Τρίτη 22/2: Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται

Όσα πρέπει να γνωρίζετε στα γρήγορα,
για να είστε ενήμεροι σήμερα, Τρίτη 22/2

ΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ Ο ΠΟΥΤΙΝ. Ο κύβος ερρίφθη και ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε αργά χθες το απόγευμα στην αναγνώρισε της ανεξαρτησίας των ρωσόφωνων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που «καλύπτει» η ονομασία Ντονμπάς, παρά τις προσπάθειες ευρωπαίων ηγετών να τον αποτρέψουν.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την απόφασή του μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, ενώ σύμφωνα με το Reuters, o Ρώσος πρόεδρος, σε συνομιλία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τον ενημέρωσε ότι θα υπογράψει διάταγμα που θα αναγνωρίζει την ανεξαρτητοποίηση από την Ουκρανία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. Την ίδια ενημέρωση φέρεται να έκανε και στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, από την πλευρά του φέρεται να του είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εφαρμόση τη συμφωνία του Μινσκ. Το διάταγμα αυτό υπεγράφη τελικά αργά το βράδυ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι αν η Ρωσία αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, η απειλή για τη χώρα του θα αυξηθεί σημαντικά. Υπογράμμισε ακόμα ότι οι διαβεβαιώσεις των χωρών της Δύσης ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ δεν αποτελούν παραχώρηση στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία δεν είναι ούτως ή άλλως έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

***

META THN ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ… Η αναγνώριση από τον Πούτιν της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» ουσιαστικά βάζει τέλος στις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες αν και δεν είχαν εφαρμοστεί αντιμετωπίζονταν από όλες τις πλευρές (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) ως η καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση της κρίσης. Οι συμφωνίες προέβλεπαν μεγάλο βαθμό αυτονομίας για τις δύο συγκεκριμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, δύο περιοχών που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία, μετά τον πόλεμο του 2008. Τους παρείχε εκτεταμένη δημοσιονομική υποστήριξη, έδωσε ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους και εγκατέστησε χιλιάδες στρατιώτες σε αυτά τα εδάφη.

Εδώ και μήνες οι χώρες της Δύσης προειδοποιούσαν τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας θα επέφερε μία ισχυρή απάντηση, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής αυστηρών οικονομικών κυρώσεων.

Η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με κυρώσεις και τη διεθνή καταδίκη για την εγκατάλειψη της διαδικασίας του Μινσκ αφότου επί μεγάλο χρονικό διάστημα διακήρυσσε ότι ήταν δεσμευμένη σε αυτήν. Παράλληλα η Ρωσία θα κληθεί να λάβει την ευθύνη για δύο περιοχές που έχουν καταστραφεί από έναν οκταετή πόλεμο και χρειάζονται τεράστια οικονομική βοήθεια.

***

ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ Η ΕΥΡΩΠΗ. Εν τω μεταξύ, έτοιμη είναι η ΕΕ να ενεργοποιήσει το συμφωνηθέν πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση αναγνώρισης από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, δήλωσε ο ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπορέλ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, θα κληθεί τότε το Συμβούλιο να αποφασίσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του πακέτου. Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο επέβαλε κυρώσεις εις βάρος πέντε ατόμων (μεταξύ των οποίων τριών μελών της ρωσικής Δούμας) για την εμπλοκή της στις παράνομες εκλογές που διοργανώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 στην Κριμαία.

***

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία της Ουκρανίας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού νόμου στη χώρα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ζήτησε τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι εξελίξεις αυτές θέτουν σε συναγερμό και την Αθήνα, όπου την Τρίτη, στις 9:30 θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε γνωστό από το Ελιζέ. Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς «όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να απέχουν από κάθε μονομερή απόφαση ή δράση που θα μπορούσε να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του, ερωτηθείς σχετικά με μια ενδεχόμενη αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών.

***

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALCO. Στις 9,6 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων στην τελευταία δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του OPEN.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 31,8% (από 32,6% στη προηγούμενη δημοσκόπηση) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,2% (21,1%).

 

 

Το ΚΙΝΑΛ ενισχύθηκε περαιτέρω με το ποσοστό του να σκαρφαλώνει στο 14,1% από 13,6% που είχε στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Ακολουθούν ΚΚΕ στο 5,2% (5,4%), η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στο 3,6% (χωρίς μεταβολή) και το ΜέΡΑ στο 3% (από 3,5%).

Το ΚΙΝΑΛ ενισχύθηκε περαιτέρω με το ποσοστό του να σκαρφαλώνει στο 14,1% από 13,6% που είχε στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Ακολουθούν ΚΚΕ στο 5,2% (5,4%), η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στο 3,6% (χωρίς μεταβολή) και το ΜέΡΑ στο 3% (από 3,5%).

