Όλα τα απαραίτητα για εύκολη μετακόμιση

Φτιάξε άμεσα μία λίστα για μετακόμιση
με τις απαραίτητες εργασίες και ξέχνα το άγχος.

Είσαι ένα βήμα πριν από την μετακόμιση και δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις; Βρες εδώ τις απαντήσεις που χρειάζεσαι και κάνε την μετακόμισή σου ευκολότερη. Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη μετακόμιση και ακόμα δεν έχεις ετοιμαστεί; Μην τα αφήσεις όλα για τις τελευταίες 10 μέρες, γιατί θα τρέχεις και δε θα φτάνεις. Φτιάξε άμεσα μία λίστα για μετακόμιση με τις απαραίτητες εργασίες και ξέχνα το άγχος.

Ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που μετακομίζεις, τότε οι απορίες είναι αρκετές: Πού θα βρω κούτες για μετακόμιση, τι υλικά για αμπαλάζ επίπλων και οικοσκευής θα χρειαστώ, πώς γίνεται το πακετάρισμα των ρούχων για μετακόμιση και άλλα παρόμοια. Μη πελαγώνεις, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να κάνεις μία σχετικά εύκολη μετακόμιση. Δες παρακάτω τα απαραίτητα, καθώς και μερικά κόλπα μετακόμισης που ίσως δεν είχες σκεφτεί. Το πρώτο βήμα είναι να φτιάξεις τη λίστα σου τουλάχιστον ένα μήνα πριν.

Πάρε στυλό και χαρτί και σημείωνε:

1 Χάρτινες κούτες διαφόρων μεγεθών

Οι κούτες από χαρτόνι είναι το νούμερο 1 στη λίστα για μετακόμιση. Προτίμησε να πάρεις περισσότερες χαρτόκουτες μεσαίου μεγέθους και όχι πολύ μεγάλες, γιατί δεν είναι πολύ πρακτικές. Μη νομίζεις ότι θα βάλεις τα πάντα μέσα σε μία μεγάλη κούτα και τελείωσες. Σκέψου τι αντοχή έχει και πώς σηκώνεις μια τέτοια κούτα.

Κάνε έναν πρόχειρο υπολογισμό για το πόσα χαρτόκουτα θα χρειαστείς με βάση τι θα αποθηκεύσεις σε αυτά: γυαλικά, διακοσμητικά, είδη οικιακής χρήσης, εύθραυστα αντικείμενα. Σίγουρα στην πορεία θα προκύψουν ανάγκες, αλλά θα είναι διαχειρίσιμες. Ειδικά οι κούτες για ποτήρια και πιάτα πρέπει να είναι καθαρές και γερές.

Πού θα βρω κούτες για μετακόμιση;

Μπορείς να αγοράσεις χαρτοκιβώτια από καταστήματα με είδη συσκευασίας ή να προμηθευτείς από το κοντινό σου σουπερμάρκετ. Οι τελευταίες φρόντισε να είναι σε καλή κατάσταση και να μη είναι ταλαιπωρημένες και βρώμικες.

2 Προστατευτική μεμβράνη συσκευασίας επίπλων και εύθραυστων αντικειμένων

Για να μη κινδυνεύσουν τα εύθραυστα αντικείμενα (κρύσταλλα, πολυέλαιοι, σερβίτσια, πορτατίφ) προμηθεύσου ρολά με φυσαλίδες aeroplast συσκευασίας ή foam και τύλιξε ξεχωριστά το καθένα πριν τα τοποθετήσεις μέσα στις κούτες. Είναι λίγο μπελαλίδικο, αλλά δεν θα έχεις απώλειες. Τις φυσαλίδες μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις και για το αμπαλάρισμα επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών, γιατί είναι πολύ ανθεκτικές. Η μεμβράνη συσκευασίας επίπλων είναι απαραίτητη σε κάθε λίστα για μετακόμιση, μιας και δεν ξέρουμε καν με τι θα μπορούσε να αντικατασταθεί.

3 Σακούλες και τσάντες μεταφοράς

Τα αντικείμενα που δε θέλεις να αποθηκεύσεις σε κούτες και δεν είναι επικίνδυνο να σπάσουν, μπορείς να τα μεταφέρεις με ειδικές ανθεκτικές τσάντες. Παπούτσια, παιχνίδια, καθαριστικά, ακόμα και συσκευασμένα τρόφιμα μπορούν άνετα να μπουν σε τέτοιες σακούλες, που είναι και πιο οικονομικές και εύκολες στη μετακόμιση. Και πού θα βρεις μεγάλες και ανθεκτικές σακούλες μεταφοράς; Ιδανικά, θα τις έχεις ήδη μαζέψει από όσες φορές έχεις ψωνίσει σε μεγάλα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού – παιχνίδια κλπ. Πολλοί από εμάς μαζεύουμε τέτοιες σακούλες για ώρα ανάγκης.

4 Βαλίτσες και σακ βουαγιάζ

Σε μία μετακόμιση απαραίτητα είναι τα σακ βουαγιάζ και οι βαλίτσες. Όχι, δε θα πας ταξίδι για να τη γλυτώσεις, αλλά θα σε βοηθήσουν στο πακετάρισμα ρούχων για μετακόμιση. Εκεί θα αποθηκεύσεις και θα μεταφέρεις με ευκολία ρούχα και λευκά είδη (σεντόνια, πετσέτες, κουβέρτες, τραπεζομάντηλα), καθαρά και ατσαλάκωτα. Αν μάλιστα έχεις το νέο σπίτι στη διάθεσή σου και λίγες μέρες πριν από την κύρια μετακόμιση, θα μπορούσες αυτά τα είδη να τα μεταφέρεις εσύ νωρίτερα. Μέχρι και βιβλία μπορείς να βάλεις σε μία βαλίτσα με ροδάκια για να μην τα σηκώνεις.

