«Πίσσα και πούπουλα»

Κάποτε (παλιά) είχαμε τις Κοινότητες,
το κύτταρο της Δημοκρατίας, όπως λέγαμε,
και με αυτές η συμμετοχή του πολίτη ήταν
και εξασφαλισμένη και ουσιαστική!
«Πίσσα και πούπουλα»

  • του Γιώργου Β Σολτάτου*

Κάθε μέρα σχεδόν, έρχονταν ο πολίτης σε επαφή με την τοπική εξουσία, στην οποία έλεγε τις ανάγκες του , μάθαινε τις προτεραιότητες, έκανε τα παράπονά του και με τη συμμετοχή του αυτή έδινε την δύναμη στην τοπική εξουσία να διεκδικεί από την κεντρική και πόρους και έργα!

Στην πορεία, αφού όλα σχεδόν τα «δικαιώματα» του πολίτη άρχισαν με διάφορα προσχήματα να «κόβονται», μοιραία ήρθε και η ώρα να «ξηλωθεί» και η τοπική αυτοδιοίκηση! Αποτέλεσμα ήτανε να λειτουργήσει ένας συγκεντρωτισμός  που μετέφερε σταδιακά όλες τις δραστηριότητες -και σε επίπεδο αποφάσεων και σε επίπεδο εκτέλεσης- προς τα «πάνω»! Κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι Δήμοι όπως αυτοί διαμορφώθηκαν με τον Καλλικράτη!

Ο Δήμος Αγρινίου δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτό το πλαίσιο, έστω και αν ο νυν Δήμαρχος με την φαντασία του, τον «μεταμορφώνει», καθημερινά σε «ομορφούλα του κάμπου»!

Δεν τον αδικώ! Απλά θεωρεί, ότι Δήμος Αγρινίου είναι  το αστικό κέντρο, στο οποίο υπάρχει και λειτουργεί το Δημαρχείο και όχι όλες οι τοπικές κοινότητες που τον αποτελούν! Όλη λοιπόν η δραστηριότητά του εξαντλείται στον αστικό ιστό, όπου με δήθεν παρεμβάσεις επιχειρεί τα μεγαλόπνοά του «πασαλείμματα»!

Όμως υπάρχουνε και οι Τοπικές Κοινότητες! Εκεί πλήρης αδιαφορία!

Θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλά! Σήμερα θα αναφερθώ σε ένα συγκεκριμένο που δεν αφορά μία Τοπική Κοινότητα, αλλά πολλές! Αν έρχεσαι από τον Δήμο Θέρμου και θέλεις να πας προς τις Κοινότητες Προσηλίων, Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Παρασκευής κ.λπ, έχεις δύο επιλογές! Η πρώτη μέσω Παραβόλας και δεύτερη μέσω Καινούργιου.

Ας δούμε την πρώτη μέσω Παραβόλας

Πρώτο πρόβλημα! Δεν επιτρέπεται να πας, εκτός αν είσαι μόνιμος κάτοικος!

 

 

Όμως μην απελπίζεσαι! Από την κάτω Τραγάνα μπορείς να πας με την προϋπόθεση ότι έχεις αυτοκίνητο με τετραπλή κίνηση, λόγω του ότι για  τρία χιλιόμετρα περίπου είναι χωματόδρομος σε άθλια κατάσταση!

Λεπτομέρεια: Τον δρόμο αυτό καθημερινά τον χρησιμοποιούν κάτοικοι που μένουνε στην θέση «Λούτσες»,Τραγάνας Παραβόλας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί από την Αγία Βαρβάρα την δεκαετία του 1960 και που έχουνε κτήματα και σπίτια στην Αγία Βαρβάρα!

 

 

Η δεύτερη μέσω Καινούργιου

Να θυμίσω ότι η πρώην Κοινότητα Καινούργιου με εθελουσία απόφαση ενώθηκε με την Κοινότητα Προσηλίων και Νέας Αβώρανης και δημιουργήθηκε ο Δήμος Θεστιέων, (στον οποίο αργότερα προσχώρησε και η Κοινότητα Παναιτωλίου)!

Η σύνδεση με τα Προσήλια ασφαλτοστρώθηκε  τότε και έγινε ικανοποιητική, παρόλο ότι  ήταν και είναι εξαιρετικά «στενή»! Με την πάροδο του χρόνου ο δρόμος αυτός έχει πλέον φθαρεί σε πολλά σημεία! Και εδώ αρχίζει η τραγωδία που καταλήγει σε γελοιότητα! Σχετικά πρόσφατα (δεν μπορώ να προσδιορίσω πότε), επιχειρήθηκε να καλυφθούν οι φθορές («λακκούβες»)! Και ιδού το αποτέλεσμα:

 

 

 

Αν αυτό δεν είναι υποτίμηση της λογικής, παρακαλώ να ακούσω διαφορετική προσέγγιση!

Εν τω μεταξύ πέριξ του κέντρου και της Πλατείας του Αγρινίου οι ασφαλτοστρώσεις, οργιάζουν εν όψει εκλογών!

Χαίρε Δήμαρχε!!! Οι  ψηφοφόροι (ταλαιπωρημένοι και μη), σε επαινούν! Επιτέλους γεμίζουμε «ομορφιά»!

Απομένει να  γεμίσουμε με «πίσσα και… πούπουλα», ίσως, και την κάλπη!

 

 

*Ο Γιώργος Σολτάτος είναι Πρώην Αυτοδιοικητικός και πολίτης της «ομορφούλας του κάμπου»!

Τα ενυπόγραφα άρθρα που δημοσιεύουμε εκφράζουν τον συντάκτη τους,
χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη και εξ ολοκλήρου  με την άποψη μας

AgrinioStories