Έκθεση εργοχείρων του 1898 – Οι προετοιμασίες

Το Αγρίνιο εκείνη την μέρα, 19 Μαΐου του 1898,
ζούσε στον πυρετό της προετοιμασίας των εγκαινίων,
της μεγαλύτερης έκθεσης εργοχείρων

 

του Λευτέρη Τηλιγάδα

 

Στη μικρή τότε πόλη του Αγρινίου, η οποία σύμφωνα με την απογραφή του 1896 είχε 6.733 κατοίκους ( 3.700 άντρες και οι 3.033 γυναίκες), όλα ήταν έτοιμα για να υποδεχθούν τους πιο πολλούς επισκέπτες που θα έφταναν στην πόλη από την ίδρυσή της και για πρώτη φορά το βασιλικό ζευγάρι της χώρας: Ο Γεώργιος ο Α’ και η Όλγα.

Στο γεγονός αυτό συνέβαλε κατά πολύ και η απόφαση της εταιρείας των Σ.Π.Α.Π., «χάριν της εν Αγρινίω τελεσθησομένης την 21 τρ. Εκθέσεως…» να εκδώσει από τις 19 Μαΐου 1898 «…διά τας πρωϊνάς αμαξοστοιχίας εκ των σταθμών Πειραιώς – Αθηνών – Κορίνθου – Ναυπλίου – Τριπόλεως – Αιγίου και Πύργου ειδικά εισιτήρια κατ’ ευθείαν δι’ Αγρίνιον, με έκπτωσιν 40% και ισχύοντα άνευ διακοπής μέχρι της 25 τρ.»[4].

Όλοι οι δρόμοι είχαν στολιστεί με έλατα που κόπηκαν από το Παναιτωλικό και παντού ήταν αναρτημένες σημαίες, καθώς και προσωπογραφίες του Βασιλικού ζευγαριού που αναμένονταν με ενθουσιασμό.

Ο εκθεσιακός χώρος ξεκινούσε από το σημείο που σήμερα βρίσκεται το σπίτι του Σκαλίγκου (κατάστημα της VODAFON για τους νεώτερους) στην πλατεία Μπέλλου (σήμερα Πλατεία Δημοκρατίας) και έφτανε μέχρι του σημείου που σήμερα βρίσκεται ο Ο.Τ.Ε. Στο ίδιο σημείο βρισκόταν και το ταμείο, όπου γίνονταν το σύνολο των αγορών της έκθεσης. Για το λόγο αυτό είχαν εκδοθεί 4.000 γραμμάτια, τα οποία πωλούνταν προς μία (1) δραχμή το καθένα και η αγορά τους ήταν απαραίτητη για κάθε συναλλαγή. Όλος ο χώρος ήταν περιφραγμένος με σανίδες και ανάμεσα στα σπίτια του Ευθυμίου και του Τσακανίκα (εκεί που σήμερα βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα) είχαν κατασκευαστεί ξύλινες εξέδρες για το κοινό, στο κέντρο των οποίων βρισκόταν ο βασιλικός θρόνος.

 

Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ [οι δρόμοι που βλέπετε με κόκκινο (ΜπαΪμπά, Παπαστράτου από πλαυεία Φλέμιγκ μέχρι και το Πάρκο) δεν είχαν ακόμα δημιουργηθεί].

Γύρω από τις κερκίδες και το κεντρικό περίπτερο της έκθεσης είχαν αναπτυχθεί τα υπόλοιπα περίπτερα των εκθεμάτων.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι τη διακόσμηση του εκθεσιακού χώρου είχαν επιμεληθεί αφιλοκερδώς ο Πάνος Κουτσογιαννόπουλος και ο Κώστας Χαντζής.

Τη διαχείριση του Ταμείου της έκθεσης και τις αγοροπωλησίες είχε αναλάβει μία επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από το Δήμαρχο Στάθη Στάικο, τον Ειρηνοδίκη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της «Εργάνης» και του «Ηρακλή».

 

Φωτογραφία: Χαρ. Τρικούπη
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Μαρτυρίες