5 Αυτοκόλλητες ταινίες συσκευασίας

Αυτοκόλλητες ταινίες συσκευασίας, σίγουρα, θα σου χρειαστούν πολλές. Επειδή στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ποιότητες, μην τις τσιγκουνευτείς. Επίλεξε τις πιο ανθεκτικές, που δεν ξεκολλούν εύκολα. Η πιο εγγυημένη λύση είναι η κλασική καφέ χαρτοταινία καλής ποιότητας και φαρδιά για να πιάνει καλά τις ενώσεις της κούτας και εκεί που συναντιούνται τα «καπάκια». Έτσι οι κούτες σου δε θα ανοίξουν κατά τη διάρκεια της μετακόμισης. Φρόντισε, όμως και εσύ μην τις παραγεμίσεις!

6 Μαρκαδόροι και ετικέτες

Απαραίτητο στοιχείο στη λίστα για μετακόμιση, οι χοντροί μαρκαδόροι και οι ετικέτες. Πρέπει να μαρκάρεις τις κούτες σου ξεκάθαρα, ώστε να είναι πιο εύκολο να τακτοποιηθείς στο νέο σου σπίτι. Για παράδειγμα, οι κούτες για ποτήρια, πιάτα κτλ να έχουν επάνω ένα μεγάλο κόκκινο Ε (εύθραυστα) και ΚΟΥΖΙΝΑ. Συνήθως, είναι πιο πρακτικό οι πληροφορίες αυτές να είναι σημειωμένες στις πλαϊνές πλευρές για να φαίνονται ακόμα και όταν οι κούτες είναι στοιβαγμένες. Βρες τον δικό σου τρόπο κωδικοποίησης ανάλογα με το τι σε βολεύει.

7 Βασικά εργαλεία

Επειδή ένας άνθρωπος μόνος του θα ζοριστεί πολύ να κάνει μία μετακόμιση, αγγάρεψε συγγενείς και φίλους να βοηθήσουν. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, προμηθεύσου μερικά βασικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε κατά το πακετάρισμα, αλλά και μετά στο καινούριο σπίτι. Θα χρειαστείς ψαλίδια, μέτρο, ένα σφυρί και καρφιά, κατσαβίδια διαφορετικών μεγεθών. Αν το αντέχει η τσέπη σου, μπορείς πάντα να αναθέσεις τις βαριές δουλειές, όπως το αμπαλάρισμα επίπλων και το πακετάρισμα συσκευών στο συνεργείο μετακόμισης. Αλλά πρέπει να έχεις συνεννοηθεί πρώτα μαζί τους, για να συμπεριλάβουν τις εργασίες στο κόστος και να έχουν διαθέσιμο το απαραίτητο προσωπικό.

8 Βαλίτσα με τα απαραίτητα της πρώτης μέρας

Μετά τη διαδικασία της μετακόμισης, το μόνο που θα θέλεις είναι να αράξεις κάπου το κορμάκι σου και να ξεκουραστείς. Φαντάσου να πρέπει να ανοίγεις κιβώτια και να ψάχνεις για πετσέτες, σεντόνια και αλλαξιές. Για να μη βρεθείς σε αυτή τη θέση, βάλε στη λίστα της μετακόμισης μια τσάντα που έχει όλα τα απαραίτητα για μια – δυο μέρες. Είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικής υγιεινής. Σκέψου από πριν τι θα χρειαστείς την πρώτη μέρα και βάλτο μέσα.

 

Αυτά είναι τα πράγματα
που ΔΕΝ πρέπει να περιλαμβάνει η λίστα για μετακόμιση

 

Ίσως είναι δελεαστική η ιδέα να αρχίσεις να πετάς αντικείμενα μέσα σε κούτες, χωρίς να το σκέφτεσαι. Ό,τι βρεις μπροστά σου, απλά να το πακετάρεις και να το πάρεις μαζί σου. Αλλά αυτό δεν θα σου χρησιμεύσει, είτε αγόρασες, είτε επέλεξες σπίτι προς ενοικίαση. Όμως υπάρχουν και αντικείμενα, που μόνο βάρος και όγκο θα προσθέσουν την ημέρα της μετακόμισής σου.

Οπότε, μην πάρεις μαζί σου:

  • Καθαριστικά σπιτιού (πολύ πρόσθετο βάρος, επικίνδυνο να χυθούν).
  • Ρούχα και παπούτσια που δε φοράς ΠΟΤΕ.
  • Βιβλία – τετράδια που πια δε χρησιμεύουν σε τίποτα (π.χ. τα παλιά σχολικά σου).
  • Άλλα αναλώσιμα σπιτιού ή βαριά αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι.
  • Εφόσον κάνεις ένα νέο ξεκίνημα (είτε με αγορά σπιτιού, είτε ενοικίαση), μην κουβαλάς άχρηστα πράγματα που απλά θα γεμίσουν και το νέο σου σπίτι. Χρησιμοποίησε τα αναλώσιμα σπιτιού πριν μετακομίσεις, πέτα / ανακύκλωσε / δώρισε ό,τι αντικείμενα δεν χρειάζεσαι και θα δεις πόσο εύκολη μετακόμιση θα έχεις!

Οργανώσου, κάνε τη λίστα για μετακόμιση από νωρίς και όλα θα πάνε καλά! Κι αν θέλεις αξιόπιστη μεταφορική εταιρεία για τη μεταφορά, εμείς είμαστε εδώ. Ζήτα προσφορές από το δίκτυο συνεργατών του Spitogatos και βρες τους ανθρώπους σου, εύκολα και γρήγορα.

 

Πηγή

AgrinioStories