3 Μαρτίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 3η Μαρτίου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως:

Διεθνής Ημέρα Ιρλανδικού Ουίσκι
Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου
Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής,
Παγκόσμια Ημέρα Ακοής

Διεθνής Ημέρα Ιρλανδικού Ουίσκι

Η Διεθνής Ημέρα Ιρλανδικού Ουίσκι (International Irish Whiskey Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου. Ξεκίνησε δειλά-δειλά από μία ιδέα του ιρλανδού μπλόγκερ Στιούαρτ ΜακΝαμάρα και με τα χρόνια διεθνοποιήθηκε, χάρη στη συμβολή των ΜΜΕ της Ιρλανδίας και της τοπικής βιομηχανίας ουίσκι.

Το ιρλανδικό ουίσκι, που ανιχνεύεται τον 12ο αιώνα, μοιάζει πολύ με το σκωτσέζικο, χωρίς όμως την καπνιστή γεύση. Διαφέρει και στην ορθογραφία της λέξης ουίσκι στα αγγλικά (whiskey το ιρλανδικό, whisky το σκωτσέζικο). Η μέθοδος παρασκευής του είναι παρόμοια με αυτή του σκωτσέζικου, η βύνη όμως δεν εκτίθεται στον καπνό κατά τη θέρμανση.

Η πρώτη ύλη είναι κριθάρι ή ένα μείγμα από 50% βυνοποιημένο κριθάρι, 30% μη βυνοποιημένο κριθάρι, 10% βρώμη και 10% σιτάρι και σίκαλη. Η απόσταξη επίσης είναι τριπλή και όχι διπλή. Μερικές φορές αναμιγνύονται με ουδέτερα ουίσκι για την παραγωγή ενός προϊόντος με ελαφρύτερο σώμα. Το μπλεντ ουίσκι ωριμάζει για 7 τουλάχιστον χρόνια. Οι πιο γνωστές και στη χώρα μας μάρκες ιρλανδικού ουίσκι είναι οι Jameson, Bushmills και Tullamore Dew.

Η 3η Μαρτίου (3/3) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ιρλανδικού Ουίσκι επελέγη από τον ΜακΝαμάρα για τους εξής λόγους: Είναι ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από την την εορτή του Αγίου Πατρικίου (την απόλυτη εορτή των Ιρλανδών), το ιρλανδικό ουίσκι απαιτεί τρία χρόνια ωρίμανσης και τριπλή απόσταξη, το τριφύλλι είναι ένα από τα σύμβολα της Ιρλανδίας και τρία είναι τα χρώματα της σημαίας της (πράσινο, λευκό και πορτοκαλί).

 

Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου

Με το σύνθημα «Διάβασε ένα ebook» διοργανώνονται παγκοσμίως ποικίλες εκδηλώσεις για την ηλεκτρονική ανάγνωση από τις 3 έως τις 9 Μαρτίου.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Καναδή συγγραφέα και γραφίστρια Ρίτα Τόους.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει ενημέρωση για τα ψηφιακά βιβλία (ebook) και την απόλαυση της ψηφιακής ανάγνωσης.

Ψηφιακό ή Ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) είναι ένα βιβλίο σε ψηφιακή μορφή, που εκδίδεται με σκοπό την ανάγνωσή του σε ηλεκτρονικό αναγνώστη (e-reader), υπολογιστή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή.

Αναγνώστες ψηφιακών βιβλίων είναι, κατά βάση, οι συστηματικοί χρήστες του διαδικτύου, ηλικίας 20 έως 45 ετών.

Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής

Η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής κλείνει φέτος 10 χρόνια – θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να αναδείξει την άγρια χλωρίδα και πανίδα και τα φυσικά οικοσυστήματα.

Στο Δέλτα του Νέστου, είναι ακόμα παρούσα η άγρια ζωή. Εδώ η ΕΕΠΦ συντονίζει το ευρωπαϊκό έργο LIFE Primed για την αποκατάσταση παρόχθιων οικοσυστημάτων και Μεσογειακών εποχικών λιμνίων, με δράσεις στο Νέστο καθώς και το Λάτσιο της Ιταλίας. Τα «Μεσογειακά εποχικά λιμνία» είναι μικρές εφήμερες λίμνες που συναντάμε σε λίγα μόνο σημεία της Μεσογείου, και καθώς αποτελούν ευρωπαϊκό οικότοπο προτεραιότητας της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ με κωδικό 3170*, τα κράτη-μέλη οφείλουν να προστατεύουν.

