Ακύρωση κατασκευής φράγματος στο Αυλάκι ζητούν πολίτες και φορείς

Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων
για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου
ζητά την Ακύρωση της κατασκευής
του Υδροηλεκτρικού έργου Αυλακίου στην Κοιλάδα του Αχελώου

Με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου ζητά την ακύρωση της κατασκευής του Υδροηλεκτρικού έργου Αυλακίου στην Κοιλάδα του Αχελώου καθώς και την ένταξη των παραλιών της στις «1000 παρθένες παραλίες».

Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι απευθύνεται στον Πρωθυπουργό με την βεβαιότητα ότι θα αφουγκραστεί τις ανησυχίες και την αγωνία των κατοίκων της Κοιλάδας του Αχελώου και θα αποτρέψει μια μεγάλη και ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει το σχεδιαζόμενο φράγμα «Αυλακίου» στον Αχελώο Ποταμό από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.

«Απευθυνόμαστε σε εσάς», τονίζει, «γνωρίζοντας τις οικολογικές σας και περιβαλλοντικές σας ευαισθησίες στις οποίες είστε προσηλωμένος. Η Υιοθέτηση του καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης στα έξι παρθένα-απάτητα βουνά το αποδεικνύει έμπρακτα. Απευθυνόμαστε σε εσάς ενθαρρυμένοι από τα λόγια σας και τη δέσμευσή σας στην Κοζάνη αρχές Απριλίου «ότι θα εξασφαλίσουμε ότι τα έργα αυτά ΑΠΕ θα γίνουν σε περιοχές όπου δεν θα έχουμε έντονες συγκρούσεις με τοπικές κοινωνίες, γιατί τα έργα αυτά δεν μπορούν να ανταγωνίζονται άλλες χρήσεις γης ή να παρεμβαίνουν με τρόπο υπερβολικό στο φυσικό μας τοπίο. Αυτή είναι η άσκηση, αυτή είναι η εξίσωση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και είμαστε σε θέση να το κάνουμε».

Εδώ κ. Πρωθυπουργέ έχουμε ακριβώς καταστροφική βίαιη περιβαλλοντική παρέμβαση με αυτό το έργο.
Έτσι σε έναν κορεσμένο ενεργειακά ποταμό με εφτά φράγματα λίμνες, εκ των οποίων δύο υπό κατασκευή, δεν πρέπει να προστεθεί άλλο ένα ακόμη τη στιγμή κατά την οποία ήδη ΄΄σαπίζουν΄΄ τα δυο κυρία φράγματα της Μεσοχώρας και της Συκιάς. Είμαστε υπέρ της ισόρροπης ανάπτυξης των ΑΠΕ με σεβασμό στο περιβάλλον. ‘Όμως ότι είχε να δώσει ο Αχελώος ενεργειακά το εξάντλησε πλέον. Δεν θα προσθέσει σοβαρό ενεργειακό δυναμικό ένα ακόμη φράγμα την στιγμή αν θα λειτουργήσουν τα άλλα δύο. Θα αποτραπεί όμως μια ολοκληρωτική καταστροφή φυσικού Εθνικού πλούτου.

Τα τελευταία χρόνια η Κοιλάδα του Αχελώου, προστατευόμενη περιοχή ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, μια περιοχή απείρου φυσικού κάλους με πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά έχει γίνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου χάρις στις προσπάθειές μας. Περηφανευόμαστε ότι το δικό μας νησί με τις καταγάλανες παραλίες του είναι ο Αχελώος μας. Απίστευτη η ομορφιά του. Εκεί στην καρδιά της Πίνδου τα καλοκαίρια σαν μελίσσια τα παιδιά μας και εμείς μαζευόμαστε και απολαμβάνουμε μοναδικές στιγμές φυσικής αναψυχής. Μην τους στερήσουμε τον μοναδικό τόπο αναψυχής τους. Εκεί μπορούν να εφαρμοστούν δράσεις που θα γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών Αγροτουρισμού και Θρησκευτικού τουρισμού σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον. Είναι κρίμα ένας τέτοιος θησαυρός να χαθεί κάτω από ένα φράγμα.

