Τι θα γίνει στο Πάρκο και πόσο θα στοιχίσει

Όλες οι εργασίες που συμβασιοποιήθηκαν για το Πάρκο και τα επιμέρους κόστη τους

Υπογράφτηκε, ως γνωστόν, στις 26 Ιανουαρίου 2022 η σύμβαση της ανάπλασης του Παπαστρατείου Δημοτικού Πάρκου του Αγρινίου. Μια ανάπλαση που πέρασε από πολλές συμπληγάδες (θεσμικές, διοικητικές, δικαστικές, κινηματικές, παραγοντίστικες κ.ο.κ.) και κράτησε «υπ’ ατμόν», άλλες φορές την  τοπική κοινωνία, άλλες φορές τις δικαστικές αίθουσες και άλλες φορές τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του δήμου Αγρινίου.

Από τον Αύγουστο του 2013 που ξεκίνησαν τα «παρατράγουδα» μέχρι και την υπογραφή της νέας σύμβασης υλοποίησης της μελέτης ανάμεσα στον δήμο Αγρινίου και την ανάδοχο εργοληπτική εταιρεία «Tομή ABETE», την παραπάνω ημερομηνία, πέρασαν εννέα (9) ολόκληρα χρόνια.

Ας δούμε όμως στον παρακάτω πίνακα, ποιες ακριβώς εργασίες θα υλοποιηθούν στο Πάρκο σύμφωνα με την σύμβαση που υπογράφτηκε και το πόσο θα κοστίσουν.

 

Πίνακας 1. (πηγή: Σύμβαση κατασκευής έργου «Ανάπλαση Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου»)

 

Το να θυμηθεί κανείς το πως φτάσαμε ως εδώ, πουθενά δεν θα οφειλήσει, καθώς είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αυτή η αναδρομή μόνο θλίψη μπορεί να γεμίσει όποιον την αποτολμήσει. Θλίψη για έναν εμβληματικό τόπο του αστικού ιστού της πόλης, τον οποίο συγκεκριμένες πολιτικές της διαχρονικής λειτουργίας της δημοτικής αρχής του Αγρινίου απαξίωσαν και επιχείρησαν “τσάτρα πάτρα” να αναδιαμορφώσουν. Χρειάστηκε σημαντικός αγώνας από πολλούς για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα.

Από τις 26 του Γενάρη λοιπόν, έχει εγκατασταθεί στο Πάρκο η νέα εργολαβία, σύμφωνα με την σύμβαση.

Εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε όμως είναι ότι, «κουτσά – στραβά» φτάσαμε στην εγκατάσταση του εγολάβου και επειδή ο χώρος εξακολουθεί για αρκετούς να είναι λειτουργικός, καλό θα ήταν να μην μετατραπεί ολόκληρο το Πάρκο σε εργοταξιακό χώρο, αλλά να επιλεγεί η μέθοδος της τμηματικής υλοποίησης της μελέτης, έτσι ώστε οι σημερινοί χρήστες του χώρου να διατηρήσουν το δικαίωμά τους στην μερική, τουλάχιστον, χρήση του .

Η ανάδοχος εταιρεία σε συνεργασία με την «ομάδα διοίκησης και επίβλεψης του έργου» η οποία έχει συσταθεί και την διεύθυνση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου, που είναι η επιβλέπουσα υπηρεσία του Δήμου, εάν είναι εφικτό, οφείλουν αυτό να το διασφαλίσουν.

Μιας και αναφερθήκαμε στην «ομάδα διοίκησης και επίβλεψης του έργου» να πούμε, ολοκληρώνοντας αυτή την αναφορά μας στά έργα που θα υλοποιηθούν ότι οι Δημοτικοί υπάλληλοι που την απαρτίζουν είναι η κ. Βασιλική Τυλιγάδα, του κλάδου ΠΕ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, για τα έργα Αρχιτέκτονα Μηχανικού, ο κ. Αριστείδης Παπαβασιλείου, του κλάδου ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, για τα έργα του Πολιτικού Μηχανικού, ο κ. Νικόλαος Σερπάνος, του κλάδου ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, για τα Η/Μ έργα και τις εγκαταστάσεις και η κ. Παρασκευή Τζομάκα, του κλάδου ΤΕ Γεωπονίας, για τα έργα Πρασίνου. Το συντονισμό της ομάδας έχει αναλάβει ο Αριστείδης Παπαβασιλείου.

 


AgrinioStories