Η περιοχή του Νέστου ήταν παλιότερα ένας τόπος με εντυπωσιακή άγρια ζωή. Εδώ βρίσκεται το αδιαπέραστο παρόχθιο δάσος, το Κοτζά Ορμάν, που ωστόσο τώρα έχει περιοριστεί πάρα πολύ μετά από τις εκτεταμένες εκχερσώσεις και αποξηράνσεις της δεκαετίας του 1950. Αιώνες πριν, στην κλασική αρχαιότητα και κατά την εποχή των Περσικών Πολέμων, στο Νέστο υπήρχαν μέχρι και λιοντάρια, όπως αναφέρουν οι ιστορικοί Ηρόδοτος και Ξενοφώντας.

Ακόμα και σήμερα που το Δέλτα του Νέστου δεν έχει σχέση με την αρχέγονη εικόνα του, η άγρια ζωή κάνει ακόμα έντονη την παρουσία της. Εδώ υπάρχει ακόμα μία πολύ καλή εκπροσώπηση της ελληνικής άγριας πανίδας, με πολλά είδη θηλαστικών και ορνιθοπανίδας, ενώ θα συναντήσουμε και τους τελευταίους κολχικούς φασιανους σε άγρια μορφή της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο του LIFE Primed, πέρα από τις επιτόπιες επισκέψεις και δειγματοληψίες, χρησιμοποιούμε αυτόματες κάμερες για την παρακολούθηση των εποχικών λιμνίων και της πανίδας που τα επισκέπτεται. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η έρευνα και μελέτη της πανίδας με μη επεμβατικό τρόπο και η εξαγωγή συμπερασμάτων για την αποτελεσματική διαχείριση και προστασία τους.

Τα εποχικά λιμνία είναι πολύ ευαίσθητα οικοσυστήματα, που απειλούνται κύρια από τις αλλαγές χρήσεων γης με αύξηση και εντατικοποίηση των καλλιεργειών και την υπεράντληση υπόγειων υδάτων. Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή είναι μία σοβαρότατη απειλή καθώς μεταβάλλει την υδρογεωλογία ολόκληρων περιοχών που τοπικά κινδυνεύουν με ερημοποίηση. Νέες απειλές που έχει καταγράψει το έργο LIFE Primed είναι τα ξενικά εισβλητικά είδη φυτών στην περιοχή του Νέστου.

Η παγκόσμια ημέρα Άγριας Ζωής, αναδεικνύει την άγρια χλωρίδα και πανίδα, την πυκνή αλληλοσυσχέτισή τους με τον άνθρωπο, και την άμεση ανάγκη για προάσπισή τους. Τα έργα διατήρησης της φύσης με επιτόπιες δράσεις στο πεδίο, όπως το έργο LIFE Primed της ΕΕΠΦ, είναι η μικρή συμβολή μας σε αυτή την μεγάλη και συνεχιζόμενη προσπάθεια.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής ( World Hearing Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου. Η ημερομηνία επελέγη, επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου.

Η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως, καθώς πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί. Οι σημαντικότερες αιτίες είναι:

Χρόνιες μολύνσεις του αυτιού.

    • Ερυθρά, Ιλαρά, Μηνιγγίτιδα, Παρωτίτιδα.
    • Θόρυβος.
    • Δραστικές φαρμακευτικές ουσίες, όπως η στρεπτομυκίνη και η γενταμικίνη.
    • Γεροντική ηλικία.
    • Ελλιποβαρές νεογνό (κάτω από 2,5 κιλά), νεογνικός ίκτερος και έλλειψη οξυγόνου του νεογνού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.

«Η απώλεια ακοής είναι σε άνοδο στην Ελλάδα, ακούστε το μέλλον και προετοιμαστείτε γι αυτό!» προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 1,2 εκατ. άτομα με απώλεια ακοής. O αριθμός αυτός, το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια.

 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Παγκόσμιες μέρες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Παγκόσμιες μέρες