Πολιτικό: Η αριστερά και η αμοιβάδα

Απίστευτα κι όμως… αριστερά
Περικλής Κοροβέσης:
«Η αριστερά πολλαπλασιάζεται, όπως η αμοιβάδα»

  • του Λ. Τηλιγάδα

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά βιβλία που έχω διαβάσει στη ζωή μου και για την ηλικία που το διάβασα αλλά για την ιστορία που κουβαλούσε μέσα στις σελίδες του ήταν οι Ανθρωποφύλακες, του Περικλή Κοροβέση. Αν δεν κάνω λάθος ήταν εκεί γύρω στο 1985.

Δέκα χρόνια αργότερα και αφού είχα διαβάσει ένα κείμενο της Αγγελικής Νικολούλη που τον φωτογράφιζε ως αρχηγό της 17 Νοέμβρη, η ζωή τα έφερε έτσι, που τον γνώρισα από κοντά.

Δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο ο Περικλής, για να μου ξεσκονίσει το μυαλό και την καρδιά από τη μυθολογία του ήρωα και να φυτεύσει μέσα στη συνείδηση της ψυχής μου το αποτύπωμα της ζεστασιάς ενός ανθρώπου, που ήξερε να αγωνίζεται, να ερωτεύεται, να οραματίζεται, και να παθιάζεται με την ποίηση, την άνοιξη, τα κορίτσια, και το «μεθύσι» της εξεγέρσης.

Σε μία από εκείνες τις συναντήσεις μας «κάτω από τη σκάλα» του «Καλλιδρομίου»*,  τον θυμάμαι να λέει:

«Η αριστερά πολλαπλασιάζεται όπως η αμοιβάδα. Κάθε καινούργιο κομμάτι διατηρεί όλες τις ιδιότητες του κομματιού από το οποίο έχει αποσπαστεί. Οραματίζεται τα ίδια πράγματα με το κομμάτι από το οποίο έχει αποσπαστεί αγωνίζεται για τα ίδια, χρησιμοποιεί την ίδια διαλεκτική, αντιπαραθέτει τα ίδια επιχειρήματα, αλλά αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι τους πρώην «ορθόδοξους» συντρόφους.

»Η αριστερά θεωρεί όλους όσους βρίσκονται έξω από αυτή υπόπτους και όλους όσους βρίσκονται μέσα σ΄αυτή, εχθρούς.

»Για παράδειγμα: Βγαίνει ο Θανάσης και ο Αλέκος βόλτα στην πλατεία για στρατολόγηση.

– Τι λες για αυτόν;
– Είναι έτοιμος… αλλά όχι ακόμα!
– Αυτός;
– Κι αυτός… αλλά όχι ακόμα.

»Και κάπως έτσι τελειώνει η βόλτα… και όλοι είναι έτοιμοι… αλλά όχι ακόμα.

»Και όταν έρθει η ώρα να πάει ο καθένας σπίτι του, γυρίζει ο ένας στον άλλον και λέει:

– Και το νου σου.. Το βράδυ στην καθοδήγηση, άγριο ξύλο στους οπορτουνιστές και τους αριστεριστές.»

 

*Καλλιδρόμιο: Καφέ μπαρ στη συμβολή των οδών Καλλιδρομίου και Ζωσιμαδών. Αξέχαστες οι συζητήσεις και οι μνήμες «κάτω από τη σκάλα».
Φωτογραφία ανάρτησης: Στον ακάλυπτο του βιβλιοπωλείου της Αλέκας Μοσχονά το βράδυ της παρουσίασης του χρονικού «Ανθρωποφύλακες» από τις «εκδόσεις των συναδέλφων»

Ιστορίες που έζησα ή μου αφηγήθηκαν

AgrinioStories