5 Ιουνίου 2023

Τι «σιγή» είναι αυτή; «Ιχθύος» ή «ασυρμάτου»;

«Σιγή Ιχθύος» ή «σιγή ασυρμάτου»
είναι αυτή που τηρεί το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών»
και ο κ. Τραπεζιώτης, μετά τη στήριξη Τσίπρα;

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα

Και εκεί που ως μέλη της τοπικής κοινωνίας του Αγρινίου είχαμε πεισθεί, μέσα από διάφορες «ζυμώσεις», ότι τα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα προκύψουν, για να διεκδικήσουν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τη δημοτική αρχή του Αγρινίου, θα τα δούμε να εμφανίζονται μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, ήρθαν δύο υποψηφιότητες να διαψεύσουν αυτές μας τις θεωρήσεις.

Η πρώτη υποψηφιότητα ήταν αυτή του κ. Νίκου Γκρίζη, ο οποίος σε γραπτή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα στις 5 Απριλίου 2023, δήλωσε μετξύ άλλων τα εξής: «Φίλες και φίλοι σας ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου ως δήμαρχος Αγρινίου επικεφαλής ενός ανεξάρτητου συνδυασμού με την προσδοκία να βρεθούμε όλοι μαζί στο ίδιο σημείο εκκίνησης».

Η δεύτερη υποψηφιότητα είναι αυτή του κ. Δημήτρη Τραπεζιώτη, η οποία παραμένει προς το παρόν στο πλαίσιο της εξαγγελίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για τα πρόσωπα που θα στηρίξει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ως υποψηφίους δημάρχους στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Μέχρι σήμερα που δημοσιεύονται αυτές οι γραμμές αντίστοιχη δήλωση του κ. Τραπεζιώτη δεν υπάρχει. 

Τελικά θα είναι ή δεν θα είναι υποψήφιος ο κ. Τραπεζιώτης;

Ως γνωστόν, στις 9 Φεβρουαρίου 2023, το Δικτύο Ενεργών Πολιτών με την επωνυμία «Παρέμβαση Τώρα», εξέδωσε μία ανακοίνωση-κάλεσμα για τη δημιουργία μιας Υπερκομματικής Αυτοδιοικητικης παράταξης η οποία: «θα σταθεί μακριά από επιρροές και σκοπιμότητες κομματικών ή άλλων μηχανισμών που θέλουν την Τ.Α. όμηρο και υπό τον ασφυκτικό εναγκαλισμό τους, διότι οι βασικές αρχές που διέπουν το χαρακτήρα, τη φύση και τη λειτουργία της Τ.Α. είναι η πολιτική και διοικητική αυτοτέλεια και η τοπική αυτονομία που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ) αντίστοιχα.»

Επιδίωξη της συλλογικότητας, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, είναι «η συνεργασία με όσους πιστεύουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε εξουσίας ή κομματική εντολοδόχος και ότι η άνωθεν επιβολή των υποψηφίων από τους μηχανισμούς είναι παρωχημένη, ξένη προς την έννοια της αυτοδιοίκησης και παραπέμπει σε ετερόνομη θέσμιση»

Με αυτό το δεδομένο και με μοναδική δημοσιοποιημένη υποψηφιότητα για τον Δήμο Αγρινίου την υποψηφιότητα του Νίκου Γκρίζη, φτάσαμε στο μεσημέρι της Κυριακής, 9 Απριλίου 2023, για να πληροφορηθούμε έκπληκτοι και την δεύτερη υποψηφιότητα, όχι από τον ίδιο τον υποψήφιο, αλλά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Αλέξη Τσίπρα, την υποψηφιότητα Τραπεζιώτη.

«Μπορούμε να ανακοινώσουμε την στήριξή μας και για τον Δήμο του Αγρινίου», είπε ο κ. Τσίπρας, «στον έγκριτο και μάχιμο δικηγόρο, Δημήτρη Τραπεζιώτη».

Η έκπληξη για την οποία κάνουμε λόγο παραπάνω ήταν απόρροια του γεγονότος ότι ουδέποτε ο Δημήτρης Τραπεζιώτης μέχρι τότε (ούτε καν μέχρι σήμερα ) δήλωσε δημόσια, ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου. Ούτε το «Δίκτυο» το οποίο εκπροσωπούσε ανακοίνωσε κάτι παρόμοιο.

Επειδή τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και επειδή, έχει περάσει ήδη αρκετός πολιτικός χρόνος από τη μέρα που δόθηκε η «στήριξη Τσίπρα» στον κ. Τραπεζιώτη, θεωρούμε ότι η «σιγή ιχθύος» που έχει τηρηθεί και από το «Δίκτυο» αλλά και από τον κ. Τραπεζιώτη έχει ξεπεράσει τα λογικά όρια του πρώτου ξαφνιάσματος και απαιτείται μια δήλωση, που θα απαντάει στα ακόλουθα:

  • Θα είναι επικεφαλής υπερκομματικής παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου ο κ. Τραπεζιώτης, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ή όχι;
  • Υπήρξε διαδικασία εκλογής επικεφαλής από τα μέλη της «ΠαρέμβασηςΤώρα» ή της όποιας υπερκομματικής παράταξης ιδρύθηκε μετά την παραπάνω ανακοίνωση;
  • Αν ναι, ποιοι ήταν υποψήφιοι και ποιο το αποτέλεσμα της διαδικασίας;
  • Ποιο το όνομα της Υπερκομματικής Παράταξης;
  • Γιατί αυτό δεν δημοσιοποιήθηκε στην τοπική κοινωνία, πριν κοινοποιηθεί στον κ. Τσίπρα, ο οποίος με την ανακοίνωση του έδωσε την εντύπωση μιας κομματικής στήριξης σε ένα πρόσωπο «από τα πάνω», αφαιρώντας έτσι την πρωτοβουλία της παρουσίασης του προσώπου του επικεφαλής από τη βάση της Παράταξης;

Αν τα παραπάνω ερωτήματα δεν απαντηθούν με σαφήνεια, τότε ο καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα να θεωρεί, ότι για το Δήμο Αγρινίου (προς το παρόν) η υποψηφιότητα είναι μία: αυτή του Νίκου Γκρίζη (ανεξάρτητου υποψηφίου Δημάρχου, σύμφωνα με τη δήλωση του, αλλά και χωρίς καμία αμφισβήτηση, αφού ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ούτε κάποιος άλλος κομματικός μηχανισμός έχουν αποφασίσει, αν θα τον στηρίξουν ή όχι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές).

Σε ό,τι αφορά στην ανακοίνωση της στήριξης της υποψηφιότητας του Δημήτρη Τραπεζιώτη από τον κ. Τσίπρα, περιμένουμε να μάθουμε, αν ισχύει κατά πρώτον η υποψηφιότητα και κατά δεύτερον το πλαίσιο της Υπερκομματικής Παράταξης.

 

 


AgrinioStories