Στην ερώτηση “ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 38,7, ο Αλέξης Τσίπρας το 23% και το “κανένας” το 31%.

 

 

Η νέα δημοσκόπηση της Alco καταγράφει έντονη δυσαρέσκεια για τα μέτρα της κυβέρνησης απέναντι στο κύμα ακρίβειας, αλλά και από τη λειτουργία του κράτους κατά την κακοκαιρία “Ελπίδα”.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της αύξησης των τιμών και η μείωση του ΕΝΦΙΑ βοηθούν τα νοικοκυριά, το 49% των ερωτηθέντων απαντά “καθόλου”, το 27% “λίγο” και μόνο το 4% λέει “πολύ”.

***

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΤΕ. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Telekom, Tim Höttges.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης για τη διαρκή επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί συνέχεια των ανακοινώσεων του Δεκεμβρίου για την πραγματοποίηση επενδύσεων άνω των 3 δισ. ευρώ από τον ΟΤΕ σε βάθος πενταετίας (2022-2027). Πρόκειται για τις  μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει από ιδιωτική εταιρεία στο χώρο των τηλεπικοινωνιών οι οποίες θα συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

GOLDMAN SACHS 1. Μία πολύ σημαντική ευκαιρία για τη σταθεροποίηση τόσο των μακροοικονομικών προοπτικών όσο και των προοπτικών του κρατικού χρέους της Ιταλίας, της Ελλάδας και γενικότερα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με όσα εκτιμά η Goldman Sachs.

Μόνο η Ιταλία και η Ελλάδα, τονίζει η Goldman, έχουν ζητήσει το μέγιστο ποσό που μπορούν να λάβουν σε δάνεια, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης που αντιστοιχούν στο 6,8% του ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος.

Η αμερικανική τράπεζα εξετάζει την επίδραση που θα έχει η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου στις χώρες του Νότου, παίρνοντας ως παράδειγμα την Ιταλία και σημειώνει ότι τα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης έχουν θέσει ένα φιλόδοξο στόχο, να υποστηρίξουν την αναπτυξιακή δυναμική και μετά το 2026 που τελειώνει η διάθεση των πόρων.

Και ενώ τα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης στοχεύουν στην ενίσχυση του αποθέματος κεφαλαίου και στην στήριξη της παραγωγικότητας, παρέχουν ταυτόχρονα προστασία και στο κρατικό χρέος και κατ’ επέκταση στο country risk.

***

ΗΠΑ – ΚΙΝΑ. Την ώρα που παραμένει ανοιχτό το πεδίο κρίσης στην Ουκρανία, επιδείνωση φαίνεται ότι παρατηρείται και στις -ούτως ή άλλως προβληματικές- σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας.

Συγκεκριμένα, το Πεκίνο εμφανίζεται έτοιμο να επιβάλει κυρώσεις κατά των αμερικανικών αμυντικών βιομηχανικών Raytheon Technologies και Lockheed Martin ως «αντίποινα» για τις πωλήσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν προχώρησε στην σχετική ανακοίνωση σήμερα, με την εν λόγω κινεζική απειλή των κυρώσεων να έρχεται χρονικά έπειτα από τη συμφωνία ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων που ενέκριναν οι ΗΠΑ για τη συντήρηση του αντι-πυραυλικού συστήματος της Ταϊβάν.

«Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και να διακόψουν τους στρατιωτικούς δεσμούς» που έχουν με εκείνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας πως το Πεκίνο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση των συμφερόντων του.

***

CREDIT SUISSE: ΟΛΟΙ ΟΙ … ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ. Δικτάτορες, έμποροι ναρκωτικών, εγκληματίες πολέμου και διακινητές ανθρώπων είναι εδώ και δεκαετίες μεταξύ των πελατών της Credit Suisse, σύμφωνα με τα στοιχεία τουλάχιστον 18.000 λογαριασμών, συνολικού ύψους 100 δισ. δολαρίων, που διέρρευσαν στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Η SZ στη συνέχεια μοιράστηκε τα έγγραφα με 46 άλλα media από όλο τον κόσμο, όπως ο βρετανικός Guardian και οι New York Times.

Ανάμεσα στους πελάτες της Credit Suisse συγκαταλέγονται ένας διακινητής ανθρώπων που έχει καταδικαστεί στις Φιλιππίνες, ένας επικεφαλής χρηματιστηρίου στο Χονγκ Κονγκ που έχει φυλακιστεί για δωροδοκία και ένας Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος που είχε διατάξει τη δολοφονία της συντρόφου του, μίας Λιβανέζας ποπ σταρ. Λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα έχουν επίσης αρκετοί αρχηγοί κρατών, υπουργοί, πράκτορες υπηρεσιών πληροφοριών, ολιγάρχες και επιχειρηματίες με αμφιλεγόμενη φήμη.

