Θεοτικό – Ένα εκπληκτικό ποτάμιο σπήλαιο

Στο Χαλικιώτικο ρέμα υπάρχει
ένα εκπληκτικό ποτάμιο σπήλαιο,
όπου το νερό του ποταμού εξαφανίζεται
για να επανεμφανιστεί παρακάτω

Στο Χαλικιώτικο ρέμα, τον δεύτερο κύριο κλάδο του παραποτάμου του Ευήνου Φιδάκια, υπάρχει ένα εκπληκτικό ποτάμιο σπήλαιο, όπου το νερό του ποταμού εξαφανίζεται κάτω από το έδαφος, για να επανεμφανιστεί παρακάτω. Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης, σμιλεμένο από “θεϊκό” χέρι, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Έτσι εξηγείται, εξάλλου, και η ονομασία του, “Θεοτικό”.

Άλλοι θεωρούν το σπήλαιο φυσικό γεφύρι και δεν έχουν και άδικο, αφού το έξω πάνω μέρος του σπηλαίου, όπου μάλιστα υπάρχει πλούσια βλάστηση, γεφυρώνει με φυσικό τρόπο τις πλαγιές εκατέρωθεν του ποταμού και παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως γέφυρα για την επικοινωνία του Δρυμώνα με τον εγκαταλειμμένο συνοικισμό Κλοποτά, καθώς από εκεί διερχόταν ο μονοπατόδρομος που ένωνε τους εν λόγω οικισμούς.

Το σπήλαιο, το οποίο είναι φυσικά ανοικτό στην είσοδο και έξοδο του νερού, έχει μήκος 43 μέτρα, ανοίγματα πλάτους 6 έως 7 μέτρα, ύψος 5 έως 8 μέτρα και βάθος κυμαινόμενο έως 1,5 μέτρο και σε ένα τμήμα κοντά στην είσοδο περισσότερο. Ένα μεγάλο μέρος του σπηλαίου είναι φτιαγμένο από τραβερτίνη, (ένα είδος απολίθωσης φύλλων και βλαστών – περιλίθωση). Επιπλέον, το σπήλαιο διαθέτει πλούσιο σπηλαιοδιάκοσμο και σε τμήματά του σχηματίζονται μικροί αλλά υπέροχοι σταλακτίτες, ενώ στα ίδια σημεία αναβλύζουν και διάσπαρτες μικροπηγές, με ποσότητα νερού που κυμαίνεται αναλόγως των βροχοπτώσεων.

 

 

Το σπήλαιο προσεγγίζεται μέσω μονοπατιού, που ξεκινάει κοντά από τον Δρυμώνα, σε απόσταση περί τα 17 χμ. από Θέρμο, από τα οποία τα 15 χμ. αναφέρονται σε ασφάλτινη διαδρομή και τα 2 χμ. σε χωμάτινη. Η διαδρομή μέσω του μονοπατιού, διάρκειας περί τη μιάμιση ώρα, είναι εκπληκτικής ομορφιάς.

Το Θεοτικό αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης, αλλά η γοητεία που ασκεί αυτό το φυσικό θαύμα πρέπει να τη βιώσει κάποιος, καθώς δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί με λόγια και εικόνες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή


AgrinioStories