επίσης πρόσθετα εργαλεία καταπολέμησης των παράνομων ελληνοποιήσεων, καθώς και η επιτάχυνση σημαντικών έργων υποδομής που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των αγροτών.

Η αντιπροσωπεία των αγροτών θα πάει στη συνάντηση «κουβαλώντας» μαζί της τη δύναμη που της δίνουν ο πολυήμερος σκληρός αγώνας της αγροτιάς στα μπλόκα και η συμπαράσταση και αλληλεγγύη που εκδηλώνεται από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Από τις απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θα πάρουν και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί η πορεία της κινητοποίησης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.

Μέχρι τότε, οι αγρότες συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις, έχοντας την στήριξη σωματείων και φορέων του λαϊκού κινήματος.

 

Με πληροφορίες από: Παραπολιτικά, reader και 902
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in: Επικαιρότητα