Για το έργο αυτό κατά την δημόσια διαβούλευση εξέφρασαν την αρνητική γνώμη τους σύσσωμη η τοπική κοινωνία με αναφορές και ψηφίσματα. Αρνητική γνώμη εξέφρασαν οι τοπικές Κοινωνίες και όλοι οι Αυτοδιοικητικοί φορείς όπως η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η Αντιπεριφέρεια Άρτας, οι Δήμοι Γ. Καραισκάκη και Αμφιλοχίας, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Αρτας, η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών και πολλοί άλλοι ενώ θετική άποψη εξέφρασε μόνο η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Έτσι εμείς ενώνοντας την φωνή μας με αυτούς απευθυνόμαστε σε εσάς ως ύστατη έκκληση να σώσετε την Κοιλάδα του Αχελώου από την ολοκληρωτική καταστροφή στο βωμό της πράσινης ενέργειας. Προσπαθούν να μας ‘’πείσουν’’ ότι δήθεν για το καλό μας ενεργούν- αλλά εμείς δεν το καταλαβαίνουμε- μέχρι να μας αφανίσουν. Να σβήσουν ένα μνημείο παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς να το βυθίσουν σε μια μαύρη λίμνη θανάτου. Όμως εμείς θα αντισταθούμε στα σχέδιά τους με όλα τα νόμιμα μέσα και είμαστε σίγουροι ότι θα δικαιωθούμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Είμαστε σίγουροι ότι στο πλαίσιο των αποφασιστικών Θεσμικών σας Αρμοδιοτήτων θα παρέμβετε αποτελεσματικά για να σταματήσει εν τη γενέσει κάθε ιδέα υλοποίησης αυτού του ολέθριου για την Κοιλάδα του Αχελώου έργου που εν πολλοίς αντίκειται στην Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

ΣΩΣΤΕ κ. Πρωθυπουργέ την Κοιλάδα του Αχελώου. Σώστε τον τόπο μας!!! Σώστε το μοναδικό μνημείο περιβαλλοντολογικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΡΚΟ. Την Καρδιά και τον πνεύμονα της Κεντρικής Ελλάδος, της Νότιας Πίνδου και των χιονοσκέπαστων Αγράφων. Τόπο της Κοιτίδας του γένους των Ελλήνων, τόπο των Αρχαίων Αθαμάνων, τόπο Ηρωικό που κράτησε άσβεστη τη φλόγα της ελευθερίας και της επιβίωσης του Έθνους μας. Τόπο της Ιεράς Μονής Σέλτσου, Τύμβος Ηρώων Σουλιωτών που με το Ολοκαύτωμά τους τον Απρίλιο του 1804 πότισαν το δέντρο της Ελευθερίας. Τόπο της Θρυλικής γέφυρας Κοράκου. Τόπο των κλεφταρματωλών του Καραϊσκάκη του Μπουκουβάλα του Κατσαντώνη και του Λεπενιώτη. Τόπο της Ι. Μονής Μεγαλόχαρης της «Αγίας Λαύρας» της Ηπείρου όπου τον Ιανουάριο του 1854 κηρύχτηκε η Επανάσταση της Ηπείρου και Θεσσαλίας. Τόπος που γέννησε τους Γενναίους Υπερασπιστές του Ηρωικού Έπους του ‘40 και τους Μαχητές του Γοργοποτάμου στην Ανατίναξη της γέφυρας το 1942. Λίκνο της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά των Γερμανοιταλών κατακτητών που κράτησε ελεύθερη την Ορεινή Ελλάδα στην Κατοχή. Τόπο ένδοξο και Ιερό όπου στα σπλάχνα της κρατάει σάβανα Ηρώων και μαρτύρων της Ελευθερίας.

Τόπο των Πέτρινων γεφυριών, των απάτητων βουνών και των κρυσταλλένιων νερών. Τόπο όπου οι αετοί απλώνουν πήχες τα φτερά τους ελεύθερα και παίρνουν ύψος. Στον τόπο όπου οι επισκέπτες του αντικρίζοντάς τον από την “Σκέπη του Αχελώου” την κορυφή του Κοκκινόλακου ζαλίζονται, εκστασιάζονται και χάνονται στην απεραντοσύνη του. Τόπο όπου με περηφάνια λέμε ότι το “δικό μας νησί είναι ο Αχελώος” με τις υπέροχες και μαγευτικές παραλίες του, τις οποίες σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στις «1000 παρθένες παραλίες». Αυτόν τον τόπο θέλουν κ. Πρωθυπουργέ να αφανίσουν. Αυτόν τον τόπο που κληρονομήσαμε από τους προπάτορές μας οφείλουμε με όποιο κόστος να τον διατηρήσουμε ακέραιο ως φυσική και πολιτιστική κληρονομιά για τις επόμενες γενεές.

Είμαστε βέβαιοι κ. Πρωθυπουργέ ότι δεν θα επιτρέψετε ποτέ να συντελεστεί ένα νέο οικολογικό έγκλημα εις βάρος της Κοιλάδας του Αχελώου. Αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 στο βωμό του κέρδους. Είμαστε βέβαιοι ότι θα φροντίσετε να μην συμβεί ούτε στο μέλλον αυτό.»

Επισυνάπτονται οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις που ψηφίστηκαν από τις Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, από τους Δήμους Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας και Αμφιλοχίας καθώς και βίντεο και φωτογραφίες με τις καταπληκτικές ομορφιές της περιοχής μας που θα βυθιστούν κάτω από τα νερά της λίμνης σε περίπτωση κατασκευής του έργου.

 

Πηγή

Τα ενυπόγραφα άρθρα που αναδημοσιεύουμε εκφράζουν τον συντάκτη τους,
χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη και εξ ολοκλήρου  με την άποψη μας

AgrinioStories