.Μυστικούς λογαριασμούς στην Credit Suisse είχε και ο Βασιλιάς Abdullah II της Ιορδανίας, ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ Ayad Allawi, ο Αλγερινός Abdelaziz Bouteflika και ο πρώην πρόεδρος της Αρμενίας Armen Sarkissian.

***

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΣΧΑ. Ανατρέπονται όσα γνωρίζαμε για το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο επίδομα για την ακρίβεια, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πριν από το Πάσχα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε αντίθεση με ότι έχει γίνει γνωστό, ανέφερε πως δεν είναι δεδομένο ότι θα χορηγηθεί προσθέτοντας πως ουσιαστικά θα κριθεί από δύο παράγοντες.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Open, ο κ. Σκυλακάκης, ξεκαθάρισε πως πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

Και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αφενός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία που επηρεάζουν συνολικά την οικονομία στην Ευρώπη, αφετέρου από το μακροοικονομικό σενάριο που θα κατατεθεί στις 30 Απριλίου.

«Το ζήτημα είναι αν θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Πρώτα θα μετρήσουμε και μετά. Πάντα υπάρχει αν το οποίο εξαρτάται πολύ και από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Αν πάνε τα πράγματα άσχημα περιορίζεται ο δημοσιονομικός χώρος και το ΑΕΠ. Συνεπώς, πρέπει να περιμένουμε».

***

H “ΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ” ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ. Σε νέα φάση εσωστρέφειας μπήκε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από συνέντευξη που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε στην «Καθημερινή», στην οποία ασκούσε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κριτική η οποία φαίνεται ότι έφερε «φουσκοθαλασσία» στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, για τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι έχει δύο ελλατώματα: «‘Εχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων. Για να είμαι δίκαιος, όμως, αυτό το λέει και ο ίδιος».

Παράλληλα, σχετικά με το πόσο τον επηρέασε η «αίγλη της εξουσίας», σημείωσε χαρακτηριστικά: «Λιγότερο από άλλους. Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος, αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο, στην Οξφόρδη (Queens College Oxford), που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια. Eχεις μια “αστική αυτοπεποίθηση”. Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν. Ενα από τα χειρότερα πράγματα στον νεοφιλελευθερισμό δεν είναι οι ανισότητες. Είναι ότι έχει μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα. Η πιθανότητα ένα παιδί της εργατικής τάξης να ανελιχθεί κοινωνικά είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι ήταν τη δεκαετία του ’60. Εκτός αν είναι very bright, παίρνει υποτροφίες, ξεχωρίζει για το μυαλό του κ.ο.κ. Αλλιώς οι πιθανότητες είναι ελάχιστες».

***

ΧΑΑ. Με απώλειες έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά κατάφερε να κρατήσει τη ζώνη των 950 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 949,26 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 946,45 μονάδων (-0,99%) και 964,33 μονάδων (+0,88%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,4 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,76%, στις 2.320,15 μονάδες, ενώ στο -0,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.589,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,83% στις 722,87 μονάδες.
*

WALL STREET. Κλειστό παρέμεινε τη Δευτέρα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, λόγω της εθνικής αργίας στις ΗΠΑ που φέρει επισήμως τον τίτλο “Γενέθλια του Ουάσινγκτον”.Η αργία τηρείται κάθε τρίτη Δευτέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους, ώστε να καλύπτονται τα γενέθλια του Τζορτζ Ουάσινγκτον (22 Φεβρουαρίου), καθώς και εκείνα του επίσης εμβληματικού προέδρου των ΗΠΑ τον 19ο αιώνα, Αβραάμ Λίνκολν, στις 12 Φεβρουαρίου.

*

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ. Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, αν και βρέθηκε να κερδίζει 0,6% στις αρχικές συναλλαγές, έκλεισε με απώλειες 1,3% στις 454,81 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε βουτιά 2,1% στις 14.731,12 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατρακύλησε 2% στις 6.788,34 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρότερες απώλειες 0,4% στις 7.484,33 μονάδες.Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με βαριές απώλειες 1,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 1,2%.
***
Ο ΚΑΙΡΟΣ. Βροχές, καταιγίδες και σε ορεινά ηπειρωτικά χιονοπτώσεις αναμένονται την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022. Θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

 


AgrinioStories | Με πληροφορίες από πηγή