Αγγελόκαστρο: Στη διακονία της ηρωικής του μνήμης

Με τη ζεστή συμμετοχή των πολιτών
πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
«Το Αγγελόκαστρο στη διακονία της ηρωικής του μνήμης»

 

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στo πλαίσιο των εκδηλώσεων της Κοινότητας Αγγελοκάστρου που διοργάνωσαν  ο Δήμος Αγρινίου, η Κοινότητα Αγγελοκάστρου και ο Σύλλογος Απογόνων Ντοβαίων Αγωνιστών του Ζυγού 1821, στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος– Παντοκράτορος και  τελούσε  υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας.

Στην αξία της διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων  που αναδεικνύουν την ιστορία της περιοχής  αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Ιωάννης Φαρμάκης.

Ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου – Τοποτηρητής της Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ. Ιερόθεος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε περιστατικά που οδήγησαν στην πτώση της Χριστιανικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την Άλωση της Πόλης. Διάβασε ένα κείμενο από τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που αναφέρεται στους κλέφτες και τους αρματολούς και ένα κείμενο του Μακρυγιάννη για τα μοναστήρια.Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε να παραμένουμε Ρωμιοί γνωρίζοντας και ζώντας τη ζωντανή παράδοση της Ρωμιοσύνης.

 

 

 

 

Η ιστορικός Ανθή Παπαθανασίου και συγγραφέας του βιβλίου  «Ντοβαίοι. Καπεταναίοι του Ζυγού» ανέφερε σχετικά :«Όλοι οι Ντοβαίοι, πιστοποίησαν την πίστη τους στην Ελευθερία της πατρίδας, με τον ηρωικό τους θάνατο τη νύχτα που γράφτηκε η μεγαλύτερη στιγμή στην παγκόσμια ιστορία. Τη νύχτα της Εξόδου!Εκεί σκοτώθηκε και ο αρχηγέτης της οικογένειας στρατηγός Πέτρος Ντόβας, άνθρωπος – σύμβολο!Ωστόσο, τα ηρωικά αυτά πρόσωπα, αν  και ενταγμένα απόλυτα στην καρδιά των γεγονότων, μετά την Επανάσταση, παραδόθηκαν σε μια ποσότητα λήθης, λόγω της περιορισμένης και μικρόψυχης λογικής ενός στείρου κρατισμού, που επεβλήθη στο νεόδμητο κράτος και προκάλεσε την αδυναμία του να αναγνώσει το Επαναστατικό φαινόμενο, στην ολότητά του και στην ουσία του, αναγνωρίζοντας δίκαια τα πρόσωπα, που το προκάλεσαν και το στήριξαν».

Ο Πέτρος Κων. Ντόβας, ιατρός, απόγονος της ιστορικής οικογένειας των Ντοβαίων  σε σύντομη ομιλία αναφέρθηκε στη  «Μνήμη Ηρώων ως βίωμα».

Ο  Ευθύμιος A. Πριόβολος, εκπαιδευτικός – ιστορικός – μελετητής απέστειλε σύντομη ομιλία με θέμα :  «Το ιστορικό πλεονέκτημα του Αγγελοκάστρου»,

Την εκδήλωση συντόνισαν η κ. Ιωάννα Γερ. Σερμιντζέλη και ο κ.Θεόδωρος Λ. Τσιλίκας. Παρόντες στην εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης  Λ. Δημητρογιάννης, ο πρ. του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου Νίκος Καζαντζής,   οι Αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Ζώης και Πάνος Μαρνέζος, ο πρ. του ΑγγελοκάστρουΠ.Κοτούμπας,  ο δημοτικός σύμβουλος Π. Γιαννιώτης, ο πρ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτ/νιας Θ. Παπαθανάσης.

 

 

 

 

 


AgrinioStories