24 Μαρτίου 2023

Τα «ψιλά γράμματα» της δημοσκόπησης της MRB

Ένα νέο τοπίο δημιουργείται στη χώρα
την επομένη της τραγωδίας στα Τέμπη,
Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης

Η αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της χώρας δεν «φαίνεται» μόνο από την πρόθεση ψήφου, φαίνεται –κυρίως- από τα λεγόμενα «ποιοτικά στοιχεία» των μετρήσεων.

Δείτε για παράδειγμα τι συμπεράσματα βγαίνουν από τη δημοσκόπηση της MRB που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN και προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης:

 • Στον κόσμο κυριαρχούν τα αρνητικά συναισθήματα σχετικά με την γενικότερη κατάσταση της χώρας. Συγκεκριμένα παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση του συναισθήματος της «οργής», από 41,7% τον Οκτώβριο του 2022 σε 63,4% σήμερα, ενώ αντίθετα μια μείωση του συναισθήματος της «ελπίδας» από 27,1% σε 23,1%, αναμφισβήτητα και οι δύο αυτές αυξομειώσεις οφείλονται στο δυστύχημα των Τεμπών, χρεώνοντας έτσι στην κυβέρνηση την αρνητική της διαχείριση.
 • Στην πρόθεση ψήφου παρατηρούμε μια σημαντική πτώση στη διαφορά των δύο κομμάτων σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου από 5,9% σε 2,9%. Συγκεκριμένα η ΝΔ έχασε μέσα σε ενάμισι μήνα 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, από 30,2% στο 27,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε ελάχιστα, από 24,3% στο 24,5%.
 • Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 65,7%, ενώ αυτή της ΝΔ στο 64,2%.
 • Εκτός από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερη συσπείρωση από τη ΝΔ παρατηρούμε ότι έχει και μεγαλύτερη δεξαμενή στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, δηλαδή μεγαλύτερο λαμβάνειν από τη ΝΔ στο δρόμο προς τις εκλογές, καθώς το 17,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι στην έρευνα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ είναι 13,6%.
 • Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο, βλέπουμε μια μεγάλη μείωση στη διαφορά των δύο κομμάτων από 6,8% σε 2,6%. Την μεν ΝΔ προτιμάει το 30,9%, ενώ τον δε ΣΥΡΙΖΑ το 28,3%, τα αντίστοιχα ποσοστά της έρευνας του Ιανουαρίου ήταν 36,8% και 30%.
 • Για δεύτερη συνεχόμενη έρευνα η πλειοψηφία των πολιτών θα ενοχλούνταν περισσότερο αν κέρδιζε η ΝΔ έστω και με μία ψήφο διαφορά. Σ’ αυτόν τον δείκτη βλέπουμε μια αύξηση της ψαλίδας κατά 5,8 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Ιανουαρίου. Το 39% των πολιτών δηλώνει ότι θα ενοχλούνταν σε ενδεχόμενο νίκης της ΝΔ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι 31,7%.
 • Για πρώτη φόρα στην παρούσα κοινοβουλευτική θητεία, παρατηρούμε μια τόσο μεγάλη μεταβολή στην παράσταση νίκης. Η ΝΔ χάνει 11,4 ποσοστιαίες μονάδες στην παράσταση νίκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 1,9%.
 • Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό παρατηρούμε μια μείωση της διαφοράς υπέρ του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Το 33,8% προτιμάει τον κ. Μητσοτάκη –από 38,8% στην προηγούμενη μέτρηση-, ενώ το 29,3% προτιμάει τον κ. Τσίπρα.
 • Αναφορικά με το δυστύχημα στα Τέμπη το 27,5% του κόσμου κρίνει θετικά την στάση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Τσίπρα είναι 30,1%.
 • Το 55,6% δηλώνουν ότι θα τους επηρεάσει αρκετά/πολύ το δυστύχημα των Τεμπών στον τρόπο που θα επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφήσουν στις επόμενες εκλογές.
 • Στην ερώτηση ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα σημαντικότερα προβλήματα του τόπου, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται οριακά με 23,9% έναντι 21,8% του κ. Τσίπρα.

Πέραν, λοιπόν της πρόθεσης ψήφου τα «ψιλά γράμματα» της δημοσκόπησης έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.

 

Πηγή


AgrinioStories

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *